UNEP stanica za praćenje kvalitete zraka
UNEP Air Quality Monitoring Station

Posted on October 28th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-10-28/unep-air-quality-monitoring-station/hr/

Prošla su gotovo dva mjeseca otkako su naši kolege iz UNEP-a učinili zanimljiv korak prema promicanju ideje da je kvaliteta zraka jednako važna kao i bilo koji drugi posao unutar Ujedinjenih naroda. Počeli su ulagati u ovu domenu i došli do izvrsne inicijative za stvaranje otvorenog otiska za pristupačne stanice za praćenje kvalitete zraka.

Prošlog 31. kolovoza, u priopćenju za tisak , tim UNEP DEWA objavio je uzbudljive informacije o svom novom projektu, inovativnoj stanici za praćenje kvalitete zraka koju su razvili zajedno sa Sveučilištem u Nairobiju, a koštat će samo 1,5 tisuća USD po jedinici. To je najmanje 10 puta jeftinije od tradicionalnog BAM-a i TOEM-a koji se na tržištu mogu naći za oko 15K ili više (čista nabavna cijena, održavanje i potrošni materijal isključeni!). Uzimajući u obzir da UNEP-ova nadzorna stanica također može osjetiti mnogo više zagađivača poput ozona, NOx i SOx, to je čini stvarno jeftinijom od ukupnih tradicionalnih rješenja. Stvarno veliko hvala UNEP DEWA što je ovo poguralo naprijed i učinilo ga otvorenim rješenjem za sve.

Za sada, ono što znamo o uređaju je da će izgledati kao nešto slično na ovoj slici:


--

Dok čekamo da UNEP službeno objavi prve nacrte, radili smo obrnuti inženjering svih informacija koje smo prikupili. Specifikacija uređaja je zaista impresivna:

  • Optical Particle Counter PM1, 2.5 and 10 sampling (2 seconds aquisition time)
  • SOx and NOx gas sensor from Alpha Sense.
  • Temperature and Humidity sensor
  • Global Positioning System (GPS)
  • Main controller: Beagle Bone
  • GSM enabled, each station operates as nodes in a network to allow inter-calibration (cool!).
  • Optional ozone (O3) and Volatile Organic Compounds (VOCs) sensors.
  • Monitor koristi napajanje od 12 V - jedina informacija koja nedostaje je koliko dugo monitor može trajati sa standardnom baterijom od 12 V, ali to je nešto što UNEP DEWA i Sveučilište u Nairobiju najvjerojatnije sada optimiziraju.

    Iz slika dostupnih u priopćenju za tisak i letku , ovo je naše najbolje razumijevanje o tome kako su stvari pakirane u kutiji.

    Srećom, UNEP će uskoro objaviti otiske kako bi svatko mogao podijeliti dobrobiti izvrsne inicijative koju UNEP DEWA tim vodi.


    Several new laser-based PM1/PM2.5/PM10 Sensor

    U međuvremenu, kako bismo također doprinijeli pokretu koji je pokrenuo UNEP, odlučili smo objaviti sve informacije prikupljene u proteklih nekoliko mjeseci o novim senzorima za kvalitetu zraka čestica. Vjerujemo da je ovo iznimno važno jer različiti senzori imaju tendenciju davanja različitih očitanja čak i kada su raspoređeni zajedno, a to može biti velika glavobolja kada se građani moraju informirati o trenutačnim razinama onečišćenja zraka.

    Sva pokusna testiranja uživo s naših senzora (koji su trenutno svi zajedno u Pekingu), zajedno s objašnjenjima o različitim senzorima i postavkama eksperimenta mogu se pronaći na ovoj poveznici: senzor . Imajte na umu da je ovo tekući rad: više senzora će biti dodano čim dobijemo nove. Osjećajte se koristiti feed podataka uživo na način koji želite, naš primarni cilj je povećati svijest i opće znanje o senzorima kvalitete zraka.


    --

    Za više informacija o UNEP-ovoj stanici za praćenje kvalitete zraka možete se obratiti Samiju Dimassiju, šefu odjela za odnose s javnošću, tehnologiju i inovacije DEWA (Odjel za rano upozoravanje i procjenu), UNEP Nairobi. Web stranica: uneplive.unep.org

    Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius