UNEP stanica za praćenje kvaliteta zraka
UNEP Air Quality Monitoring Station

Posted on October 28th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-10-28/unep-air-quality-monitoring-station/bs/

Prošlo je skoro dva mjeseca otkako su naše kolege iz UNEP-a napravile zanimljiv korak ka promoviranju ideje da je kvalitet zraka važan kao i svaki drugi posao unutar Ujedinjenih naroda. Počeli su da ulažu u ovu domenu i došli su do odlične inicijative za stvaranje otvorenog otiska za pristupačne stanice za praćenje kvaliteta zraka.

Prošlog 31. avgusta, u saopštenju za štampu , tim UNEP DEWA objavio je uzbudljivu informaciju o svom novom projektu, inovativnoj stanici za praćenje kvaliteta vazduha koju su zajedno razvili sa Univerzitetom u Najrobiju, a koštaće samo 1,5 KUSD po jedinici. To je barem 10 puta jeftinije od tradicionalnih BAM-a i TOEM-a koje se na tržištu mogu naći po cijeni od oko 15K ili više (isključuje čistu nabavnu cijenu, održavanje i potrošni materijal!). A s obzirom na to da je UNEP stanica za praćenje također u stanju osjetiti mnogo više zagađivača poput ozona, NOx i SOx, to je čini zaista jeftinijom od ukupnih tradicionalnih rješenja. Zaista veliko hvala UNEP DEWA što je ovo pogurao naprijed i učinio ga otvorenim planskim rješenjem za sve.

Za sada, ono što znamo o uređaju je da će izgledati nešto slično na ovoj slici:


--

Dok čekamo da UNEP objavi službeno izdanje za prve nacrte, malo smo radili obrnuti inženjering na osnovu svih informacija koje smo prikupili. Specifikacija uređaja je zaista impresivna:

  • Optical Particle Counter PM1, 2.5 and 10 sampling (2 seconds aquisition time)
  • SOx and NOx gas sensor from Alpha Sense.
  • Temperature and Humidity sensor
  • Global Positioning System (GPS)
  • Main controller: Beagle Bone
  • GSM enabled, each station operates as nodes in a network to allow inter-calibration (cool!).
  • Optional ozone (O3) and Volatile Organic Compounds (VOCs) sensors.
  • Monitor koristi napajanje od 12 V - nedostaje samo informacija koliko dugo monitor može izdržati sa standardnim 12 V baterijskim paketom, ali to je nešto što UNEP DEWA i Univerzitet u Najrobiju najvjerovatnije sada optimizuju.

    Na osnovu slika dostupnih iz saopštenja za štampu i letaka , ovo je naše najbolje razumijevanje o tome kako su stvari upakovane u kutiju.

    Na sreću, UNEP će uskoro objaviti tragove kako bi svi mogli podijeliti prednosti odlične inicijative koju vodi tim UNEP DEWA.


    Several new laser-based PM1/PM2.5/PM10 Sensor

    U međuvremenu, kako bismo također doprinijeli pokretu koji je pokrenuo UNEP, odlučili smo objaviti sve informacije prikupljene u proteklih nekoliko mjeseci o novim senzorima za kvalitet zraka za čestice. Vjerujemo da je ovo izuzetno važno jer različiti senzori imaju tendenciju da daju različita očitavanja čak i kada su raspoređeni, a to može biti velika glavobolja kada se građani moraju informirati o trenutnom nivou zagađenja zraka.

    Svi eksperimenti testiranja uživo sa naših senzora (koji su trenutno svi locirani u Pekingu), zajedno sa objašnjenjima o različitim senzorima i postavkama eksperimenta mogu se pronaći na ovom linku: senzor . Imajte na umu da je ovo posao koji je u toku: više senzora će biti dodano čim dobijemo nove. Osjećajte da koristite prijenos podataka uživo na način na koji želite, naš primarni cilj je povećati svijest i zajedničko znanje o otkrivanju kvalitete zraka.


    --

    Za više informacija o UNEP-ovoj stanici za praćenje kvaliteta vazduha, možete kontaktirati Samija Dimasija, šefa ogranka za kontakt, tehnologiju i inovacije DEWA (Odeljenje za rano upozoravanje i procenu), UNEP Najrobi. Web stranica: uneplive.unep.org

    Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius