Станция за мониторинг на качеството на въздуха на UNEP
UNEP Air Quality Monitoring Station

Posted on October 28th 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-10-28/unep-air-quality-monitoring-station/bg/

Изминаха почти два месеца, откакто нашите колеги от UNEP предприеха интересен ход към популяризиране на идеята, че качеството на въздуха е също толкова важно, колкото всеки друг бизнес в рамките на ООН. Те започнаха да инвестират в тази област и излязоха с отличната инициатива за създаване на открит отпечатък за достъпни станции за мониторинг на качеството на въздуха.

Миналия 31 август, в съобщение за пресата , екипът на UNEP DEWA пусна вълнуваща информация за техния нов проект, иновативна станция за мониторинг на качеството на въздуха, която те разработиха съвместно с университета в Найроби и ще струва само 1,5 хиляди USD на единица. Това е поне 10 пъти по-евтино от традиционните BAM и TOEM, които човек може да намери на около 15K или повече на пазара (чистата покупна цена, поддръжката и консумативите са изключени!). И като се има предвид, че станцията за мониторинг на UNEP също може да усети много повече замърсители като озон, NOx и SOx, това я прави наистина по-евтина от общите традиционни решения. Наистина големи благодарности на UNEP DEWA, че прокара това напред и го направи отворено решение за всички.

Досега това, което знаем за устройството е, че ще изглежда като нещо подобно на тази снимка:


--

Докато чакаме UNEP да направи официално издание за първите сини отпечатъци, ние направихме малко обратен инженеринг от цялата информация, която събрахме. Спецификацията на устройството е наистина впечатляваща:

  • Optical Particle Counter PM1, 2.5 and 10 sampling (2 seconds aquisition time)
  • SOx and NOx gas sensor from Alpha Sense.
  • Temperature and Humidity sensor
  • Global Positioning System (GPS)
  • Main controller: Beagle Bone
  • GSM enabled, each station operates as nodes in a network to allow inter-calibration (cool!).
  • Optional ozone (O3) and Volatile Organic Compounds (VOCs) sensors.
  • Мониторът използва 12V захранване - липсва само информация колко дълго мониторът може да издържи със стандартна 12V батерия, но това е нещо, което UNEP DEWA и университетът в Найроби най-вероятно оптимизират сега.

    От наличните снимки от съобщението за пресата и листовката , това е нашето най-добро разбиране за това как нещата са опаковани в кутията.

    За щастие UNEP скоро ще публикува отпечатъците, така че всеки да може да сподели ползите от отличната инициатива, която екипът на UNEP DEWA ръководи.


    Several new laser-based PM1/PM2.5/PM10 Sensor

    Междувременно, за да допринесем и за движението, започнато от UNEP, ние решихме да пуснем цялата информация, натрупана през последните няколко месеца за нови сензори за качество на въздуха за прахови частици. Вярваме, че това е изключително важно, тъй като различните сензори са склонни да дават различни показания, дори когато са разположени заедно, и това може да бъде голямо главоболие, когато трябва да информирате гражданите за текущите нива на замърсяване на въздуха.

    Всички тестови експерименти на живо от нашите сензори (които в момента са разположени заедно в Пекин), заедно с обяснението за различните сензори и настройката на експеримента, могат да бъдат намерени от тази връзка: сензор . Имайте предвид, че това е текуща работа: още сензори ще бъдат добавени веднага щом се сдобием с нови. Чувствайте се да използвате емисията с данни на живо по начина, по който искате, нашата основна цел е да повишим осведомеността и общото ноу-хау за отчитането на качеството на въздуха.


    --

    За повече информация относно станцията на UNEP за мониторинг на качеството на въздуха, можете да се свържете със Сами Димаси, началник на клона на DEWA (отдел за ранно предупреждение и оценка), UNEP в Найроби. Уебсайт: uneplive.unep.org

    Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius