UNEP-meetstation voor luchtkwaliteit
UNEP Air Quality Monitoring Station

Posted on October 28th 2015
Deel: aqicn.org/faq/2015-10-28/unep-air-quality-monitoring-station/nl/

Het is bijna twee maanden geleden dat onze collega's van het UNEP een interessante stap hebben gezet in de richting van het promoten van het idee dat luchtkwaliteit net zo belangrijk is als elk ander bedrijf binnen de Verenigde Naties. Ze begonnen te investeren in dit domein en kwamen met het uitstekende initiatief om een open voetafdruk te creëren voor betaalbare luchtkwaliteitsmeetstations.

Afgelopen 31 augustus heeft het UNEP DEWA-team in een persbericht spannende informatie vrijgegeven over hun nieuwe project, een innovatief luchtkwaliteitsmonitoringstation dat ze samen met de universiteit van Nairobi hebben ontwikkeld en dat slechts 1,5KUSD per eenheid zal kosten. Dat is minstens 10 keer goedkoper dan de traditionele BAM en TOEM die je voor ongeveer 15K of meer op de markt kunt vinden (pure aankoopprijs, exclusief onderhoud en verbruiksartikelen!). En gezien het feit dat het UNEP-meetstation ook veel meer vervuilende stoffen zoals ozon, NOx en SOx kan waarnemen, is het echt goedkoper dan de traditionele oplossingen. Heel hartelijk dank aan UNEP DEWA voor het voortzetten hiervan en het maken ervan tot een open blauwdrukoplossing voor iedereen.

Wat we tot nu toe weten over het apparaat is dat het er op deze foto ongeveer hetzelfde uit zal zien:


--

Terwijl we wachten tot het UNEP officieel de eerste blauwdrukken vrijgeeft, hebben we een beetje reverse engineering gedaan op basis van alle informatie die we hebben verzameld. De apparaatspecificatie is echt indrukwekkend:

  • Optical Particle Counter PM1, 2.5 and 10 sampling (2 seconds aquisition time)
  • SOx and NOx gas sensor from Alpha Sense.
  • Temperature and Humidity sensor
  • Global Positioning System (GPS)
  • Main controller: Beagle Bone
  • GSM enabled, each station operates as nodes in a network to allow inter-calibration (cool!).
  • Optional ozone (O3) and Volatile Organic Compounds (VOCs) sensors.
  • De monitor gebruikt een 12V-voeding - de enige ontbrekende informatie is hoe lang de monitor mee kan gaan met een standaard 12V-batterijpakket, maar dat is iets dat de UNEP DEWA en de Nairobi University nu waarschijnlijk aan het optimaliseren zijn.

    Op basis van de foto's uit het persbericht en de folder kunnen we het beste begrijpen hoe de dingen in de doos zijn verpakt.

    Gelukkig zal het UNEP binnenkort de voetafdrukken vrijgeven, zodat iedereen kan delen in de voordelen van het uitstekende initiatief dat het UNEP DEWA-team heeft geleid.


    Several new laser-based PM1/PM2.5/PM10 Sensor

    Om ook bij te dragen aan de beweging die door het UNEP is gestart, hebben we intussen besloten om alle informatie die de afgelopen maanden is verzameld over nieuwe fijnstof-luchtkwaliteitssensoren vrij te geven. Wij zijn van mening dat dit uiterst belangrijk is, omdat verschillende sensoren de neiging hebben om verschillende metingen te geven, zelfs als ze op elkaar zijn geplaatst, en dat kan een grote hoofdpijn zijn als je de burger moet informeren over de huidige niveaus van luchtverontreiniging.

    Alle live testexperimenten van onze sensoren (die momenteel allemaal in Beijing zijn opgesteld), samen met de uitleg over de verschillende sensoren en experimentopstellingen, zijn te vinden via deze link: sensor . Let op: dit is een doorlopend werk: er zullen meer sensoren worden toegevoegd zodra we nieuwe in handen krijgen. Voel u vrij om de live datafeed te gebruiken zoals u dat wilt. Ons primaire doel is om het bewustzijn en de algemene kennis over luchtkwaliteitsdetectie te vergroten.


    --

    Voor meer informatie over het UNEP Air Quality Monitoring Station kunt u contact opnemen met Sami Dimassi, hoofd van de Country Outreach, Technology and Innovation Branch van de DEWA (Division of Early Warning and Assessment), UNEP Nairobi. Website: uneplive.unep.org

    Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius