Világméretű levegőminőségi skálák összehasonlítása – 1. rész
A comparison of worldwide Air Quality Scales - Part 1

Posted on March 20th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-03-20/a-comparison-of-worldwide-air-quality-scales-part-1/hu/

World Health Organization

Nagyon gyakran kapunk olyan megkereséseket a felhasználóktól, akik a World Air Quality Index projektben közzétett számokról érdeklődnek, és kíváncsiak, hogy mi a különbség a más weboldalakon szereplő értékektől. És ez tulajdonképpen normális, mivel a levegőminőségi indexeknek (AQI) is nevezett számok nagyon zavaróak lehetnek a kezdők számára. Az utolsó üzenet, amit kaptunk, a következő:

Tavaly óta ellenőrizzük a kínai Tiencsin levegőminőségi indexét, de azt találtuk, hogy az adatok nagy eltérést mutatnak az Ön webhelye és egy másik hivatalos (air.tjemc.org.cn) között, amely az Önén is szerepel. Érdeklődnék, hogy melyik tud pontosabb adatot adni, mert ez befolyásolja a kültéri vagy beltéri döntést. Kérem, segítsen nekem ebben a problémában. Köszönöm!

Korábban is sokat írtunk erről a problémáról, például a sanghaji, a szingapúri PSI és a PM 2.5 AQI összehasonlító PM 2.5 -adataiból , illetve mostanában a nowcast- ról.

De mivel még mindig sok kérdést kapunk, most azért írjuk ezt a cikket, hogy elmagyarázzuk a világszerte használt AQI skálák különbségét.

A cikk első része Kínára összpontosít, a második rész pedig kiterjeszti az összehasonlítást a Japánban, Dél-Koreában, Indiában, Thaiföldön, Malajziában, Európában, Mexikóban stb. használt mérlegekre.

.oOo.

Visszatérve a kínai Tiencsinben található levegőminőségi indexre vonatkozó kezdeti kérdésre, az alábbi két kép a Tiencsin EPA-webhelyének, air.tjemc.org.cn pillanatképe. A bal oldali képen a PM 2,5 koncentráció, a jobb oldalon pedig az átalakított AQI látható.

1 hour 2 and 24-hours 3 average PM2.5 readings 1 in µg/m3 AQI values 2 and dominent pollutant 3


.oOo.

A bal oldali képből kiindulva a 2-es és 3- asként kiemelt értékeket akut módon nem is konvertáljuk semmilyen AQI skálára, hanem egyszerű nyers értékeket, mikrogramm per köbméterben (µg/ m 3 ) kifejezve. Azt gondolhatnánk, hogy a nyers értékek megadása furcsa, de ez valójában sokkal gyakoribb, mint azt várnánk.

Sok Környezetvédelmi Hivatal (EPB) szerte a világon csak nyers, át nem alakított értékeket szolgáltat.



A World Air Quality Index projektben csak az US EPA skálára átszámított értékeket közöljük. A nyers értékek US EPA skálára való konvertálásához használhatja az airnow-kalkulátort (pillanatfelvétel a jobb oldalon), vagy ugyanezen számológép saját verzióját:

A számológép használata egyszerű: Például a PM2,5 leolvasások konvertálásához válassza ki a PM 2,5 szennyezőanyagot 1 , majd adja meg a tömegkoncentrációt 2 , végül kattintson a Számítás gombra, hogy megkapja a megfelelő AQI 3. ábrát.

Ezért a más webhelyeken található levegőminőségi adatok ellenőrzésekor mindig gondosan ellenőrizze az adatok mértékegységét, és győződjön meg róla, hogy konvertálja az AQI skálára, ha nyers µg/ m 3 -ben van kifejezve. Vegye figyelembe, hogy a World Air Quality Index projektben csak az 1 órás leolvasáson (és nem a 24 órás átlagon) alapuló AQI-t biztosítanak. Ha szeretné tudni a magyarázatot, nézze meg ezt a bejegyzést a nowcastról .

Aztán a jobb oldali kép (AQI leolvasások) kissé összetettebbé válik, mivel a világon mindenhol különböző típusú AQI skálák léteznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a felhalmozott tudományos bizonyítékok áttekintésén alapuló levegőminőségi irányelveket kínál.

De szinte minden országnak megvan a saját skálája, és ez Kínára is vonatkozik, amely a HJ 633-2012 néven ismert skálát használja. A World Air Quality Index projektben a US EPA skála használatos. De mivel a grafika jobb, mint sok szó, itt van a PM 2,5 szennyezőanyag két skálája.

A legfontosabb az, hogy vegyük észre, hogy a 200-as és magasabb AQI esetén a két skála azonos töréspontokkal rendelkezik. Ezért legközelebb, amikor más weboldalakon található levegőminőségi adatokat ellenőrzi, mindig gondosan ellenőrizze az adatokat az egységben, és ellenőrizze, hogy melyik AQI skálát használja.

A cikk második részében a világ más skáláiról fogunk írni, és lesz néhány nagyon érdekes meglepetés, mint például az Ulánbátornál használt AQI skála és annak 100-250 alacsony szennyezettségi tartománya...




--

Note: Ez a cikk a világméretű levegőminőségi skálákkal foglalkozó sorozat része.

Az egyes országokra vagy kontinensekre vonatkozó további információkért tekintse meg ezeket a cikkeket:
Thaiföld és Malajzia
-
India
-
China
-
Hongkong/Kanada (levegőminőség-egészségügyi index)
-
Dél Amerika
-
Ausztrália
-
Quebec és Montreal
-
Szingapúr
-
Lengyelország
-
Indonézia
.

Az alkalmazott 24 órás átlagolásról vagy az ózonról és a szálló porról (PM 2,5 ) a következő két cikkben olvashat: Ground Ozone IndexPM 2.5 Instant Cast

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius