Σύγκριση παγκόσμιων κλιμάκων ποιότητας αέρα - Μέρος 1
A comparison of worldwide Air Quality Scales - Part 1

Posted on March 20th 2015
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2015-03-20/a-comparison-of-worldwide-air-quality-scales-part-1/el/

World Health Organization

Πολύ συχνά λαμβάνουμε ερωτήσεις από χρήστες που ρωτούν για τους αριθμούς που δημοσιεύονται στο έργο World Air Quality Index και αναρωτιούνται για τη διαφορά με τις τιμές που εκφράζονται σε άλλους ιστότοπους. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικό, καθώς οι αριθμοί, που ονομάζονται επίσης δείκτες ποιότητας αέρα (AQI), μπορεί να είναι πολύ μπερδεμένοι για αρχάριους. Το τελευταίο μήνυμα που λάβαμε είναι το εξής:

Ελέγχουμε τον δείκτη ποιότητας αέρα για το Tianjin της Κίνας από πέρυσι, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι τα δεδομένα έχουν τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του ιστότοπού σας και ενός άλλου επίσημου (air.tjemc.org.cn) που αναφέρεται και στον δικό σας. Αναρωτιέμαι ποιο μπορεί να δώσει πιο ακριβή δεδομένα, καθώς θα επηρεάσει την απόφαση για εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. Παρακαλώ βοηθήστε με με αυτό το ζήτημα. Ευχαριστώ!

Έχουμε γράψει αρκετά για αυτό το ζήτημα στο παρελθόν, για παράδειγμα από συγκριτικά δεδομένα PM 2.5 για τη Σαγκάη , το PSI της Σιγκαπούρης και το PM 2.5 AQI και πιο πρόσφατα για το nowcast .

Όμως, επειδή έχουμε ακόμα πολλές ερωτήσεις, γράφουμε τώρα αυτό το άρθρο για να εξηγήσουμε τη διαφορά των κλιμάκων AQI που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου θα επικεντρωθεί στην Κίνα και το δεύτερο μέρος θα επεκτείνει τη σύγκριση σε κλίμακες που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ευρώπη, το Μεξικό κ.λπ.

.oOo.

Επιστροφή στην αρχική ερώτηση σχετικά με τον δείκτη ποιότητας αέρα στο Tianjin της Κίνας, οι δύο παρακάτω εικόνες είναι στιγμιότυπα του ιστότοπου EPA της Tianjin air.tjemc.org.cn. Η εικόνα στα αριστερά δείχνει τη συγκέντρωση PM 2,5 και η δεξιά το μετατρεπόμενο AQI.

1 hour 2 and 24-hours 3 average PM2.5 readings 1 in µg/m3 AQI values 2 and dominent pollutant 3


.oOo.

Ξεκινώντας από την εικόνα στα αριστερά, οι τιμές που επισημαίνονται ως 2 και 3 ουσιαστικά δεν μετατρέπονται καν σε καμία κλίμακα AQI, αλλά απλές ακατέργαστες μετρήσεις που εκφράζονται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/ m 3 ). Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι η παροχή ακατέργαστων τιμών είναι περίεργη, αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο συχνό από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Πολλά Γραφεία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPB) σε όλο τον κόσμο παρέχουν απλώς ακατέργαστες τιμές που δεν έχουν μετατραπεί.



Στο έργο World Air Quality Index, παρέχονται μόνο τιμές που έχουν μετατραπεί στην κλίμακα EPA των ΗΠΑ. Για να μετατρέψετε τις πρωτογενείς τιμές στην κλίμακα EPA των ΗΠΑ, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή airnow (στιγμιότυπο στα δεξιά) ή τη δική μας έκδοση της ίδιας αριθμομηχανής :

Η χρήση της αριθμομηχανής είναι απλή: Για να μετατρέψετε, για παράδειγμα, μετρήσεις PM2,5, επιλέξτε τον ρύπο PM 2,5 1 , μετά εισαγάγετε τη συγκέντρωση μάζας 2 και τέλος κάντε κλικ στο Υπολογισμός για να λάβετε την αντίστοιχη εικόνα AQI 3 .

Επομένως, όταν ελέγχετε δεδομένα ποιότητας αέρα που παρέχονται σε άλλους ιστότοπους, ελέγχετε πάντα προσεκτικά τη μονάδα για τα δεδομένα και φροντίστε να τα μετατρέψετε στην κλίμακα AQI εάν εκφράζεται ως ακατέργαστο μg/ m 3 . Σημειώστε ότι στο έργο World Air Quality Index, παρέχονται μόνο AQI με βάση την ανάγνωση της 1 ώρας (και όχι τον μέσο όρο 24 ωρών). Εάν θέλετε να μάθετε την εξήγηση, ελέγξτε αυτήν την ανάρτηση σχετικά με το nowcast .

Στη συνέχεια, για την εικόνα στα δεξιά (αναγνώσεις AQI), γίνεται ελαφρώς πιο περίπλοκη αφού υπάρχουν διαφορετικού είδους κλίμακες AQI σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα που βασίζονται σε ανασκοπήσεις των συσσωρευμένων επιστημονικών στοιχείων.

Αλλά σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική της κλίμακα, και αυτό ισχύει επίσης για την Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί την κλίμακα που είναι γνωστή ως HJ 633-2012 . Αυτό που χρησιμοποιείται στο έργο World Air Quality Index είναι η κλίμακα EPA των ΗΠΑ . Αλλά, επειδή τα γραφικά είναι καλύτερα από πολλές λέξεις, εδώ είναι οι δύο κλίμακες για τον ρύπο PM 2,5 .

Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρήσετε ότι για AQI 200 και άνω, οι δύο κλίμακες έχουν τα ίδια σημεία διακοπής. Επομένως, την επόμενη φορά, όταν ελέγχετε δεδομένα ποιότητας αέρα που παρέχονται σε άλλους ιστότοπους, ελέγχετε πάντα προσεκτικά τη μονάδα για τα δεδομένα και φροντίστε να ελέγξετε ξανά ποια κλίμακα AQI χρησιμοποιείται.

Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου, θα γράψουμε για άλλες κλίμακες που χρησιμοποιούνται στον κόσμο και θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη, όπως για παράδειγμα η κλίμακα AQI που χρησιμοποιείται για το Ulanbaataar και το εύρος χαμηλής ρύπανσης 100-250 ...




--

Note: Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς για τις παγκόσμιες κλίμακες ποιότητας αέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες χώρες ή ήπειρο, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:
Ταϊλάνδη και Μαλυσία
-
Ινδία
-
China
-
Χονγκ Κονγκ / Καναδάς (Δείκτης υγείας ποιότητας αέρα)
-
νότια Αμερική
-
Αυστραλία
-
Κεμπέκ και Μόντρεαλ
-
Σιγκαπούρη
-
Πολωνία
-
Ινδονησία
.

Για πληροφορίες σχετικά με τον μέσο όρο χρήσης 24 ωρών ή το Όζον και τα Σωματίδια (PM 2,5 ), ανατρέξτε σε αυτά τα δύο άρθρα: Επίγειος δείκτης όζοντος - PM 2,5 Instant Cast

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius