Usporedba svjetskih ljestvica kvalitete zraka - 1. dio
A comparison of worldwide Air Quality Scales - Part 1

Posted on March 20th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-03-20/a-comparison-of-worldwide-air-quality-scales-part-1/hr/

World Health Organization

Vrlo često primamo upite korisnika koji se raspituju o brojevima objavljenim na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka te se pitaju o razlici s vrijednostima izraženim na drugim web stranicama. I to je zapravo normalno, budući da brojevi, koji se nazivaju i indeksi kvalitete zraka (AQI), mogu biti vrlo zbunjujući za početnike. Zadnja poruka koju smo primili je sljedeća:

Od prošle godine provjeravamo indeks kvalitete zraka za Tianjin u Kini, no otkrili smo da podaci imaju tako veliku razliku između vaše web stranice i druge službene (air.tjemc.org.cn) koja je navedena i na vašoj. Zanima me koji od njih može dati točnije podatke jer će to utjecati na odluku za vanjski ili unutarnji prostor. Molim vas pomozite mi s ovim problemom. Hvala vam!

Već smo dosta pisali o ovom problemu prije, na primjer iz usporednih podataka o PM 2.5 za Šangaj , Singapur PSI i PM 2.5 AQI i nedavno o trenutnoj prognozi .

No, budući da još uvijek dobivamo mnogo pitanja, sada pišemo ovaj članak kako bismo objasnili razlike u AQI ljestvicama koje se koriste diljem svijeta.

Prvi dio ovog članka fokusirat će se na Kinu, a drugi dio će proširiti usporedbu na vage koje se koriste u Japanu, Južnoj Koreji, Indiji, Tajlandu, Maleziji, Europi, Meksiku itd.

.oOo.

Vratimo se na početno pitanje o Indeksu kvalitete zraka u Tianjinu, Kina, dvije slike ispod su fotografije Tianjinove EPA web stranice air.tjemc.org.cn. Lijeva slika prikazuje koncentraciju PM 2,5 , a desna preračunati AQI.

1 hour 2 and 24-hours 3 average PM2.5 readings 1 in µg/m3 AQI values 2 and dominent pollutant 3


.oOo.

Počevši od slike lijevo, vrijednosti označene kao 2 i 3 zapravo nisu čak ni pretvorene u bilo koju AQI ljestvicu, već samo obična neobrađena očitanja izražena u mikrogramima po kubnom metru (µg/ m 3 ). Netko bi mogao pomisliti da je pružanje sirovih vrijednosti čudno, ali to je zapravo mnogo češće nego što bi se očekivalo.

Mnogi uredi za zaštitu okoliša (EPB) diljem svijeta samo daju sirove nepretvorene vrijednosti.



U projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka (World Air Quality Index) dane su samo vrijednosti pretvorene u US EPA ljestvicu. Kako biste pretvorili sirove vrijednosti u US EPA ljestvicu, možete jednostavno koristiti airnow kalkulator (snimak s desne strane) ili našu vlastitu verziju istog kalkulatora :

Korištenje kalkulatora je jednostavno: za pretvorbu, na primjer, očitanja PM2,5, odaberite onečišćivač PM 2,5 1 , zatim unesite masenu koncentraciju 2 i na kraju kliknite Izračunaj da biste dobili odgovarajuću AQI brojku 3 .

Dakle, kada provjeravate podatke o kvaliteti zraka na drugim web-mjestima, uvijek pažljivo provjerite jedinicu za podatke i svakako ih pretvorite u AQI ljestvicu ako su izraženi kao sirovi µg/ m 3 . Imajte na umu da se u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka daje samo AQI na temelju 1-satnog očitanja (a ne 24-satnog prosjeka). Ako želite saznati objašnjenje, pogledajte ovaj post o trenutnoj prognozi .

Zatim, za sliku s desne strane (očitanja AQI-a), postaje malo složenije jer postoje različite vrste AQI ljestvica diljem svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nudi smjernice za kvalitetu zraka temeljene na pregledima prikupljenih znanstvenih dokaza.

Ali gotovo svaka zemlja ima vlastitu ljestvicu, a to je slučaj i s Kinom, koja koristi ljestvicu poznatu kao HJ 633-2012 . Ona koja se koristi na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka je ljestvica US EPA . No, budući da je grafika bolja od mnogih riječi, evo dvije ljestvice za onečišćivač PM 2,5 .

Najvažnije je primijetiti da za AQI od 200 i više, dvije ljestvice imaju iste granične točke. Dakle, sljedeći put, kada budete provjeravali podatke o kvaliteti zraka na drugim web-mjestima, uvijek pažljivo provjerite podatke o jedinici i provjerite koja se AQI ljestvica koristi.

U drugom dijelu ovog članka, pisat ćemo o drugim ljestvicama koje se koriste u svijetu, a bit će i nekih vrlo zanimljivih iznenađenja, kao što je na primjer AQI ljestvica koja se koristi za Ulanbaataar i njen raspon 100-250 Low pollution ...




--

Note: Ovaj je članak dio serije o svjetskim ljestvicama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte te članke:
Tajland i Malezija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong/Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
Južna Amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom 24-satnom prosjeku ili ozonu i česticama (PM 2,5 ), pogledajte ta dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2,5 Instant Cast

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius