O comparație a scalelor de calitate a aerului la nivel mondial - Partea 1
A comparison of worldwide Air Quality Scales - Part 1

Posted on March 20th 2015
Acțiune: aqicn.org/faq/2015-03-20/a-comparison-of-worldwide-air-quality-scales-part-1/ro/

World Health Organization

Foarte des primim întrebări de la utilizatori care ne întrebă despre cifrele publicate în proiectul World Air Quality Index și se întrebă despre diferența cu valorile exprimate pe alte site-uri web. Și asta este de fapt normal, deoarece numerele, numite și Indici de calitate a aerului (AQI), pot fi foarte confuze pentru începători. Ultimul mesaj pe care l-am primit este următorul:

Am verificat indicele de calitate a aerului pentru Tianjin, China de anul trecut, totuși am constatat că datele au o diferență atât de mare între site-ul dvs. și un alt oficial (air.tjemc.org.cn) care este menționat și pe al dvs. Mă întreb care dintre ele poate oferi date mai precise, deoarece va afecta decizia pentru exterior sau interior. Va rog sa ma ajutati cu aceasta problema. Mulțumesc!

Am scris destul de multe despre această problemă înainte, de exemplu dintr -o date comparative PM 2,5 pentru shanghai , Singapore PSI și PM 2,5 AQI și mai recent despre nowcast .

Dar, pentru că încă primim multe întrebări, acum scriem acest articol pentru a explica diferența dintre scalele AQI utilizate în întreaga lume.

Prima parte a acestui articol se va concentra asupra Chinei, iar a doua parte va extinde comparația la scalele utilizate în Japonia, Coreea de Sud, India, Thailanda, Malaezia, Europa, Mexic etc.

.oOo.

Revenind la întrebarea inițială despre indicele de calitate a aerului din Tianjin, China, cele două imagini de mai jos sunt instantanee ale site-ului web EPA din Tianjin air.tjemc.org.cn. Imaginea din stânga arată concentrația de PM 2,5 , iar cea din dreapta AQI convertit.

1 hour 2 and 24-hours 3 average PM2.5 readings 1 in µg/m3 AQI values 2 and dominent pollutant 3


.oOo.

Pornind de la imaginea din stânga, valorile evidențiate ca 2 și 3 nu sunt convertite în mod exact la nicio scară AQI, ci doar citiri brute simple exprimate în micrograme pe metru cub (µg/ m 3 ). S-ar putea crede că furnizarea de valori brute este ciudată, dar acest lucru este de fapt mult mai frecvent decât ne-am aștepta.

Multe Birouri pentru Protecția Mediului (EPB) din întreaga lume oferă doar valori brute neconvertite.



La proiectul World Air Quality Index sunt furnizate doar valorile convertite la scara US EPA. Pentru a converti valorile brute la scara US EPA, puteți utiliza doar calculatorul airnow (instantaneu din dreapta) sau propria noastră versiune a aceluiași calculator :

Utilizarea calculatorului este simplă: pentru a converti, de exemplu, citirile PM2.5, selectați poluantul PM 2.5 1 , apoi introduceți concentrația de masă 2 și, în final, faceți clic pe Calculare pentru a obține figura corespunzătoare AQI 3 .

Deci, atunci când verificați datele privind calitatea aerului furnizate pe alte site-uri web, verificați întotdeauna cu atenție unitatea pentru datele și asigurați-vă că o convertiți la scala AQI dacă este exprimată ca µg/ m3 brut. Rețineți că, în cadrul proiectului World Air Quality Index, sunt furnizate doar AQI bazat pe citirea de 1 oră (și nu media de 24 de ore). Dacă vrei să știi explicația, verifică această postare despre nowcast .

Apoi, pentru imaginea din dreapta (citiri AQI), devine puțin mai complex, deoarece există diferite tipuri de scale AQI în întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă linii directoare privind calitatea aerului bazate pe recenzii ale dovezilor științifice acumulate.

Dar aproape fiecare țară are propria sa scară, iar acesta este și cazul Chinei, care utilizează scara cunoscută sub numele de HJ 633-2012 . Cea utilizată în proiectul World Air Quality Index este scara US EPA . Dar, deoarece grafica este mai bună decât multe cuvinte, iată cele două scale pentru poluantul PM 2.5 .

Cel mai important este de observat că pentru AQI de 200 și mai sus, cele două scale au aceleași puncte de întrerupere. Deci, data viitoare, atunci când verificați datele privind calitatea aerului furnizate pe alte site-uri web, verificați întotdeauna cu atenție unitatea pentru datele și asigurați-vă că verificați din nou care scară AQI este utilizată.

În a doua parte a acestui articol, vom scrie despre alte scale utilizate în lume și vor exista o surpriză foarte interesantă, cum ar fi scala AQI utilizată pentru Ulanbaataar și intervalul său de poluare scăzută 100-250 ...




--

Note: Acest articol face parte dintr-o serie de scale de calitate a aerului la nivel mondial.

Pentru mai multe informații despre anumite țări sau continent, vă rugăm să consultați acele articole:
Thailanda și Malysia
-
India
-
China
-
Hong Kong / Canada (Indice de sănătate a calității aerului)
-
America de Sud
-
Australia
-
Quebec și Montreal
-
Singapore
-
Polonia
-
Indonezia
.

Pentru informații despre media de 24 de ore utilizată sau despre ozon și particule (PM 2,5 ), vă rugăm să consultați aceste două articole: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast

Faceți clic aici pentru a vedea toate întrebările frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius