Dél-ázsiai levegőminőségi skálák: Malajzia és Thaiföld
South Asian Air Quality Scales: Malaysia and Thailand

Posted on May 2nd 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-05-02/south-asian-air-quality-scales-malaysia-and-thailand/hu/
Flag of Malaysia
(Jalur Gemilang)

Flag of Thailand
ธงไตรรงค์, Thong Trairong
Note: This the second article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

A levegőminőség Malajziában már régóta elérhető, de más országokkal ellentétben csak az összetett AQI-t biztosítják. Az egyes szennyező anyagok, például a PM 10 , az ózon ... AQI nem elérhető, ami megnehezíti az US EPA skálára való átállást.

Szerencsére a Malajziában használt AQI skáláról, más néven API-ról (a légszennyezőanyag-indexről) szóló információ egyértelműen megtalálható az „ Útmutató a légszennyezőanyag-indexhez Malajziában ” című dokumentumban.


--

A PM 10 esetében az API-t a következő képlet alapján határozzák meg (ahol c a koncentráció mikrogramm/köbméterben (µg/ m 3 ):

if (c<=50) API=c
if (c>50 and c<=350) API=50+(c-50)*.5
if (c>350 and c<=420) API=200+(c-350)*.14286
if (c>420 and c<=500) API=300+(c-420)*1.25
if (c>500) API = 400+(c-500)

A nagyon jó hír az, hogy ez a képlet nagyon közel áll az US EPA képletéhez , és valójában még szigorúbb a töréspontok szintjén. Az alábbi grafikonok vizuális összehasonlítást adnak a US EPA skála és a malajziai API skála között, mind a PM 10-re (balra), mind az ózonra (jobbra).


Ami a thaiföldi skálát illeti, nagyon világos magyarázat érhető el az aqmthai.com oldalon. És ismét, csakúgy, mint Malajziában, a thai AQI skála töréspontjai szigorúbbak, mint a US EPA skála, így ez még biztonságosabb skála.

Thaiföldnek saját színkódja és AQI szintleírása is van, amely ebből a táblázatból származik:



US EPAThailand
rangecolorlevelrangecolorleveldescription
0 .. 50
Good0 .. 50
คุณภาพดี (high quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
50 .. 100
Moderate50 .. 100
คุณภาพปานกลาง (medium quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups100 .. 200
มีผลกระทบต่อสุขภาพ (there are health effects)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ไม่ควรทำกิจกรรมภายนอกอาคารเป็นเวลานาน (Patients with respiratory depression. Avoid exercising outdoors. Visitors, especially children and the elderly. Avoid prolonged outdoor activities.)
150 .. 200
Unhealthy
200 .. 300
Very Unhealthy200 .. 300
มีผลกระทบต่อสุขภาพมาก (affects health)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงกิจกรรมภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ควรจำกัดการออกกำลังภายนอกอาคาร (Patients with respiratory depression. Avoid outdoor activities. Visitors, especially children and the elderly. Should limit outdoor exercise)
300 .. 500
Hazardous300 .. 500
อันตราย (danger)บุคคลทั่วไป ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
สำหรับผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรอยู่ภายในอาคาร (Visitors should avoid exercising outdoors. For patients with respiratory diseases. Should stay indoors)


Egyelőre a World Air Quality Index projektben a malajziai megfigyelőállomások jelentésére használt skála a Malaysia API-n alapul, és tekintettel arra, hogy az API skála majdnem hasonló a US EPA skálájához, úgy gondoljuk, hogy ez nem probléma mint olyan. Ami a thaiföldi skálát illeti, a World Air Quality Index projektben a thaiföldi megfigyelőállomásokra vonatkozóan közzétett értékek az US EPA skálán alapulnak.

Vegye figyelembe, hogy mindkét ország csak 24 átlagolt értéket ad meg a PM 10- re vonatkozóan, és ahogy ebben a bejegyzésben kifejtjük, az átlagolt értékek használata nem ad megfelelő visszajelzést a jelenlegi légszennyezettségi szintről. Szerencsére ez a jövőben változni fog, és mindkét ország valamikor elkezdi az azonnali óránkénti leolvasást is.


--

Végül, és nem utolsósorban nincs PM 2,5 adat Thaiföldről és Malajziáról. A monitoring hálózat PM 2,5 érzékelőkkel történő korszerűsítése jelentős költségekkel járhat és sok időt vesz igénybe. Amíg tehát arra várunk, hogy az érintett kormányok megtegyék a szükséges beruházásokat, érdemes lehet fontolóra venni a levegőminőség-mérések megfizethető és olcsó érzékelőkkel történő javítására vonatkozó innovatív javaslatunkat, amelyet a BAQ 2014 konferencián tettünk meg.




--

Note: Ez a cikk a világméretű levegőminőségi skálákkal foglalkozó sorozat része.

Az egyes országokra vagy kontinensekre vonatkozó további információkért tekintse meg ezeket a cikkeket:
Thaiföld és Malajzia
-
India
-
China
-
Hongkong/Kanada (levegőminőség-egészségügyi index)
-
Dél Amerika
-
Ausztrália
-
Quebec és Montreal
-
Szingapúr
-
Lengyelország
-
Indonézia
.

Az alkalmazott 24 órás átlagolásról vagy az ózonról és a szálló porról (PM 2,5 ) a következő két cikkben olvashat: Ground Ozone IndexPM 2.5 Instant Cast


Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius