Južnoazijske skale kvaliteta zraka: Malezija i Tajland
South Asian Air Quality Scales: Malaysia and Thailand

Posted on May 2nd 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-05-02/south-asian-air-quality-scales-malaysia-and-thailand/bs/
Flag of Malaysia
(Jalur Gemilang)

Flag of Thailand
ธงไตรรงค์, Thong Trairong
Note: This the second article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Kvalitet zraka za Maleziju je dostupan već duže vrijeme, ali za razliku od drugih zemalja, dostupan je samo kompozitni AQI. AQI za pojedinačne zagađivače kao što su PM 10 , ozon... nije dostupan, što otežava konverziju na US EPA skalu.

Na sreću, informacije o AQI skali koja se koristi u Maleziji, takođe poznatoj kao API (za indeks zagađivača zraka) jasno su objašnjene u dokumentu ' Vodič za indeks zagađivača zraka u Maleziji '.


--

Za PM 10 API je definiran korištenjem sljedeće formule (gdje je c koncentracija izražena u mikrogramima po kubičnom metru (µg/ m 3 ):

if (c<=50) API=c
if (c>50 and c<=350) API=50+(c-50)*.5
if (c>350 and c<=420) API=200+(c-350)*.14286
if (c>420 and c<=500) API=300+(c-420)*1.25
if (c>500) API = 400+(c-500)

Vrlo dobra vijest je da je ova formula vrlo bliska formuli američke EPA, a zapravo je još stroža na nivou graničnih tačaka. Skup grafikona u nastavku daje vizuelno poređenje između američke EPA skale i malezijske API skale, i za PM 10 (lijevo) i za ozon (desno).


Što se tiče skale za Tajland, postoji vrlo jasno objašnjenje dostupno na aqmthai.com . I opet, baš kao i za Maleziju, granične tačke koje se koriste za tajlandsku AQI skalu su strože od američke EPA skale, što je čini još sigurnijom skalom.

Tajland također ima svoj vlastiti kod boja i opis AQI nivoa, sažet iz ove tabele:



US EPAThailand
rangecolorlevelrangecolorleveldescription
0 .. 50
Good0 .. 50
คุณภาพดี (high quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
50 .. 100
Moderate50 .. 100
คุณภาพปานกลาง (medium quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups100 .. 200
มีผลกระทบต่อสุขภาพ (there are health effects)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ไม่ควรทำกิจกรรมภายนอกอาคารเป็นเวลานาน (Patients with respiratory depression. Avoid exercising outdoors. Visitors, especially children and the elderly. Avoid prolonged outdoor activities.)
150 .. 200
Unhealthy
200 .. 300
Very Unhealthy200 .. 300
มีผลกระทบต่อสุขภาพมาก (affects health)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงกิจกรรมภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ควรจำกัดการออกกำลังภายนอกอาคาร (Patients with respiratory depression. Avoid outdoor activities. Visitors, especially children and the elderly. Should limit outdoor exercise)
300 .. 500
Hazardous300 .. 500
อันตราย (danger)บุคคลทั่วไป ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
สำหรับผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรอยู่ภายในอาคาร (Visitors should avoid exercising outdoors. For patients with respiratory diseases. Should stay indoors)


Za sada je skala koja se koristi za prijavljivanje malezijskih stanica za praćenje na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka bazirana na malezijskom API-ju, a s obzirom na to da je API skala skoro slična skali američke EPA, vjerujemo da to nije problem kao takav. Što se tiče skale za Tajland, vrijednosti objavljene na projektu Svjetskog indeksa kvaliteta zraka za stanice za praćenje na Tajlandu su zasnovane na skali američke EPA.

Imajte na umu da obje zemlje daju samo 24 prosječne vrijednosti za PM 10 , i kao što je objašnjeno u ovom postu , korištenje prosječnih vrijednosti ne daje odgovarajuću povratnu informaciju o trenutnom nivou zagađenja zraka. Srećom, to je nešto što će se promijeniti u budućnosti, a obje zemlje će u nekom trenutku početi pružati i trenutna očitavanja po satu.


--

Na kraju, i ne najmanje važno, nema podataka o PM 2,5 za Tajland i Maleziju. Modernizacija mreže za nadzor sa PM 2.5 senzorima može imati značajne troškove i oduzima puno vremena. Dakle, dok čekate da odgovarajuće vlade izvrše potrebna ulaganja, možda bi bilo vrijedno razmisliti o korištenju našeg inovativnog prijedloga za poboljšanje mjerenja kvaliteta zraka korištenjem pristupačnih i jeftinih senzora , što smo uradili za konferenciju BAQ 2014 .




--

Note: Ovaj članak je dio serije o svjetskim skalama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte ove članke:
Tajland i Malyzija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong / Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
južna amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom prosjeku za 24 sata ili o ozonu i česticama (PM 2.5 ), molimo pogledajte ova dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2.5 Instant Cast


Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius