Јужноазијске скале квалитета ваздуха: Малезија и Тајланд
South Asian Air Quality Scales: Malaysia and Thailand

Posted on May 2nd 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-05-02/south-asian-air-quality-scales-malaysia-and-thailand/sr/
Flag of Malaysia
(Jalur Gemilang)

Flag of Thailand
ธงไตรรงค์, Thong Trairong
Note: This the second article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Квалитет ваздуха за Малезију је већ дуго доступан, али за разлику од других земаља, обезбеђен је само композитни АКИ. АКИ за појединачне загађиваче као што су ПМ 10 , озон... није доступан, што отежава конверзију на америчку ЕПА скалу.

На срећу, информације о АКИ скали која се користи у Малезији, такође познатој као АПИ (за индекс загађивача ваздуха), јасно су објашњене у документу „ Водич за индекс загађивача ваздуха у Малезији “.


--

За ПМ 10 , АПИ је дефинисан коришћењем следеће формуле (где је c концентрација изражена у микрограмима по кубном метру (µг/ м 3 ):

if (c<=50) API=c
if (c>50 and c<=350) API=50+(c-50)*.5
if (c>350 and c<=420) API=200+(c-350)*.14286
if (c>420 and c<=500) API=300+(c-420)*1.25
if (c>500) API = 400+(c-500)

Добра вест је да је ова формула веома блиска формули америчке ЕПА, а заправо је још строжа на нивоу граничних тачака. Скуп графикона испод даје визуелно поређење између америчке ЕПА скале и малезијске АПИ скале, и за ПМ 10 (лево) и за озон (десно).


Што се тиче скале за Тајланд, постоји врло јасно објашњење доступно на акмтхаи.цом . И опет, баш као и за Малезију, граничне тачке које се користе за тајландску АКИ скалу су строже од америчке ЕПА скале, што је чини још сигурнијом скалом.

Тајланд такође има сопствени код боја и опис нивоа АКИ, сажет из ове табеле:



US EPAThailand
rangecolorlevelrangecolorleveldescription
0 .. 50
Good0 .. 50
คุณภาพดี (high quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
50 .. 100
Moderate50 .. 100
คุณภาพปานกลาง (medium quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups100 .. 200
มีผลกระทบต่อสุขภาพ (there are health effects)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ไม่ควรทำกิจกรรมภายนอกอาคารเป็นเวลานาน (Patients with respiratory depression. Avoid exercising outdoors. Visitors, especially children and the elderly. Avoid prolonged outdoor activities.)
150 .. 200
Unhealthy
200 .. 300
Very Unhealthy200 .. 300
มีผลกระทบต่อสุขภาพมาก (affects health)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงกิจกรรมภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ควรจำกัดการออกกำลังภายนอกอาคาร (Patients with respiratory depression. Avoid outdoor activities. Visitors, especially children and the elderly. Should limit outdoor exercise)
300 .. 500
Hazardous300 .. 500
อันตราย (danger)บุคคลทั่วไป ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
สำหรับผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรอยู่ภายในอาคาร (Visitors should avoid exercising outdoors. For patients with respiratory diseases. Should stay indoors)


За сада је скала која се користи за извештавање малезијских станица за праћење на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха заснована на малезијском АПИ-ју, а с обзиром да је АПИ скала скоро слична скали америчке ЕПА, верујемо да то није проблем као такав. Што се тиче скале за Тајланд, вредности објављене на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха за станице за праћење на Тајланду су засноване на скали америчке ЕПА.

Имајте на уму да обе земље дају само 24 просечне вредности за ПМ 10 , и као што је објашњено у овом посту , коришћење просечних вредности не даје одговарајућу повратну информацију о тренутном нивоу загађења ваздуха. На срећу, ово је нешто што ће се променити у будућности, а обе земље ће у неком тренутку почети да обезбеђују и тренутна читања по сату.


--

На крају, и не најмање важно, нема података о ПМ 2,5 за Тајланд и Малезију. Модернизација мреже за надзор са ПМ 2.5 сензорима може имати значајне трошкове и одузима много времена. Дакле, док чекате да одговарајуће владе изврше потребна улагања, можда би било вредно размислити о коришћењу нашег иновативног предлога за побољшање мерења квалитета ваздуха коришћењем приступачних и јефтиних сензора , што смо урадили за конференцију БАК 2014 .




--

Note: Овај чланак је део серије о светским скалама квалитета ваздуха.

За више информација о одређеним земљама или континентима, погледајте ове чланке:
Тајланд и Мализија
-
Индија
-
China
-
Хонг Конг/Канада (здравствени индекс квалитета ваздуха)
-
Јужна Америка
-
Аустралија
-
Квебек и Монтреал
-
Сингапур
-
Пољска
-
Индонесиа
.

За информације о коришћеном просечном 24-часовном просеку или озону и честицама (ПМ 2.5 ), погледајте ова два чланка: Индекс приземног озона - ПМ 2.5 Инстант Цаст


Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius