Južnoazijske ljestvice kvalitete zraka: Malezija i Tajland
South Asian Air Quality Scales: Malaysia and Thailand

Posted on May 2nd 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-05-02/south-asian-air-quality-scales-malaysia-and-thailand/hr/
Flag of Malaysia
(Jalur Gemilang)

Flag of Thailand
ธงไตรรงค์, Thong Trairong
Note: This the second article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Kvaliteta zraka za Maleziju dostupna je već duže vrijeme, ali za razliku od drugih zemalja, pruža se samo kompozitni AQI. AQI za pojedinačne zagađivače kao što su PM 10 , ozon ... nije dostupan, što otežava konverziju na US EPA ljestvicu.

Srećom, informacije o AQI ljestvici koja se koristi u Maleziji, također poznatoj kao API (za indeks onečišćivača zraka) jasno su objašnjene u dokumentu ' Vodič za indeks onečišćivača zraka u Maleziji '.


--

Za PM 10 , API se definira pomoću sljedeće formule (gdje je c koncentracija izražena u mikrogramima po kubnom metru (µg/ m 3 ):

if (c<=50) API=c
if (c>50 and c<=350) API=50+(c-50)*.5
if (c>350 and c<=420) API=200+(c-350)*.14286
if (c>420 and c<=500) API=300+(c-420)*1.25
if (c>500) API = 400+(c-500)

Vrlo dobra vijest je da je ova formula vrlo blizu US EPA formule , a zapravo je još stroža na razini graničnih točaka. Skup grafikona u nastavku daje vizualnu usporedbu između američke EPA ljestvice i malezijske API ljestvice, i za PM 10 (lijevo) i za ozon (desno).


Što se tiče ljestvice za Tajland, postoji vrlo jasno objašnjenje dostupno na aqmthai.com . I opet, baš kao i za Maleziju, granične točke koje se koriste za tajlandsku AQI ljestvicu strože su od američke EPA ljestvice, što je čini još sigurnijom ljestvicom.

Tajland također ima svoj vlastiti kod boja i opis razina AQI-a, sažeto iz ove tablice:



US EPAThailand
rangecolorlevelrangecolorleveldescription
0 .. 50
Good0 .. 50
คุณภาพดี (high quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
50 .. 100
Moderate50 .. 100
คุณภาพปานกลาง (medium quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups100 .. 200
มีผลกระทบต่อสุขภาพ (there are health effects)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ไม่ควรทำกิจกรรมภายนอกอาคารเป็นเวลานาน (Patients with respiratory depression. Avoid exercising outdoors. Visitors, especially children and the elderly. Avoid prolonged outdoor activities.)
150 .. 200
Unhealthy
200 .. 300
Very Unhealthy200 .. 300
มีผลกระทบต่อสุขภาพมาก (affects health)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงกิจกรรมภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ควรจำกัดการออกกำลังภายนอกอาคาร (Patients with respiratory depression. Avoid outdoor activities. Visitors, especially children and the elderly. Should limit outdoor exercise)
300 .. 500
Hazardous300 .. 500
อันตราย (danger)บุคคลทั่วไป ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
สำหรับผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรอยู่ภายในอาคาร (Visitors should avoid exercising outdoors. For patients with respiratory diseases. Should stay indoors)


Za sada se ljestvica koja se koristi za izvješćivanje malezijskih nadzornih stanica na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka temelji na Malaysia API-ju, a s obzirom da je API ljestvica gotovo slična US EPA ljestvici, vjerujemo da to nije problem kao takav. Što se tiče ljestvice za Tajland, vrijednosti objavljene na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka za nadzorne postaje u Tajlandu temelje se na ljestvici US EPA.

Imajte na umu da obje zemlje daju samo 24 prosječne vrijednosti za PM 10 , i kao što je objašnjeno u ovom postu , korištenje prosječnih vrijednosti ne daje odgovarajuću povratnu informaciju o trenutnoj razini onečišćenja zraka. Srećom, to je nešto što će se promijeniti u budućnosti, i obje će zemlje u nekom trenutku početi pružati trenutna očitanja po satu.


--

Na kraju, ne manje važno, nema podataka o PM 2,5 za Tajland i Maleziju. Modernizacija nadzorne mreže s PM 2.5 senzorima može imati značajan trošak i oduzima puno vremena. Dakle, dok čekamo da dotične vlade izvrše potrebna ulaganja, možda bi bilo vrijedno razmotriti korištenje našeg inovativnog prijedloga za poboljšanje mjerenja kvalitete zraka pomoću pristupačnih i jeftinih senzora , što smo napravili za konferenciju BAQ 2014 .




--

Note: Ovaj je članak dio serije o svjetskim ljestvicama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte te članke:
Tajland i Malezija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong/Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
Južna Amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom 24-satnom prosjeku ili ozonu i česticama (PM 2,5 ), pogledajte ta dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2,5 Instant Cast


Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius