Южноазиатски скали за качество на въздуха: Малайзия и Тайланд
South Asian Air Quality Scales: Malaysia and Thailand

Posted on May 2nd 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-05-02/south-asian-air-quality-scales-malaysia-and-thailand/bg/
Flag of Malaysia
(Jalur Gemilang)

Flag of Thailand
ธงไตรรงค์, Thong Trairong
Note: This the second article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Качеството на въздуха за Малайзия е налично от дълго време, но за разлика от други страни се предоставя само съставният AQI. AQI за отделните замърсители като PM 10 , озон ... не е наличен, което прави преобразуването към скалата на US EPA по-трудно.

За щастие, информацията за скалата AQI, използвана в Малайзия, известна още като API (за индекс на замърсителите на въздуха), е ясно обяснена в документа „ Ръководство за индекса на замърсителите на въздуха в Малайзия “.


--

За PM 10 API се определя чрез следната формула (където c е концентрацията, изразена в микрограмове на кубичен метър (µg/ m 3 ):

if (c<=50) API=c
if (c>50 and c<=350) API=50+(c-50)*.5
if (c>350 and c<=420) API=200+(c-350)*.14286
if (c>420 and c<=500) API=300+(c-420)*1.25
if (c>500) API = 400+(c-500)

Много добрата новина е, че тази формула е много близка до формулата на US EPA и всъщност е дори по-строга на ниво граници. Наборът от графики по-долу дава визуално сравнение между скалата на US EPA и малайзийската API скала, както за PM 10 (вляво), така и за озона (вдясно).


Що се отнася до скалата за Тайланд, на aqmthai.com има много ясно обяснение. И отново, точно както за Малайзия, граничните точки, използвани за тайландската скала за AQI, са по-строги от скалата на US EPA, което я прави още по-безопасна скала.

Тайланд също има свой собствен цветови код и описание на нивата на AQI, обобщени от тази таблица:



US EPAThailand
rangecolorlevelrangecolorleveldescription
0 .. 50
Good0 .. 50
คุณภาพดี (high quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
50 .. 100
Moderate50 .. 100
คุณภาพปานกลาง (medium quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups100 .. 200
มีผลกระทบต่อสุขภาพ (there are health effects)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ไม่ควรทำกิจกรรมภายนอกอาคารเป็นเวลานาน (Patients with respiratory depression. Avoid exercising outdoors. Visitors, especially children and the elderly. Avoid prolonged outdoor activities.)
150 .. 200
Unhealthy
200 .. 300
Very Unhealthy200 .. 300
มีผลกระทบต่อสุขภาพมาก (affects health)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงกิจกรรมภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ควรจำกัดการออกกำลังภายนอกอาคาร (Patients with respiratory depression. Avoid outdoor activities. Visitors, especially children and the elderly. Should limit outdoor exercise)
300 .. 500
Hazardous300 .. 500
อันตราย (danger)บุคคลทั่วไป ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
สำหรับผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรอยู่ภายในอาคาร (Visitors should avoid exercising outdoors. For patients with respiratory diseases. Should stay indoors)


Засега скалата, използвана за отчитане на малайзийските станции за мониторинг в проекта за Световния индекс на качеството на въздуха , се основава на API на Малайзия и като се има предвид, че скалата на API е почти подобна на скалата на EPA на САЩ, ние вярваме, че това не е проблем като такъв. Що се отнася до скалата за Тайланд, стойностите, публикувани в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха за станциите за мониторинг в Тайланд, се основават на скалата на US EPA.

Обърнете внимание, че и двете държави предоставят само 24 средни стойности за PM 10 и както е обяснено в тази публикация , използването на средни стойности не дава подходяща обратна връзка за текущото ниво на замърсяване на въздуха. За щастие, това е нещо, което ще се промени в бъдеще и двете страни ще започнат в даден момент да предоставят незабавни почасови показания.


--

Не на последно място, няма данни за PM 2.5 за Тайланд и Малайзия. Модернизирането на мрежата за наблюдение със сензори за PM 2.5 може да има значителни разходи и отнема много време. Така че, докато чакаме съответните правителства да направят необходимите инвестиции, може би си струва да обмислим използването на нашето новаторско предложение за подобряване на измерванията на качеството на въздуха с помощта на достъпни и евтини сензори , което направихме за конференцията BAQ 2014 .




--

Note: Тази статия е част от поредица за световните скали за качество на въздуха.

За повече информация относно конкретни държави или континент, моля, вижте тези статии:
Тайланд и Мализия
-
Индия
-
China
-
Хонконг/Канада (здравен индекс за качеството на въздуха)
-
Южна Америка
-
Австралия
-
Квебек и Монреал
-
Сингапур
-
Полша
-
Индонезия
.

За информация относно използваното 24-часово осредняване или озон и прахови частици (PM 2,5 ), моля, вижте тези две статии: Индекс на земния озон - PM 2,5 Instant Cast


Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius