Zuid-Aziatische luchtkwaliteitsschalen: Maleisië en Thailand
South Asian Air Quality Scales: Malaysia and Thailand

Posted on May 2nd 2015
Deel: aqicn.org/faq/2015-05-02/south-asian-air-quality-scales-malaysia-and-thailand/nl/
Flag of Malaysia
(Jalur Gemilang)

Flag of Thailand
ธงไตรรงค์, Thong Trairong
Note: This the second article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Luchtkwaliteit voor Maleisië is al lange tijd beschikbaar, maar in tegenstelling tot andere landen wordt alleen de samengestelde AQI verstrekt. De AQI voor de individuele verontreinigende stoffen zoals PM 10 , Ozon... is niet beschikbaar, wat de omrekening naar de Amerikaanse EPA-schaal moeilijker maakt.

Gelukkig wordt de informatie over de in Maleisië gebruikte AQI-schaal, ook wel API (voor Air Pollutant Index) genoemd, duidelijk uitgelegd in het document ' A guide to Air Pollutant Index in Malaysia '.


--

Voor PM 10 wordt de actieve farmaceutische stof gedefinieerd met behulp van de volgende formule (waarbij c de concentratie is, uitgedrukt in microgram per kubieke meter (µg/ m 3 ):

if (c<=50) API=c
if (c>50 and c<=350) API=50+(c-50)*.5
if (c>350 and c<=420) API=200+(c-350)*.14286
if (c>420 and c<=500) API=300+(c-420)*1.25
if (c>500) API = 400+(c-500)

Het goede nieuws is dat deze formule heel dicht bij de Amerikaanse EPA- formule ligt, en zelfs nog strenger is op het gebied van breekpunten. De onderstaande reeks grafieken geeft de visuele vergelijking weer tussen de Amerikaanse EPA-schaal en de Maleisische API-schaal, voor zowel PM 10 (links) als ozon (rechts).


Wat de schaal voor Thailand betreft, is er een zeer duidelijke uitleg beschikbaar op aqmthai.com . En nogmaals, net als voor Maleisië zijn de breekpunten die voor de Thaise AQI-schaal worden gebruikt strenger dan voor de Amerikaanse EPA-schaal, waardoor het een nog veiligere schaal is.

Thailand heeft ook zijn eigen kleurcode en AQI-niveaubeschrijving, samengevat uit deze tabel:



US EPAThailand
rangecolorlevelrangecolorleveldescription
0 .. 50
Good0 .. 50
คุณภาพดี (high quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
50 .. 100
Moderate50 .. 100
คุณภาพปานกลาง (medium quality)ไม่มีผลกระทบต่อสุขภาพ (No health effects)
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups100 .. 200
มีผลกระทบต่อสุขภาพ (there are health effects)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ไม่ควรทำกิจกรรมภายนอกอาคารเป็นเวลานาน (Patients with respiratory depression. Avoid exercising outdoors. Visitors, especially children and the elderly. Avoid prolonged outdoor activities.)
150 .. 200
Unhealthy
200 .. 300
Very Unhealthy200 .. 300
มีผลกระทบต่อสุขภาพมาก (affects health)ผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรหลีกเลี่ยงกิจกรรมภายนอกอาคาร
บุคคลทั่วไป โดยเฉพาะเด็กและผู้สูงอายุ ควรจำกัดการออกกำลังภายนอกอาคาร (Patients with respiratory depression. Avoid outdoor activities. Visitors, especially children and the elderly. Should limit outdoor exercise)
300 .. 500
Hazardous300 .. 500
อันตราย (danger)บุคคลทั่วไป ควรหลีกเลี่ยงการออกกำลังภายนอกอาคาร
สำหรับผู้ป่วยโรคระบบทางเดินหายใจ ควรอยู่ภายในอาคาร (Visitors should avoid exercising outdoors. For patients with respiratory diseases. Should stay indoors)


Voorlopig is de schaal die wordt gebruikt om Maleisische meetstations te rapporteren in het World Air Quality Index-project gebaseerd op de Maleisië API, en aangezien de API-schaal vrijwel gelijk is aan de Amerikaanse EPA-schaal, zijn we van mening dat dit geen probleem is. als zodanig. Wat de schaal voor Thailand betreft: de waarden die in het World Air Quality Index-project voor de meetstations in Thailand zijn gepubliceerd, zijn gebaseerd op de Amerikaanse EPA-schaal.

Merk op dat beide landen slechts 24 gemiddelde waarden voor de PM 10 verstrekken, en zoals uitgelegd in dit bericht geeft het gebruik van gemiddelde waarden geen goede feedback over het huidige niveau van luchtverontreiniging. Gelukkig is dit iets dat in de toekomst zal veranderen, en beide landen zullen op een gegeven moment ook onmiddellijke uurstanden gaan verstrekken.


--

Als laatste, en niet de minste, zijn er geen PM 2,5 -gegevens voor Thailand en Maleisië. Het moderniseren van het monitoringnetwerk met PM 2.5- sensoren kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen en veel tijd in beslag nemen. Dus, terwijl we wachten tot de respectieve regeringen de benodigde investeringen doen, kan het de moeite waard zijn om ons innovatieve voorstel voor het verbeteren van luchtkwaliteitsmetingen met behulp van betaalbare en goedkope sensoren te overwegen, dat we hebben gedaan voor de BAQ 2014- conferentie.




--

Note: Dit artikel maakt deel uit van een serie over wereldwijde luchtkwaliteitsschalen.

Voor meer informatie over specifieke landen of continenten verwijzen wij u naar deze artikelen:
Thailand en Maleisië
-
Indië
-
China
-
Hong Kong / Canada (Luchtkwaliteit Gezondheidsindex)
-
Zuid-Amerika
-
Australië
-
Québec en Montreal
-
Singapore
-
Polen
-
Indonesië
.

Voor informatie over het gebruikte 24-uursgemiddelde van ozon en fijnstof (PM 2.5 ), verwijzen wij u naar deze twee artikelen: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast


Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius