Експериментално одржавање Дилос Аир Партицуле Цонтер-а.
Dylos Air Particule Conter experiment maintenance.

Posted on October 21st 2013
Објави: aqicn.org/faq/2013-10-21/dylos-air-particule-conter-experiment-maintenance/sr/


Напомена: овај чланак је написан 2013. Иако је Дилос монитор и даље добар производ, данас постоје много бољи и приступачни производи за праћење, тако да више не препоручујемо куповину Дилос производа.

Можете, на пример, проверити асортиман ГАИА станица за праћење квалитета ваздуха од ЕС Лабс.



Експеримент Дилос Аир Партицле Цоунтер још увек траје и траје већ 50 дана. Дакле, прошлог викенда, пошто је загађење ваздуха у Пекингу постало заиста ниско - захваљујући јаким северним ветровима, искористили смо ово време као прилику да направимо паузу за одржавање... на самом Дилос монитору.

Разлог је тај што, чак и ако је Дилос монитор дефинитивно добро дизајнирана и конструисана опрема (ми то заиста мислимо), можда није тако добро замишљен да издржи тешко периодично загађење ваздуха у Пекингу.

Све је почело након што смо приметили да корелациони графови између Дилос и БАМ монитора имају тенденцију да показују неке систематске знаке нивелисања изнад 38.000 честица (≥0,5µ). Овакав симптом засићења може бити последица унутрашњег уског грла дотока ваздуха, што може бити узроковано "засићеним" ваздушним каналима. У временима великог загађења, ова појава је сасвим нормална због велике количине честица које морају да прођу кроз ваздушни канал.

Дакле, није изненађење, након отварања Дилос монитора, потврдили смо да су унутрашњи ваздушни канали дефинитивно засићени, акумулацијом прашине током последњих 50 дана:

 
-Beijing dust impact on the Dylos air particle counter internal structure-

Резултат чишћења унутрашње структуре, фином четком, произвео би запањујућу количину прашине - и то само након 50 дана експериментисања на отвореном. Само помисли да је то оно што дишеш...


-The real Beijing dust... the one Beijiners breathe during heavy pollution day!-

Заправо, неопходност оваквог чишћења и одржавања Дилос опреме није изненађење, јер чак и веома скупа БАМ опрема захтева месечно одржавање од стране квалификованих оператера.


--

Следећи део је додат 10 дана након што је први пост објављен:

Прошло је 10 дана од чишћења, а ситуација се дефинитивно поправила за корелацију БАМ-а и Дилоса. Са доњег графикона, који приказује мјерења прије и након чишћења, зона означена бројем (2) показује врло добру сличност (корелацију) између БАМ-а и Дилос-а. Али, у условима великог загађења, и даље постоје конзистентни знаци нивелисања (одступања у мерењу), што је истакнуто бројем зоне (1) и (3) . Међутим, одступање изгледа мање горе након чишћења (зона (3) ) него раније (зона (1) ). Контактирамо компанију Дилос, да бисмо их консултовали о овом феномену нивелисања, и ажурираћемо овај пост касније.




(Click on the picture to open the real time version)

--

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius