A Dylos Air Particule Conter kísérleti karbantartása.
Dylos Air Particule Conter experiment maintenance.

Posted on October 21st 2013
Ossza meg: aqicn.org/faq/2013-10-21/dylos-air-particule-conter-experiment-maintenance/hu/


Megjegyzés: ez a cikk 2013-ban készült. Bár a Dylos monitor még mindig jó termék, manapság sokkal jobb és megfizethető monitorozási termékek vannak, ezért a továbbiakban nem javasoljuk a Dylos termék vásárlását.

Megtekintheti például az ES Labs GAIA levegőminőség-figyelő állomásainak termékkínálatát.



A Dylos Air Particle Counter kísérlet még mindig tart, és már 50 napja tart. Így a múlt hétvégén, mivel a pekingi légszennyezettség nagyon alacsony volt - az erős északi szélnek köszönhetően, ezt az időt arra használtuk, hogy karbantartási szünetet tartsunk... magán a Dylos monitoron.

Ennek az az oka, hogy még ha a Dylos monitor határozottan jól megtervezett és jól megtervezett berendezés (ezt komolyan gondoljuk), talán nem olyan jól kidolgozott, hogy megélje Peking nehéz, epizodikus légszennyezését.

Az egész azután kezdődött, hogy észrevették, hogy a Dylos és a BAM monitor közötti korrelációs grafikonok a 38 000 részecske (≥0,5µ) feletti szintezés szisztematikus jeleit mutatják. Ez a fajta telítettségi tünet a belső légbeáramlási szűk keresztmetszet következménye lehet, amit a „telített” légcsatornák okozhatnak. Erős szennyezés idején ez a jelenség teljesen normális, mivel nagy mennyiségű részecskének kell átjutnia a légcsatornán.

Így nem meglepő, hogy a Dylos monitor kinyitása után megerősítettük, hogy a belső légcsatornák határozottan telítettek az elmúlt 50 nap során felgyülemlett por miatt:

 
-Beijing dust impact on the Dylos air particle counter internal structure-

A belső szerkezet finom kefével történő tisztításának eredményeként elképesztő mennyiségű por keletkezne – és ez már 50 napos szabadtéri kísérletezés után következik be. Gondolj csak arra, hogy ezt lélegzed...


-The real Beijing dust... the one Beijiners breathe during heavy pollution day!-

Valójában nem meglepő, hogy a Dylos berendezésen ilyen tisztítást és karbantartást kell végezni, hiszen még a nagyon drága BAM berendezések is havi karbantartást igényelnek szakképzett kezelőktől.


--

A következő rész került hozzáadásra 10 nappal az első bejegyzés közzététele után:

Most 10 nap telt el a takarítás óta, és határozottan javult a helyzet a BAM és a Dylos közötti összefüggés tekintetében. Az alábbi grafikonon, amely a tisztítás előtti és utáni méréseket mutatja, a (2) számmal jelölt zóna nagyon jó hasonlóságot (korrelációt) mutat BAM és Dylos között. Erős szennyezés esetén azonban továbbra is a szintezés következetes jelei vannak (a mérési eltérés), amint azt az (1) és (3) zónaszám jelzi. Az eltérés azonban kevésbé tűnik rosszabbnak a tisztítás után (zóna (3) ), mint korábban (zóna (1) ). Felvesszük a kapcsolatot a Dylos céggel, hogy konzultáljunk velük erről a szintezési jelenségről, és később frissítjük ezt a bejegyzést.




(Click on the picture to open the real time version)

--

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius