Поддръжка на експеримента Dylos Air Particule Conter.
Dylos Air Particule Conter experiment maintenance.

Posted on October 21st 2013
Дял: aqicn.org/faq/2013-10-21/dylos-air-particule-conter-experiment-maintenance/bg/


Забележка: тази статия е написана през 2013 г. Докато мониторът Dylos все още е добър продукт, в днешно време има много по-добри и достъпни продукти за наблюдение, така че не препоръчваме повече да купувате продукта Dylos.

Можете например да проверите продуктовата гама GAIA станции за мониторинг на качеството на въздуха от ES Labs.



Експериментът Dylos Air Particle Counter все още продължава и продължава вече 50 дни. И така, миналия уикенд, тъй като замърсяването на въздуха в Пекин стана наистина ниско - благодарение на силните северни ветрове, използвахме това време като възможност да направим прекъсване за поддръжка... на самия монитор Dylos.

Причината е, че дори ако мониторът Dylos определено е добре проектирано и проектирано оборудване (наистина го имаме предвид), той може би не е толкова добре замислен да издържи на тежкото епизодично замърсяване на въздуха в Пекин.

Всичко започна, след като забелязахме, че корелационните графики между Dylos и BAM монитора са склонни да показват някои систематични признаци на изравняване над 38 000 частици (≥0,5µ). Този вид симптом на насищане може да бъде следствие от вътрешно затруднение на притока на въздух, което може да бъде причинено от "наситени" въздушни канали. По време на силно замърсяване това явление е напълно нормално поради голямото количество прахови частици, които трябва да преминат през въздушния канал.

И така, не е изненада, след като отворихме монитора Dylos, ние потвърдихме, че вътрешните въздушни канали определено са наситени, поради натрупване на прах през последните 50 дни:

 
-Beijing dust impact on the Dylos air particle counter internal structure-

Резултатът от почистването на вътрешната структура с фина четка ще произведе удивително количество прах - и това само след 50 дни експериментиране на открито. Само си помислете, че това е, което дишате...


-The real Beijing dust... the one Beijiners breathe during heavy pollution day!-

Всъщност необходимостта от извършване на такова почистване и поддръжка на оборудването Dylos не е изненада, тъй като дори много скъпото BAM оборудване изисква месечна поддръжка от квалифицирани оператори.


--

Следната част е добавена 10 дни след публикуването на първоначалната публикация:

Вече са изминали 10 дни от почистването и ситуацията определено се е подобрила за корелацията между BAM и Dylos. От графиката по-долу, която показва измерванията преди и след почистването, зоната, обозначена с номер (2) , показва много добро сходство (корелация) между BAM и Dylos. Но при условия на силно замърсяване все още има последователни признаци на изравняване (отклонение в измерването), както е подчертано с номера на зона (1) и (3) . Отклонението обаче изглежда по-малко по-лошо след почистването (зона (3) ), отколкото преди (зона (1) ). Свързваме се с компанията Dylos, за да се консултираме с тях относно този феномен на изравняване и ще актуализираме тази публикация по-късно.




(Click on the picture to open the real time version)

--

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius