Ozone AQI Scale frissítés
Ozone AQI Scale update

Posted on August 10th 2016
Ossza meg: aqicn.org/faq/2016-08-10/ozone-aqi-scale-update/hu/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Már több hónapja annak, hogy a US EPA frissítette az ózon 8 órás töréspontjaira vonatkozó AQI szabványt [1] . Ez mindenképpen pozitív lépés a levegőminőség javítása felé az Egyesült Államokban, mivel a US EPA szabvány valójában az ózonra vonatkozó legkevésbé konzervatív szabványok közé tartozott, összehasonlítva például az indiai, kínai vagy európai hasonló szabványokkal!

De ami még érdekesebb, az AirNow nemrég még egy lépést tett az Ozone NowCast képlet bevezetésével, amely lehetővé teszi a súlyozott 8 órás töréspont szabvány használatát az 1 órás töréspont helyett. Ez a változás, amelyet az AirNow csapata nem közölt széles körben a nyilvánossággal, jelentősen megváltoztatja az Ozone AQI jelentési módját, és ebben a cikkben ezt fogjuk megvizsgálni.


--

Ózonszennyezés: globális probléma

Mielőtt belevágnánk a Now Cast képlet részleteibe, érdemes egy lépést hátralépni, és globális problémának tekinteni az ózonszennyezést. A NOAA által végzett teljes légköri ózonkoncentráció szimulációja jó áttekintést ad a magas/alacsony ózonkoncentrációjú területekről, de azt is megmutatja, hogy a globális éghajlati viszonyok hogyan hatnak a határokon átnyúló szennyezésre.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA [2] and the GFS[3] model
Forecasted Total Atmospheric Ozone Concentration (in Dobson unit)

A fenti szimuláció a teljes légköri koncentrációt mutatja a felszíntől 20 km magasságig, és így tartalmazza mind a jó ózont (az "ózonréteget" a felső sztratoszférában), mind a rossz ózont a troposzférában .

Ha az ózonszennyezésről beszélünk, akkor az egészségre gyakorolt hatás számszerűsítéséhez a troposzférikus ózon, és különösen a felszíni koncentráció számít. Ráadásul a troposzférikus ózon napi ciklust folytat, a szennyezés csúcspontja délután, amikor a hőmérséklet eléri a maximumot, éjszaka pedig szinte nincs szennyezés. Ez a ciklus jól látható az alábbi animáción, amely az előre jelzett talajkoncentráción alapul.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA and the SILAM[4] model
Forecasted Surface Ozone Concentration (converted to AQI)

Nem meglepő, hogy az ózonszennyezés továbbra is globális probléma még a felszíni koncentráció tekintetében is (a déli félteke országaiban a nyáron magasabb lenne a koncentráció).

Ha Kínát nézzük, az ózon egyre gyakrabban válik az elsődleges szennyezőanyaggá, megelőzve a PM 2,5 szennyezést. A fő magyarázat az, hogy a közelmúltban Kínában a levegőszennyezés csökkentésére tett erőfeszítések valóban hatékonyak voltak, és a PM 2,5 koncentrációja jelentősen csökkent [5] .

Ezenkívül a PM-szennyezés valójában a globális felmelegedés hűsítőjeként működik (azaz csökkenti a globális felmelegedést a napfény visszaverésével). Tehát, amikor a PM-szennyezés csökken, akkor csökken a kék ég napjainak száma is (ez jó!), de mellékhatásként a napi csúcshőmérséklet emelkedik. És mivel a hőmérséklet az egyik olyan elem, amely befolyásolja az ózontermelést, a megnövekedett hőmérséklet az ózon növekedését is jelenti


--

Az Instant Cast és a Now Cast AQI összehasonlítása

Most, hogy ismert, hogy az ózonszennyezés hajlamos az elsődleges szennyezőanyaggá válni a forró nyári napokon, még fontosabb, hogy teljes mértékben megértsük az ózon AQI számításának a teljes AQI-re gyakorolt hatását.

Az alábbi két grafikon 5 különböző kínai város AQI-jét mutatja. A felső grafikon az AQI-t az aqicn.org webhelyen ma közzétett formában mutatja (az azonnali leadási képlet használatával), az alábbi grafikon pedig az AirNow NowCast AQI-képlet alapján jeleníti meg az AQI-t.

Ozone InstantCast Air Quality Index (Reference AQI from the World Air Quality Index, based on hourly readings)
Ozone NowCast Air Quality Index based on US EPA NowCast 2016 formula (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)

A NowCast AQI legszembetűnőbb problémája az, hogy hajlamos túllőni és rendkívül magas AQI-t jelenteni, ha a tényleges (múltbeli óránkénti adatok) AQI alacsony. Például:

  • For Beijing on Thursday August 3rd as 11PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 158 (Unhealthy) while the actual AQI is 45 (Good).
  • For Shanghai on Friday 29th July at 20PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 180 (Unhealthy) while the actual AQI is 50 (Good).
Similar overshoot patterns exist for the other cities. That's really bad for the Now Cast (seriously), since, when it comes to make a decision about, for instance, going out for a walk, if the published AQI does not reflect the current condition, then there is no point in calling it a "now" AQI...


--

A NowCast képlet finomhangolása, ahogyan azt a PM 2.5 Now Cast Ázsiában tették, nem működik jól az Ozone esetében (lásd az alábbi grafikont, ahol N=3 óra és min. tömeg=0,1). Ennek az az oka, hogy az ózon napi ciklusa délutáni csúcsokkal (korrelál a hőmérsékleti csúccsal), így bármilyen átlagolás csak néhány órával ellensúlyozza a csúcsot. Ez helytelen lenne, mivel a levegőminőséget olyannak kell jelenteni, amilyen most van, és nem úgy, mint néhány órával ezelőtt.

Modified NowCast for Asia (aka NowCast Asia AQI) (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)
NowCast weight factors
You can change the NowCast paramters for the above graphs:
Wmin = and N =

--

Gyenge egyórás ózon töréspontok

A waqi.info és az aqicn.org oldalakon használt Instant Cast formulával azonban van egy probléma: az Instant Cast töréspontjai a US EPA 1 órás levegőminőségi szabványán alapulnak, amely még mindig a a legkevésbé biztonságos ózonnormák más EPA-szabványokhoz képest (lásd a jobb oldali grafikont) a 200 alatti AQI-k esetében.

ID: Idonézia TH: Thaiföld CN: Kína IN: India USA: USA
Átalakítás ppb-ről mg/m3-re STP US használatával
Figyelem: A tengelyskálák nem lineárisak.

Számos oka van ennek az alacsony szabványnak a US EPA részéről: Először az USEPA a 8 órás szabvány javítására összpontosított, és ez jó dolog – hiszen a 8 órás szabványt az éves jelentések készítésére használják. Ez a szabvány most is az éteren (a most cast formulával együtt), ezért volt értelme először erre a szabványra összpontosítani, méghozzá a most leadott formulával kapcsolatos összes probléma ellenére is. Valószínűleg a US EPA most azon dolgozik, hogy ugyanazt a frissítést tegye az 1 órás szabványhoz, de ez elég sok időt vehet igénybe, és elég sok lobbizás.

Tehát miközben arra várt, hogy a US EPA javítsa az 1 órás szabványt, és olyan szabványt állítson fel, amely nem marad el a világ más ózonszabványaihoz képest, a világ levegőminőségi indexe olyan meglévő szabványokat vizsgált, amelyek jobban tükrözhetik. a levegőminőség egészségre gyakorolt hatása, és mindezt anélkül, hogy a 8 órás töréspontokon alapuló irreleváns NowCast formulát kellene használni.

Frissített Instant Cast Ozone Breakpoints

Az egyik megfontolt és azonnal elvetett lehetőség az volt, hogy az 1 órás töréspontok helyett a 8 órás töréspontokon alapuló Instant Cast-ot használnak (mint ahogy ez valójában a PM 2.5 esetében történik, ahol az AQI 24 órás töréspontot feltételez kitettség). A napi ciklus miatt nem használjuk ezt a megoldást az ózonhoz, ami miatt nem egyszerű felmérni, mi lehet a 8 órás expozíció. Például, ha a jelentések szerint egy AQI délelőtt 10 órakor 35, mit jelent ez az AQI számára délután 2 órakor? 80, 120 és 180 között lesz? Ez egészen más, mint a PM, ahol azt lehet sejteni, hogy az AQI egész nap hasonló, hasonló látási és páratartalom mellett [6] .

A többi lehetőség esetében az elemzés kiterjedt a világszerte több mint 20 EPA meglévő szabványaira, a WHO ajánlásaira, a TOAR projekt világméretű kutatóinak előzetes megállapításaira és az UNEP CCA Coalition katalógusából származó kutatási dokumentumokra. A szabvány kiválasztásának további megkötése a hivatalosan jóváhagyott szabvány használata volt. csakúgy, mint a mediánhoz közeli, mivel nem túlzásba vinné és nem is becsülné alá az egészségügyi hatást.

A legjobb lehetőségnek a CN MEP 1 órás szabványa tűnt, amely sokkal biztonságosabb, mint a US-EPA 1 órás szabvány 200 alatti AQI esetén (200 felett a két szabvány megegyezik). Az alábbi két grafikon az Ozone Instant Cast AQI-t mutatja a régi töréspontok (fent) és az új töréspontok (lent) alapján. Vegye figyelembe, hogy mivel a töréspontok csak az AQI esetében 50 és 200 között frissülnek, a színgrafikonon az egyetlen „látható” különbség a Mérsékelt , az USG és az egészségtelen AQI-k esetében van.

Former Ozone AQI Standard, using the US EPA 1-hour breakpoints (deprecated on August, 10th 2016)

New Ozone AQI Standard, using the CN MEP 1-hour breakpoints (in use starting from August, 11th 2016)

The table below summurize the new 1-hour Ozone breakpoints used for the Instant Cast Ozone calculation. The STP US is used for converting Ozone from mg to ppb.
Index Values
Color coding
AQI CategoryInstant Cast Ozone
breakpoints (ppm)
US EPA 1-hour Ozone
breakpoints (ppm)
0 - 50
Good0 - 62.5-
51 - 100
Moderate62.5 - 101.5-
101 – 152
Unhealthy
for Sensitive Groups
101.5 - 152.5125 - 165
151 – 200
Unhealthy152.5 - 205165 - 205
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405205 - 405
301 – 500
Hazardous405 - 605405 - 605

--

Következtetés

This updated Ozone instant cast breakpoint are effective from August 11th 2016.


[2] GOA is our GlObal Atmosphere real-time simulation tool suite, used to create, in real-time, visualization of large amount of climatic and atmospheric data for web. more...
[3] Global Forecast System - see wikipedia.org/wiki/Global_Forecast_System
[4] System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition (Silam) model by the Finnish Meteorological Institute - see forecast/world/silam/
[6] There are many research papers on the correlation between PM air pollution and visibility, for instance Regression Analyses between Recent Air Quality and Visibility Changes in Megacities at Four Haze Regions in China
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius