Ažuriranje Ozone AQI Scale
Ozone AQI Scale update

Posted on August 10th 2016
Dijeli: aqicn.org/faq/2016-08-10/ozone-aqi-scale-update/bs/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Prošlo je već nekoliko mjeseci otkako je američka EPA ažurirala svoj AQI standard za granične tačke za ozon 8 sati [1] . Ovo je definitivno pozitivan korak ka jačanju kvaliteta zraka u SAD-u, budući da je američki EPA standard zapravo bio među najmanje konzervativnim standardima za ozon, u poređenju, na primjer, sa sličnim standardima u Indiji, Kini ili Evropi!

Ali što je još zanimljivije, AirNow je nedavno napravio korak dalje uvodeći formulu Ozone NowCast , koja omogućava korištenje ponderisanog standarda 8-časovne tačke prekida umjesto tačke prekida od 1 sata. Ova promjena, koju AirNow tim nije u velikoj mjeri priopćio javnosti, čini priličnu promjenu u načinu na koji se izvještava o AQI-u ozona, a to je ono što ćemo pogledati u ovom članku.


--

Zagađenje ozonom: globalno pitanje

Prije nego što uđemo u detalje formule Now Cast, vrijedi napraviti jedan korak unazad i sagledati zagađenje ozonom kao globalni problem. Simulacija ukupne atmosferske koncentracije ozona, koju je uradila NOAA , daje dobar pregled područja sa visokim/niskim koncentracijama ozona, ali i pokazuje kako globalni klimatski uslovi utiču na prekogranično zagađenje.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA [2] and the GFS[3] model
Forecasted Total Atmospheric Ozone Concentration (in Dobson unit)

Gornja simulacija pokazuje ukupnu atmosfersku koncentraciju, od površine do 20 KM visine, te stoga sadrži i dobar ozon ("ozonski omotač" u gornjoj stratosferi) i loš ozon u troposferi .

Kada se govori o zagađenju ozonom, to je troposferski ozon, a posebno površinska koncentracija koja je bitna da bi se kvantifikovao uticaj na zdravlje. Štaviše, troposferski ozon ima dnevni ciklus, pri čemu zagađenje dostiže vrhunac u popodnevnim satima kada temperatura dostigne svoj maksimum, a gotovo da nema zagađenja tokom noći. Ovaj ciklus se može jasno vidjeti u donjoj animaciji, koja se temelji na prognoziranoj koncentraciji tla.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA and the SILAM[4] model
Forecasted Surface Ozone Concentration (converted to AQI)

Bez iznenađenja, zagađenje ozonom je i dalje globalni problem čak i za površinsku koncentraciju (zemlje na južnoj hemisferi bi imale veću koncentraciju tokom ljeta).

Gledajući posebno Kinu, ozon zapravo postaje sve češće primarni zagađivač, nadmašujući zagađenje PM 2,5 . Glavno objašnjenje je da su svi nedavni napori učinjeni za smanjenje zagađenja zraka u Kini bili zaista efikasni i koncentracija PM 2,5 značajno smanjena [5] .

Štaviše, zagađenje PM zapravo djeluje kao hladnjak zbog globalnog zagrijavanja (tj. smanjuje globalno zagrijavanje reflektirajući sunčevu svjetlost). Dakle, kada se PM zagađenje smanji, smanjuje se i broj dana plavog neba (to je dobro!), ali kao nuspojava vršna dnevna temperatura raste. A budući da je temperatura jedan od elemenata koji utječe na proizvodnju ozona, povećana temperatura također znači povećanje ozona


--

Uporedni Instant Cast i Now Cast AQI

Sada kada je poznato da zagađenje ozonom ima tendenciju da postane primarni zagađivač tokom vrućeg ljetnog dana, još je važnije u potpunosti razumjeti uticaj izračunavanja AQI ozona na ukupni AQI.

Dva grafikona ispod pokazuju AQI za 5 različitih gradova u Kini. Grafikon na vrhu prikazuje AQI kakav je danas objavljen na aqicn.org (koristeći formulu instant cast), a grafikon ispod prikazuje AQI kakav bi bio koristeći AirNow NowCast AQI formulu.

Ozone InstantCast Air Quality Index (Reference AQI from the World Air Quality Index, based on hourly readings)
Ozone NowCast Air Quality Index based on US EPA NowCast 2016 formula (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)

Najupečatljiviji problem sa NowCast AQI je taj što on ima tendenciju da premaši i prijavi ekstremno visoke AQI kada je stvarni (podaci iz prošlih sati) AQI nizak. Na primjer:

  • For Beijing on Thursday August 3rd as 11PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 158 (Unhealthy) while the actual AQI is 45 (Good).
  • For Shanghai on Friday 29th July at 20PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 180 (Unhealthy) while the actual AQI is 50 (Good).
Similar overshoot patterns exist for the other cities. That's really bad for the Now Cast (seriously), since, when it comes to make a decision about, for instance, going out for a walk, if the published AQI does not reflect the current condition, then there is no point in calling it a "now" AQI...


--

Pokušaj finog podešavanja NowCast formule, kao što je to učinjeno za PM 2.5 Now Cast u Aziji, ne radi dobro za Ozone (pogledajte grafikon ispod za N=3 sata i minimalnu težinu=.1). Razlog je taj što ozon ima dnevni ciklus sa vrhovima u popodnevnim satima (u korelaciji sa temperaturnim vrhom), tako da bi bilo kakvo usrednjavanje samo poništilo vrh za nekoliko sati. To bi bilo pogrešno, jer ono što je potrebno je izvesti kvalitet zraka kakav je sada, a ne kakav je bio prije nekoliko sati.

Modified NowCast for Asia (aka NowCast Asia AQI) (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)
NowCast weight factors
You can change the NowCast paramters for the above graphs:
Wmin = and N =

--

Slabe jednosatne granične tačke za ozon

Međutim, postoji problem sa trenutnom formulom Instant Cast za ozon koja se koristi na waqi.info i aqicn.org: To je da su tačke prekida Instant Cast zasnovane na standardu za kvalitet vazduha SAD EPA od 1 sata, koji je još uvijek među Najnebezbedniji standardi za ozon u poređenju sa drugim standardima EPA (pogledajte grafikon desno) za AQI ispod 200.

ID: Idonezija TH: Tajland CN: Kina IN: Indija SAD: SAD
Pretvorba iz ppb u mg/m3 korištenjem STP US
Oprez: Osne skale nisu linearne.

Postoji nekoliko razloga za ovaj nizak standard iz US EPA: Prvo se USEPA fokusirala prvo na poboljšanje standarda od 8 sati, i to je nešto dobro – pošto se standard od 8 sati koristi za godišnje izvještaje. To je također standard koji se sada koristi u eteru (zajedno sa sada izlivenom formulom), tako da je imalo smisla prvo se fokusirati na ovaj standard, i to uprkos svim problemima vezanim za formulu koja se sada koristi. Najvjerovatnije, US EPA sada radi na tome da uradi isto ažuriranje standarda od 1 sata, ali bi to moglo potrajati dosta vremena i dosta lobiranja.

Dakle, dok se čeka da američka EPA poboljša standard od 1 sata i postavi standard koji ne zaostaje u poređenju sa drugim standardima za ozon u svijetu, svjetski projekat indeksa kvalitete zraka razmatra postojeće standarde koji bi mogli bolje odražavati Uticaj kvaliteta zraka na zdravlje, i to bez potrebe za korištenjem irelevantne NowCast formule zasnovane na 8-satnim prekidima.

Ažurirane tačke prekida za instant bacanje ozona

Jedna od opcija koja je razmotrena i koja je odmah odbačena bila je korištenje Instant Cast zasnovanog na 8-satnim prijelomnim tačkama umjesto 1-satnih tačaka prekida (kao što je to u stvari učinjeno za PM 2.5 , gdje je AQI prijavljen pod pretpostavkom 24-satnog izloženost). Razlog zašto se ovo rješenje za ozon ne koristi je dnevni ciklus, zbog čega nije jednostavno procijeniti koliko može biti 8-satno izlaganje. Na primjer, ako se prijavi da je AQI 35 u 10 ujutro, šta to znači za AQI u 14 sati? Hoće li biti 80, 120, do 180? To je prilično drugačije od PM, gdje se može pretpostaviti da je AQI sličan tokom cijelog dana, pod sličnom vidljivošću i uvjetima vlažnosti [6] .

Za ostale opcije, analiza je obuhvatila postojeće standarde za više od 20 EPA-a širom svijeta, preporuke SZO-a , preliminarne nalaze svjetskih istraživača iz TOAR projekta i istraživačke radove iz kataloga UNEP CCA Koalicije . Dodatno ograničenje za odabir standarda bilo je korištenje standarda koji je službeno odobren. kao i onaj koji je blizak srednjem standardu, jer ne bi preuveličao uticaj na zdravlje, a niti ga potcenio.

Čini se da je najbolja opcija CN MEP 1-satni standard, koji je mnogo sigurniji od US-EPA 1-satnog standarda za AQI ispod 200 (iznad 200, dva standarda su ista). Dva grafikona u nastavku prikazuju Ozone Instant Cast AQI, zasnovan na starim tačkama prekida (gore) i novim tačkama prekida (dole). Imajte na umu da pošto se tačke prekida ažuriraju samo za AQI između 50 i 200, jedina 'vidljiva' razlika na grafikonima boja je za umereni , USG i nezdravi AQI.

Former Ozone AQI Standard, using the US EPA 1-hour breakpoints (deprecated on August, 10th 2016)

New Ozone AQI Standard, using the CN MEP 1-hour breakpoints (in use starting from August, 11th 2016)

The table below summurize the new 1-hour Ozone breakpoints used for the Instant Cast Ozone calculation. The STP US is used for converting Ozone from mg to ppb.
Index Values
Color coding
AQI CategoryInstant Cast Ozone
breakpoints (ppm)
US EPA 1-hour Ozone
breakpoints (ppm)
0 - 50
Good0 - 62.5-
51 - 100
Moderate62.5 - 101.5-
101 – 152
Unhealthy
for Sensitive Groups
101.5 - 152.5125 - 165
151 – 200
Unhealthy152.5 - 205165 - 205
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405205 - 405
301 – 500
Hazardous405 - 605405 - 605

--

Zaključak

This updated Ozone instant cast breakpoint are effective from August 11th 2016.


[2] GOA is our GlObal Atmosphere real-time simulation tool suite, used to create, in real-time, visualization of large amount of climatic and atmospheric data for web. more...
[3] Global Forecast System - see wikipedia.org/wiki/Global_Forecast_System
[4] System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition (Silam) model by the Finnish Meteorological Institute - see forecast/world/silam/
[6] There are many research papers on the correlation between PM air pollution and visibility, for instance Regression Analyses between Recent Air Quality and Visibility Changes in Megacities at Four Haze Regions in China
Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius