Air Quality Forecasting Models
Real-time and Historical Analysis

Ossza meg: aqicn.org/forecast/models/hu/

A levegőminőség-előrejelzés – más néven "atmoszférikus diszperziós modellezés" ( wikipedia ) a légszennyező anyagok, például a PM 2,5 vagy az ózon eloszlásának szimulálása a környezeti légkörben.

A szimuláció eredménye minden légszennyező anyagra megadja a környezeti koncentrációt, amelyből a Levegőminőségi Index számítható.

Több tucat diszperziós modell létezik, és a világ számos egyeteme és intézménye működtet egyet vagy többet ezekből különböző régiókban (pl. Európa, az Egyesült Államok kontinentális része, Ázsia...). Az alábbiakban néhány olyan modell nem teljes listája található, amelyeket a "World Air Quality Index" projekt levegőminőségi előrejelzéséhez használnak.

Együttműködés szükséges!

Segítségre van szükség a világméretű levegőminőségi előrejelzési modell leltár naprakészen tartásához.

 • Ismer olyan modellt, amely az alábbiakban nem szerepel, de amelyhez rendelkezésre állnak rácsozott adatok?
 • Ismersz jobb pontosságú elemzési megoldásokat, amelyeket érdemes itt használni?
 • Végeztél már hasonló kutatást, és szeretnéd itt közzétenni?
 • Ha igen, írjon nekünk üzenetet a közreműködő oldalról , és mihamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot!

  Légköri modellek

  Bármelyik előrejelzési térképre kattintva megtekintheti a valós idejű előrejelzési animációt, valamint a modell hatékonyságának elemzését.

  SPRINTARS Asia
  Spectral Radiation-Transport Model for Aerosol Species
  SPRINTARS East Asia
  Spectral Radiation-Transport Model for Aerosol Species
  MPIM China
  Max Planck Institut fur Meteorologie
  SILAM Asia
  System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition
  CAMS Europe
  Copernicus Atmosphere Monitoring Service NRT
  EMEP Europe
  European Monitoring and Evaluation Program
  CAMS World
  Copernicus Atmosphere Monitoring Service NRT
  SILAM World
  System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition
  NGAC
  NOAA NEMS GFS Aerosol Component
  GFS
  Global Forecast System
  NCEP EMP AQM
  Air Quality Model (AQM) Product
  BSC DREAM8b
  Barcelona Supercomputing Center DREAM8b

  jegyzet

  Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti elemzések a World Air Quality Index projekt saját költségvetéséből készültek.

  Semmilyen támogatást nem kaptunk a Levegőminőség-előrejelzési modelleket publikáló intuícióktól.

  Részletes városi levegőminőségi előrejelzés

  Részletes levegőminőségi előrejelzés több mint 600 városra vonatkozóan érhető el:

  Vagy egyszerűen válasszon a városok közül:

  Beijing, Shanghai, Chengdu, Shenyang, Shenzhen, Guangzhou, Qingdao, Xian, Tianjin, Saitama, Kyoto, Osaka, Seoul, Busan, Bogota, Delhi, Jakarta, Ulaanbaatar, Hanoi, Chennai, Kolkata, Mumbai, Hyderabad, Santiago, Lima, Saopaulo, Quito, Singapore, Kuala-lumpur, Ipoh, Perai, Miri, New York, Seattle, Chicago, Boston, Atlanta.

  Jogi nyilatkozat

  Ez az előrejelzési modell és az összes AQFS, amelyen alapul, kutatási termékek, amelyek célja a levegőminőség előrejelzésével kapcsolatos információk nyújtása. Minden ésszerű intézkedést megtettek a minőség és a pontosság biztosítása érdekében. Azonban:

  • Nem vállalunk sem kifejezett, sem hallgatólagos garanciát, és nem vállalunk semmilyen jogi vagy felelősséget az információk pontosságáért, helyességéért, teljességéért.
  • Nem vállalunk semmilyen jogi felelősséget vagy felelősséget semmilyen kárért vagy veszteségért, amely közvetlenül vagy közvetve az ezen a weboldalon található információkból vagy a webhely tartalmának eredményeként végrehajtott tevékenységekből eredhet;
  • Az ezen a weboldalon található információkat előzetes értesítés nélkül módosíthatjuk, törölhetjük, kiegészíthetjük vagy más módon módosíthatjuk

  A levegőminőség-előrejelzés (vagy a légköri diszperzió modellezés) alapelveivel kapcsolatos további információkért tekintse meg a PM 2,5- koncentráció szélhatásának vizuális tanulmányozásáról szóló cikket.

  Levegőminőség-előrejelzési modellforrások

  A fenti előrejelzés összetett metamodellre épül, amelyet számos levegőminőség-előrejelző rendszer (AQFS) segítségével számítottak ki:

  A fenti térkép a PM 2,5 felületi szint modellezésén alapul, és a színek követik az US EPA AQI szabványát .

  A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

  A levegőminőségi szintekről

  - Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
  0 - 50 A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
  51 -100 Mérsékelt A levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
  101-150 Egészségtelen az érzékeny csoportok számára Az érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
  151-200 Egészségtelen A teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
  201-300 Nagyon egészségtelen Egészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
  300+ Veszélyes Egészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

  Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

  A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


  Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius