Ажурирање Озоне АКИ Сцале
Ozone AQI Scale update

Posted on August 10th 2016
Објави: aqicn.org/faq/2016-08-10/ozone-aqi-scale-update/sr/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Прошло је већ неколико месеци откако је америчка ЕПА ажурирала свој АКИ стандард за граничне тачке за озон 8 сати [1] . Ово је дефинитивно позитиван корак ка јачању квалитета ваздуха у САД, пошто је амерички ЕПА стандард заправо био један од најмање конзервативних стандарда за озон, у поређењу, на пример, са сличним стандардима у Индији, Кини или Европи!

Али што је још занимљивије, АирНов је недавно направио корак даље уводећи формулу Озоне НовЦаст , која омогућава да се користи пондерисани стандард тачке прекида од 8 сати уместо тачке прекида од 1 сата. Ова промена, коју тим АирНов-а није широко саопштио јавности, чини приличну промену у начину извештавања о АКИ-у озона, и то је оно што ћемо погледати у овом чланку.


--

Загађење озоном: глобално питање

Пре него што уђемо у детаље формуле Нов Цаст, вреди направити корак уназад и сагледати загађење озоном као глобално питање. Симулација укупне атмосферске концентрације озона, коју је урадила НОАА , даје добар преглед подручја са високим/ниским концентрацијама озона, али такође показује како глобални климатски услови утичу на прекогранично загађење.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA [2] and the GFS[3] model
Forecasted Total Atmospheric Ozone Concentration (in Dobson unit)

Горња симулација показује укупну атмосферску концентрацију, од површине до 20 КМ висине, те стога садржи и добар озон („озонски омотач“ у горњој стратосфери) као и лош озон у тропосфери .

Када се говори о загађењу озоном, то је тропосферски озон, а посебно површинска концентрација која је битна да би се квантификовао утицај на здравље. Штавише, тропосферски озон има дневни циклус, при чему загађење достиже врхунац у поподневним сатима када температура достигне свој максимум, а скоро да нема загађења током ноћи. Овај циклус се може јасно видети у анимацији испод, која се заснива на прогнозираној концентрацији тла.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA and the SILAM[4] model
Forecasted Surface Ozone Concentration (converted to AQI)

Без изненађења, загађење озоном је и даље глобални проблем чак и за површинску концентрацију (земље на јужној хемисфери би имале већу концентрацију током лета).

Гледајући посебно Кину, озон заправо постаје све чешће примарни загађивач, надмашујући загађење ПМ 2,5 . Главно објашњење је да су сви недавни напори учињени за смањење загађења ваздуха у Кини били заиста ефикасни и да је концентрација ПМ 2,5 значајно смањена [5] .

Штавише, загађење ПМ заправо делује као хладњак за глобално загревање (тј. смањује глобално загревање рефлектујући сунчеву светлост). Дакле, када се загађење ПМ смањи, смањује се и број дана плавог неба (то је добро!), али као нуспојава вршна дневна температура расте. А пошто је температура један од елемената који утиче на производњу озона, повећана температура такође значи повећање озона


--

Упоредни АКИ Инстант Цаст и Нов Цаст

Сада када је познато да загађење озоном тежи да постане примарни загађивач током врелог летњег дана, још је важније у потпуности разумети утицај израчунавања АКИ озона на укупан АКИ.

Два графикона испод показују АКИ за 5 различитих градова у Кини. Графикон на врху приказује АКИ какав је данас објављен на акицн.орг (користећи формулу за тренутно пребацивање), а графикон испод приказује АКИ какав би био користећи формулу АирНов НовЦаст АКИ.

Ozone InstantCast Air Quality Index (Reference AQI from the World Air Quality Index, based on hourly readings)
Ozone NowCast Air Quality Index based on US EPA NowCast 2016 formula (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)

Најупадљивији проблем са НовЦаст АКИ је тај што он има тенденцију да премаши и пријави изузетно високе АКИ када је стварни АКИ (подаци из прошлих сати) низак. На пример:

  • For Beijing on Thursday August 3rd as 11PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 158 (Unhealthy) while the actual AQI is 45 (Good).
  • For Shanghai on Friday 29th July at 20PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 180 (Unhealthy) while the actual AQI is 50 (Good).
Similar overshoot patterns exist for the other cities. That's really bad for the Now Cast (seriously), since, when it comes to make a decision about, for instance, going out for a walk, if the published AQI does not reflect the current condition, then there is no point in calling it a "now" AQI...


--

Покушај финог подешавања НовЦаст формуле, као што је то урађено за ПМ 2.5 Нов Цаст у Азији, не функционише добро за Озоне (погледајте графикон испод за Н=3 сата и минималну тежину=.1). Разлог је тај што озон има дневни циклус са врховима у поподневним сатима (у корелацији са температурним врхом), тако да би било каква врста усредњавања само надокнадила врхунац за неколико сати. То би било погрешно, јер је потребно извести квалитет ваздуха какав је сада, а не какав је био пре неколико сати.

Modified NowCast for Asia (aka NowCast Asia AQI) (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)
NowCast weight factors
You can change the NowCast paramters for the above graphs:
Wmin = and N =

--

Слабе једночасовне граничне тачке за озон

Међутим, постоји проблем са тренутном формулом Инстант Цаст за озон која се користи на ваки.инфо и акицн.орг: То је да су тачке прекида Инстант Цаст засноване на стандарду квалитета ваздуха САД ЕПА од 1 сата, који је још увек међу најмање безбедни стандарди за озон у поређењу са другим стандардима ЕПА (погледајте графикон са десне стране) за АКИ испод 200.

ИД: Идонезија ТХ: Тајланд ЦН: Кина ИН: Индија САД: САД
Конверзија из ппб у мг/м3 коришћењем СТП УС
Опрез: Осне скале нису линеарне.

Постоји неколико разлога за овај низак стандард из УС ЕПА: Прво се УСЕПА фокусирала прво на побољшање стандарда од 8 сати, и то је нешто добро – пошто се стандард од 8 сати користи за годишње извештаје. То је такође стандард који се сада користи у етеру (заједно са формулом која се сада користи), тако да је имало смисла да се прво усредсредимо на овај стандард, и то чак и упркос свим проблемима повезаним са формулом која се сада користи. Највероватније, УС ЕПА сада ради на томе да уради исто ажурирање стандарда од 1 сата, али би то могло потрајати доста времена и доста лобирања.

Дакле, док чека да америчка ЕПА побољша стандард од 1 сата и постави стандард који не заостаје у поређењу са другим стандардима за озон у свету, светски пројекат индекса квалитета ваздуха разматра постојеће стандарде који би могли боље да одражавају Утицај квалитета ваздуха на здравље, и то без потребе да се користи ирелевантна формула НовЦаст заснована на 8-часовним тачкама прекида.

Ажуриране тачке прекида тренутног бацања озона

Једна од опција која је размотрена и која је одмах одбачена била је да се користи Инстант Цаст на основу 8-часовних тачака прекида уместо 1-часовних тачака прекида (као што је то у ствари урађено за ПМ 2.5 , где је АКИ пријављен под претпоставком да је 24-часовни изложеност). Разлог зашто се ово решење за озон не користи је дневни циклус, због чега није лако проценити шта може бити 8-часовно излагање. На пример, ако се пријави да је АКИ 35 у 10:00, шта то значи за АКИ у 14:00? Хоће ли бити 80, 120, до 180? То је сасвим другачије од ПМ, где се може претпоставити да је АКИ сличан током целог дана, под сличном видљивошћу и условима влажности [6] .

За остале опције, анализа је обухватила постојеће стандарде за више од 20 ЕПА широм света, препоруке СЗО , прелиминарне налазе светских истраживача из ТОАР пројекта и истраживачке радове из каталога УНЕП ЦЦА Коалиције . Додатно ограничење за избор стандарда било је коришћење стандарда који је званично одобрен. као и онај који је близак средњем стандарду, јер не би преувеличао утицај на здравље, а нити га потценио.

Чинило се да је најбоља опција ЦН МЕП 1-сатни стандард, који је много сигурнији од УС-ЕПА 1-сатног стандарда за АКИ испод 200 (изнад 200, два стандарда су иста). Два графикона испод показују АКИ за Озоне Инстант Цаст, заснован на старим тачкама прекида (горе) и новим тачкама прекида (доле). Имајте на уму да пошто су тачке прекида ажуриране само за АКИ између 50 и 200, једина „видљива“ разлика на графиконима боја је за умерени , УСГ и нездрави АКИ.

Former Ozone AQI Standard, using the US EPA 1-hour breakpoints (deprecated on August, 10th 2016)

New Ozone AQI Standard, using the CN MEP 1-hour breakpoints (in use starting from August, 11th 2016)

The table below summurize the new 1-hour Ozone breakpoints used for the Instant Cast Ozone calculation. The STP US is used for converting Ozone from mg to ppb.
Index Values
Color coding
AQI CategoryInstant Cast Ozone
breakpoints (ppm)
US EPA 1-hour Ozone
breakpoints (ppm)
0 - 50
Good0 - 62.5-
51 - 100
Moderate62.5 - 101.5-
101 – 152
Unhealthy
for Sensitive Groups
101.5 - 152.5125 - 165
151 – 200
Unhealthy152.5 - 205165 - 205
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405205 - 405
301 – 500
Hazardous405 - 605405 - 605

--

Закључак

This updated Ozone instant cast breakpoint are effective from August 11th 2016.


[2] GOA is our GlObal Atmosphere real-time simulation tool suite, used to create, in real-time, visualization of large amount of climatic and atmospheric data for web. more...
[3] Global Forecast System - see wikipedia.org/wiki/Global_Forecast_System
[4] System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition (Silam) model by the Finnish Meteorological Institute - see forecast/world/silam/
[6] There are many research papers on the correlation between PM air pollution and visibility, for instance Regression Analyses between Recent Air Quality and Visibility Changes in Megacities at Four Haze Regions in China
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius