Актуализация на скалата за AQI на озон
Ozone AQI Scale update

Posted on August 10th 2016
Дял: aqicn.org/faq/2016-08-10/ozone-aqi-scale-update/bg/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Вече минаха няколко месеца, откакто EPA на САЩ актуализира своя стандарт за AQI за 8-часови гранични точки на озон [1] . Това определено е положителна стъпка към подобряване на качеството на въздуха в САЩ, тъй като стандартът на EPA на САЩ всъщност беше сред най-малко консервативните стандарти за озон, в сравнение например с подобни стандарти в Индия, Китай или Европа!

Но по-интересното е, че наскоро AirNow направи крачка напред, като въведе формулата Ozone NowCast , която позволява да се използва стандартът за претеглена 8-часова точка на прекъсване вместо 1-часова точка на прекъсване. Тази промяна, която екипът на AirNow не съобщи широко на обществеността, прави значителна промяна в начина, по който се отчита AQI на озона, и това е, което ще разгледаме в тази статия.


--

Замърсяване с озон: глобален проблем

Преди да навлезете в детайлите на формулата Now Cast, струва си да направите една крачка назад и да погледнете замърсяването с озон като глобален проблем. Симулацията на общата концентрация на озон в атмосферата, направена от NOAA , дава добър преглед на районите с високи/ниски концентрации на озон, но също така показва как глобалните климатични условия влияят върху трансграничното замърсяване.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA [2] and the GFS[3] model
Forecasted Total Atmospheric Ozone Concentration (in Dobson unit)

Горната симулация показва общата атмосферна концентрация от повърхността до 20 км височина и по този начин съдържа както добрия озон („озоновия слой“ в горната стратосфера), така и лошия озон в тропосферата .

Когато се говори за замърсяване с озон, тропосферният озон и по-специално концентрацията на повърхността е това, което има значение, за да се определи количествено въздействието върху здравето. Освен това тропосферният озон има денонощен цикъл, като замърсяването достига пика си следобед, когато температурата достигне своя максимум, и почти никакво замърсяване през нощта. Този цикъл може ясно да се види в анимацията по-долу, която се основава на прогнозираната земна концентрация.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA and the SILAM[4] model
Forecasted Surface Ozone Concentration (converted to AQI)

Без изненада, замърсяването с озон все още е глобален проблем дори за повърхностната концентрация (страните в южното полукълбо биха имали по-висока концентрация през лятото).

Ако погледнем конкретно Китай, озонът всъщност все по-често става основният замърсител, надминавайки замърсяването с PM 2,5 . Основното обяснение е, че всички скорошни усилия, положени за намаляване на замърсяването на въздуха в Китай, са наистина ефективни и концентрацията на PM 2,5 е значително намалена [5] .

Освен това замърсяването с прахови частици всъщност действа като охладител на глобалното затопляне (т.е. намалява глобалното затопляне чрез отразяване на слънчевата светлина). Така че, когато замърсяването с ФПЧ намалява, намалява и броят на дните със синьо небе (това е добре!), но като страничен ефект пиковата дневна температура се повишава. И тъй като температурата е един от елементите, които влияят върху производството на озон, повишената температура също означава повишен озон


--

Сравнителен Instant Cast и Now Cast AQI

След като вече е известно, че замърсяването с озон има тенденция да се превръща в основен замърсител през горещите летни дни, още по-важно е да разберем напълно въздействието на изчислението на AQI на озона върху цялостния AQI.

Двете графики по-долу показват AQI за 5 различни града в Китай. Графиката в горната част показва AQI, както е публикувана днес на aqicn.org (с помощта на формулата за моментално предаване), а графиката по-долу показва AQI, както би било с помощта на формулата за AQI на AirNow NowCast.

Ozone InstantCast Air Quality Index (Reference AQI from the World Air Quality Index, based on hourly readings)
Ozone NowCast Air Quality Index based on US EPA NowCast 2016 formula (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)

Най-впечатляващият проблем с NowCast AQI е, че има тенденция да превишава и отчита изключително високи AQI, когато действителният (данни за минал час) AQI е нисък. Например:

  • For Beijing on Thursday August 3rd as 11PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 158 (Unhealthy) while the actual AQI is 45 (Good).
  • For Shanghai on Friday 29th July at 20PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 180 (Unhealthy) while the actual AQI is 50 (Good).
Similar overshoot patterns exist for the other cities. That's really bad for the Now Cast (seriously), since, when it comes to make a decision about, for instance, going out for a walk, if the published AQI does not reflect the current condition, then there is no point in calling it a "now" AQI...


--

Опитите за фина настройка на формулата NowCast, както беше направено за PM 2.5 Now Cast в Азия, не работят добре за Ozone (вижте графиката по-долу за N=3 часа и минимално тегло=.1). Причината е, че озонът има дневен цикъл с пикове следобед (корелирани с пика на температурата), така че всякакъв вид осредняване просто би компенсирало пика с няколко часа. Това би било погрешно, тъй като това, което е необходимо, е да се докладва качеството на въздуха такова, каквото е сега, а не каквото беше преди няколко часа.

Modified NowCast for Asia (aka NowCast Asia AQI) (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)
NowCast weight factors
You can change the NowCast paramters for the above graphs:
Wmin = and N =

--

Слаби едночасови граници на озон

Има обаче проблем с настоящата формула за Instant Cast за озон, която се използва на waqi.info и aqicn.org: Той е, че точките на прекъсване на Instant Cast се основават на стандарта за качество на въздуха за 1 час на EPA на САЩ, който все още е сред най-малко безопасни стандарти за озон в сравнение с други стандарти на EPA (вижте графиката вдясно) за AQI под 200.

ID: Идонезия TH: Тайланд CN: Китай IN: Индия US: САЩ
Преобразуване от ppb в mg/m3 с помощта на STP US
Внимание: Скалите на оста не са линейни.

Има доста причини за този нисък стандарт от US EPA: Първо USEPA се фокусира първо върху подобряването на 8-часовия стандарт и това е нещо добро - тъй като 8-часовият стандарт се използва за годишни отчети. Това е и стандартът, който се използва в ефир сега (заедно с формулата за сегашно излъчване), така че имаше смисъл да се съсредоточим първо върху този стандарт и това въпреки всички проблеми, свързани с формулата за сегашно изпълнение. Най-вероятно US EPA сега работи върху извършването на същата актуализация към стандарта за 1 час, но това може да отнеме доста време, за да се случи, и доста лобиране.

И така, докато чакахме EPA на САЩ да подобри 1-часовия стандарт и да настрои стандарт, който да не изостава в сравнение с други стандарти за озон в света, световният проект за индекс на качеството на въздуха разглежда съществуващите стандарти, които биха могли да отразяват по-добре въздействието на качеството на въздуха върху здравето и това, без да се налага да използвате неуместната формула NowCast, базирана на 8-часови точки на прекъсване.

Актуализирани точки на прекъсване на Instant Cast Ozone

Една от опциите, които бяха обмислени и незабавно отпаднаха, беше да се използва незабавно предаване въз основа на 8-часовите точки на прекъсване вместо на 1 час точки на прекъсване (както всъщност се прави за PM 2.5 , където AQI се отчита при приемане на 24 часа излагане). Причината да не се използва това решение за озон е дневният цикъл, поради което не е лесно да се оцени какво може да бъде 8-часова експозиция. Например, ако се докладва, че AQI е 35 в 10 сутринта, какво означава това за AQI в 14:00? Ще бъде ли 80, 120 или 180? Това е доста различно от PM, където може да се предположи, че AQI е подобен през целия ден, при подобни условия на видимост и влажност [6] .

За другите опции анализът обхвана съществуващите стандарти за повече от 20 СИП в световен мащаб, препоръките от СЗО , предварителните констатации от световни изследователи от проекта TOAR и научните документи от каталога на Коалицията за CCA на UNEP. Допълнително ограничение при избора на стандарт беше използването на такъв, който е официално одобрен. както и близък до средния стандарт, тъй като не би преувеличил въздействието върху здравето, нито го подценил.

Най-добрият вариант се оказа CN MEP 1-часов стандарт, който е много по-безопасен от US-EPA 1-часов стандарт за AQI под 200 (над 200, двата стандарта са еднакви). Двете графики по-долу показват Ozone Instant Cast AQI въз основа на старите точки на прекъсване (отгоре) и новите точки на прекъсване (отдолу). Имайте предвид, че тъй като точките на прекъсване се актуализират само за AQI между 50 и 200, единствената „видима“ разлика на цветните графики е за умерен , USG и нездравословен AQI.

Former Ozone AQI Standard, using the US EPA 1-hour breakpoints (deprecated on August, 10th 2016)

New Ozone AQI Standard, using the CN MEP 1-hour breakpoints (in use starting from August, 11th 2016)

The table below summurize the new 1-hour Ozone breakpoints used for the Instant Cast Ozone calculation. The STP US is used for converting Ozone from mg to ppb.
Index Values
Color coding
AQI CategoryInstant Cast Ozone
breakpoints (ppm)
US EPA 1-hour Ozone
breakpoints (ppm)
0 - 50
Good0 - 62.5-
51 - 100
Moderate62.5 - 101.5-
101 – 152
Unhealthy
for Sensitive Groups
101.5 - 152.5125 - 165
151 – 200
Unhealthy152.5 - 205165 - 205
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405205 - 405
301 – 500
Hazardous405 - 605405 - 605

--

Заключение

This updated Ozone instant cast breakpoint are effective from August 11th 2016.


[2] GOA is our GlObal Atmosphere real-time simulation tool suite, used to create, in real-time, visualization of large amount of climatic and atmospheric data for web. more...
[3] Global Forecast System - see wikipedia.org/wiki/Global_Forecast_System
[4] System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition (Silam) model by the Finnish Meteorological Institute - see forecast/world/silam/
[6] There are many research papers on the correlation between PM air pollution and visibility, for instance Regression Analyses between Recent Air Quality and Visibility Changes in Megacities at Four Haze Regions in China
Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius