Ενημέρωση της κλίμακας όζοντος AQI
Ozone AQI Scale update

Posted on August 10th 2016
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2016-08-10/ozone-aqi-scale-update/el/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Έχουν περάσει ήδη αρκετοί μήνες από τότε που η EPA των ΗΠΑ ενημέρωσε το πρότυπο AQI για τα σημεία διακοπής του όζοντος 8 ωρών [1] . Αυτό είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα προς την ενίσχυση της ποιότητας του αέρα στις ΗΠΑ, καθώς το πρότυπο EPA των ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα λιγότερο συντηρητικά πρότυπα για το όζον, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με παρόμοια πρότυπα στην Ινδία, την Κίνα ή την Ευρώπη!

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η AirNow έκανε πρόσφατα ένα βήμα παραπέρα εισάγοντας τη φόρμουλα Ozone NowCast , η οποία επιτρέπει τη χρήση του σταθμισμένου προτύπου σημείου διακοπής 8 ωρών στη θέση του σημείου διακοπής 1 ώρας. Αυτή η αλλαγή, την οποία η ομάδα της AirNow δεν κοινοποίησε ευρέως στο κοινό, αλλάζει αρκετά τον τρόπο αναφοράς του Ozone AQI και αυτό θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.


--

Ρύπανση του όζοντος: ένα παγκόσμιο ζήτημα

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες της φόρμουλας Now Cast, αξίζει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τη ρύπανση του όζοντος ως παγκόσμιο ζήτημα. Η προσομοίωση συνολικής συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα, που έγινε από το NOAA δίνει μια καλή επισκόπηση των περιοχών με υψηλές/χαμηλές συγκεντρώσεις όζοντος, αλλά δείχνει επίσης πώς οι παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τη διασυνοριακή ρύπανση.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA [2] and the GFS[3] model
Forecasted Total Atmospheric Ozone Concentration (in Dobson unit)

Η παραπάνω προσομοίωση δείχνει τη συνολική ατμοσφαιρική συγκέντρωση, από επιφάνεια έως 20 KM ύψος, και επομένως περιέχει τόσο το καλό Όζον (το «στρώμα του όζοντος» στην ανώτερη στρατόσφαιρα) όσο και το κακό όζον στην τροπόσφαιρα .

Όταν μιλάμε για τη ρύπανση από το όζον, είναι το τροποσφαιρικό όζον, και πιο συγκεκριμένα η συγκέντρωση στην επιφάνεια που έχει σημασία προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος στην υγεία. Επιπλέον, το τροποσφαιρικό όζον έχει ημερήσιο κύκλο, με τη ρύπανση να κορυφώνεται το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία φτάνει στο μέγιστο, και σχεδόν καθόλου ρύπανση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός ο κύκλος μπορεί να φανεί καθαρά στο παρακάτω κινούμενο σχέδιο, το οποίο βασίζεται στην προβλεπόμενη συγκέντρωση εδάφους.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA and the SILAM[4] model
Forecasted Surface Ozone Concentration (converted to AQI)

Χωρίς έκπληξη, η ρύπανση από το όζον εξακολουθεί να είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ακόμη και για τη συγκέντρωση στην επιφάνεια (οι χώρες στο νότιο ημισφαίριο θα είχαν υψηλότερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τους).

Εξετάζοντας ειδικότερα την Κίνα, το όζον γίνεται πιο συχνά ο πρωταρχικός ρύπος, ξεπερνώντας τη ρύπανση PM 2,5 . Η κύρια εξήγηση είναι ότι όλες οι πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα ήταν πραγματικά αποτελεσματικές και η συγκέντρωση PM 2,5 μειώθηκε σημαντικά [5] .

Επιπλέον, η ρύπανση από PM στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ψυχρότερη θερμοκρασία του πλανήτη (δηλαδή μειώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη αντανακλώντας το ηλιακό φως). Έτσι, όταν η ρύπανση από PM μειώνεται, μειώνεται και ο αριθμός των ημερών του γαλάζιου ουρανού (αυτό είναι καλό!), αλλά ως παρενέργεια η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία αυξάνεται. Και δεδομένου ότι η θερμοκρασία είναι ένα από τα στοιχεία που επηρεάζει την παραγωγή όζοντος, η αυξημένη θερμοκρασία σημαίνει επίσης αυξημένο όζον


--

Συγκριτικό Instant Cast και Now Cast AQI

Τώρα που είναι γνωστό ότι η ρύπανση από το όζον τείνει να γίνει ο κύριος ρύπος κατά τη διάρκεια της ζεστής καλοκαιρινής ημέρας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο του υπολογισμού του όζοντος AQI στο συνολικό AQI.

Τα δύο παρακάτω γραφήματα δείχνουν το AQI για 5 διαφορετικές πόλεις στην Κίνα. Το γράφημα στο επάνω μέρος δείχνει το AQI όπως δημοσιεύεται σήμερα στο aqicn.org (χρησιμοποιώντας τον τύπο στιγμιαίου cast) και το παρακάτω γράφημα δείχνει το AQI όπως θα ήταν χρησιμοποιώντας τον τύπο AirNow NowCast AQI.

Ozone InstantCast Air Quality Index (Reference AQI from the World Air Quality Index, based on hourly readings)
Ozone NowCast Air Quality Index based on US EPA NowCast 2016 formula (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)

Το πιο εντυπωσιακό πρόβλημα με το NowCast AQI είναι ότι τείνει να υπερβαίνει και να αναφέρει εξαιρετικά υψηλά AQI όταν το πραγματικό (προηγούμενα ωριαία δεδομένα) AQI είναι χαμηλό. Για παράδειγμα:

  • For Beijing on Thursday August 3rd as 11PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 158 (Unhealthy) while the actual AQI is 45 (Good).
  • For Shanghai on Friday 29th July at 20PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 180 (Unhealthy) while the actual AQI is 50 (Good).
Similar overshoot patterns exist for the other cities. That's really bad for the Now Cast (seriously), since, when it comes to make a decision about, for instance, going out for a walk, if the published AQI does not reflect the current condition, then there is no point in calling it a "now" AQI...


--

Η προσπάθεια προσαρμογής της φόρμουλας NowCast, όπως έγινε για το PM 2.5 Now Cast in Asia δεν λειτουργεί καλά για το Ozone (δείτε το παρακάτω γράφημα για N=3 ώρες και ελάχιστο βάρος=.1). Ο λόγος είναι ότι το όζον έχει έναν ημερήσιο κύκλο με κορυφές το απόγευμα (που συσχετίζεται με την αιχμή της θερμοκρασίας), οπότε κάθε είδους μέσος όρος θα αντιστάθμιζε την κορυφή κατά λίγες ώρες. Αυτό θα ήταν λάθος, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι να αναφέρουμε την ποιότητα του αέρα όπως είναι τώρα και όχι όπως ήταν πριν από λίγες ώρες.

Modified NowCast for Asia (aka NowCast Asia AQI) (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)
NowCast weight factors
You can change the NowCast paramters for the above graphs:
Wmin = and N =

--

Αδύναμα σημεία διακοπής του όζοντος μιας ώρας

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με την τρέχουσα φόρμουλα Instant Cast για το όζον που χρησιμοποιείται στο waqi.info και στο aqicn.org: Είναι ότι τα σημεία διακοπής Instant Cast βασίζονται στο πρότυπο ποιότητας αέρα 1 ώρας EPA των ΗΠΑ, το οποίο εξακολουθεί να είναι μεταξύ των Τα λιγότερο ασφαλή πρότυπα όζοντος σε σύγκριση με άλλα πρότυπα EPA (δείτε γράφημα στα δεξιά) για AQI κάτω από 200.

ID: Idonesia TH: Ταϊλάνδη ΣΟ: Κίνα ΕΝ: Ινδία ΗΠΑ: ΗΠΑ
Μετατροπή από ppb σε mg/m3 χρησιμοποιώντας STP US
Προσοχή: Οι κλίμακες του άξονα δεν είναι γραμμικές.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό το χαμηλό επίπεδο από την EPA των ΗΠΑ: Πρώτα η USEPA εστίασε πρώτα στη βελτίωση του προτύπου των 8 ωρών, και αυτό είναι κάτι καλό - καθώς το πρότυπο των 8 ωρών χρησιμοποιείται για ετήσιες εκθέσεις. Είναι επίσης το πρότυπο που χρησιμοποιείται τώρα στον αέρα (μαζί με τη φόρμουλα τώρα χυτού), οπότε ήταν λογικό να εστιάσουμε πρώτα σε αυτό το πρότυπο, και αυτό ακόμα και παρά όλα τα προβλήματα που συνδέονται με τη φόρμουλα τώρα χυτού. Πιθανότατα, η EPA των ΗΠΑ εργάζεται τώρα για να κάνει την ίδια ενημέρωση στο πρότυπο της 1 ώρας, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να συμβεί και πολύ μεγάλο λόμπι.

Έτσι, ενώ περιμένουμε την EPA των ΗΠΑ να βελτιώσει το πρότυπο της 1 ώρας και να δημιουργήσει ένα πρότυπο που δεν μένει πίσω σε σύγκριση με άλλα πρότυπα του όζοντος στον κόσμο, το έργο World Air Quality Index εξέτασε τα υπάρχοντα πρότυπα που θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον αντίκτυπο της ποιότητας του αέρα στην υγεία και αυτό χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τον άσχετο τύπο NowCast που βασίζεται σε σημεία διακοπής 8 ωρών.

Ενημερωμένα σημεία διακοπής του όζοντος Instant Cast

Μία από τις επιλογές που εξετάστηκε και απορρίφθηκε αμέσως ήταν η χρήση ενός Instant Cast με βάση τα σημεία διακοπής των 8 ωρών αντί για τα σημεία διακοπής της 1 ώρας (όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα για το PM 2.5 , όπου το AQI αναφέρεται ότι υποθέτει 24ωρη έκθεση). Ο λόγος για τη μη χρήση αυτής της λύσης για το όζον είναι ο ημερήσιος κύκλος, που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του τι μπορεί να είναι μια έκθεση 8 ωρών. Για παράδειγμα, εάν ένα AQI αναφέρεται ότι είναι 35 στις 10 π.μ., τι σημαίνει αυτό για το AQI στις 14:00; Θα είναι 80, 120, έως 180; Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από το PM, όπου μπορεί κανείς να μαντέψει ότι το AQI είναι παρόμοιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπό παρόμοιες συνθήκες ορατότητας και υγρασίας [6] .

Για τις άλλες επιλογές, η ανάλυση κάλυψε τα υπάρχοντα πρότυπα για περισσότερες από 20 EPA παγκοσμίως, τις συστάσεις από τον ΠΟΥ , τα προκαταρκτικά ευρήματα από παγκόσμιους ερευνητές από το έργο TOAR και τα ερευνητικά έγγραφα από τον κατάλογο του UNEP CCA Coalition . Ένας πρόσθετος περιορισμός για την επιλογή του προτύπου ήταν η χρήση ενός που είναι επίσημα εγκεκριμένο. καθώς και ένα κοντά στο διάμεσο πρότυπο, καθώς δεν θα υπερέβαζε υπερβολικά τον αντίκτυπο στην υγεία και ούτε θα τον υποτιμούσε.

Η καλύτερη επιλογή φάνηκε να είναι το πρότυπο 1 ώρας CN MEP, το οποίο είναι πολύ πιο ασφαλές από το πρότυπο 1 ώρας της US-EPA για AQI κάτω από 200 (πάνω από 200, τα δύο πρότυπα είναι τα ίδια). Τα δύο παρακάτω γραφήματα δείχνουν το Ozone Instant Cast AQI, με βάση τα παλιά σημεία διακοπής (πάνω) και τα νέα σημεία διακοπής (κάτω). Σημειώστε ότι επειδή τα σημεία διακοπής ενημερώνονται μόνο για το AQI μεταξύ 50 και 200, η μόνη «ορατή» διαφορά στα έγχρωμα γραφήματα είναι για Μέτρια , USG και Ανθυγιεινά AQI.

Former Ozone AQI Standard, using the US EPA 1-hour breakpoints (deprecated on August, 10th 2016)

New Ozone AQI Standard, using the CN MEP 1-hour breakpoints (in use starting from August, 11th 2016)

The table below summurize the new 1-hour Ozone breakpoints used for the Instant Cast Ozone calculation. The STP US is used for converting Ozone from mg to ppb.
Index Values
Color coding
AQI CategoryInstant Cast Ozone
breakpoints (ppm)
US EPA 1-hour Ozone
breakpoints (ppm)
0 - 50
Good0 - 62.5-
51 - 100
Moderate62.5 - 101.5-
101 – 152
Unhealthy
for Sensitive Groups
101.5 - 152.5125 - 165
151 – 200
Unhealthy152.5 - 205165 - 205
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405205 - 405
301 – 500
Hazardous405 - 605405 - 605

--

συμπέρασμα

This updated Ozone instant cast breakpoint are effective from August 11th 2016.


[2] GOA is our GlObal Atmosphere real-time simulation tool suite, used to create, in real-time, visualization of large amount of climatic and atmospheric data for web. more...
[3] Global Forecast System - see wikipedia.org/wiki/Global_Forecast_System
[4] System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition (Silam) model by the Finnish Meteorological Institute - see forecast/world/silam/
[6] There are many research papers on the correlation between PM air pollution and visibility, for instance Regression Analyses between Recent Air Quality and Visibility Changes in Megacities at Four Haze Regions in China
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius