Ažuriranje ljestvice AQI za ozon
Ozone AQI Scale update

Posted on August 10th 2016
Udio: aqicn.org/faq/2016-08-10/ozone-aqi-scale-update/hr/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Prošlo je već nekoliko mjeseci otkako je US EPA ažurirala svoj AQI standard za granične točke ozona od 8 sati [1] . Ovo je definitivno pozitivan korak prema jačanju kvalitete zraka u SAD-u, budući da je američki EPA standard zapravo bio jedan od najmanje konzervativnih standarda za ozon, u usporedbi, na primjer, sa sličnim standardima u Indiji, Kini ili Europi!

Ali što je još zanimljivije, AirNow je nedavno napravio korak dalje uvođenjem formule Ozone NowCast , koja omogućuje korištenje ponderirane standardne prekidne točke od 8 sati umjesto prekidne točke od 1 sata. Ova promjena, o kojoj AirNow tim nije naširoko komunicirao javnosti, čini značajnu promjenu u načinu na koji se izvještava o Ozon AQI, a to je ono što ćemo promatrati u ovom članku.


--

Zagađenje ozonom: globalni problem

Prije nego što uđemo u detalje formule Now Cast, vrijedi napraviti korak unatrag i pogledati zagađenje ozonom kao globalni problem. Simulacija ukupne atmosferske koncentracije ozona koju je provela NOAA daje dobar pregled područja s visokom/niskom koncentracijom ozona, ali također pokazuje kako globalni klimatski uvjeti utječu na prekogranično onečišćenje.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA [2] and the GFS[3] model
Forecasted Total Atmospheric Ozone Concentration (in Dobson unit)

Gornja simulacija pokazuje ukupnu koncentraciju u atmosferi, od površine do visine od 20 km, i stoga sadrži i dobar ozon ("ozonski omotač" u gornjoj stratosferi), kao i loš ozon u troposferi .

Kada se govori o onečišćenju ozonom, troposferski ozon, a posebno koncentracija na površini, bitna je za kvantificiranje utjecaja na zdravlje. Štoviše, troposferski ozon ima dnevni ciklus, s vrhuncem onečišćenja u popodnevnim satima kada temperatura dosegne svoj maksimum, a onečišćenja gotovo da nema tijekom noći. Ovaj se ciklus može jasno vidjeti u donjoj animaciji, koja se temelji na prognoziranoj koncentraciji u tlu.

Real-time Ozone Concentration simulation total using GOA and the SILAM[4] model
Forecasted Surface Ozone Concentration (converted to AQI)

Bez iznenađenja, onečišćenje ozonom još uvijek je globalni problem čak i za koncentraciju na površini (zemlje na južnoj hemisferi imale bi veću koncentraciju tijekom ljeta).

Gledajući posebno Kinu, ozon zapravo sve češće postaje primarni zagađivač, nadmašujući onečišćenje PM 2,5 . Glavno objašnjenje je da su svi nedavni napori učinjeni za smanjenje onečišćenja zraka u Kini stvarno učinkoviti i da je koncentracija PM 2,5 značajno smanjena [5] .

Štoviše, PM onečišćenje zapravo djeluje kao hladnjak globalnog zatopljenja (tj. smanjuje globalno zagrijavanje reflektirajući sunčevu svjetlost). Dakle, kada se onečišćenje PM smanji, smanjuje se i broj dana plavog neba (to je dobro!), ali kao nuspojava povećava se najveća dnevna temperatura. A budući da je temperatura jedan od elemenata koji utječe na proizvodnju ozona, povišena temperatura također znači i povećanje ozona


--

Usporedni Instant Cast i Now Cast AQI

Sada kada je poznato da onečišćenje ozonom postaje glavni zagađivač tijekom vrućih ljetnih dana, još je važnije u potpunosti razumjeti utjecaj izračuna AQI za ozon na ukupni AQI.

Dva grafikona u nastavku prikazuju AQI za 5 različitih gradova u Kini. Grafikon na vrhu prikazuje AQI kakav je danas objavljen na aqicn.org (koristeći formulu za instant cast), a grafikon ispod prikazuje AQI kakav bi bio korištenjem AirNow NowCast AQI formule.

Ozone InstantCast Air Quality Index (Reference AQI from the World Air Quality Index, based on hourly readings)
Ozone NowCast Air Quality Index based on US EPA NowCast 2016 formula (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)

Najupečatljiviji problem s NowCast AQI-jem je taj što ima tendenciju premašiti i prijaviti ekstremno visoke AQI-je kada je stvarni AQI (prošlih podataka po satu) nizak. Na primjer:

  • For Beijing on Thursday August 3rd as 11PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 158 (Unhealthy) while the actual AQI is 45 (Good).
  • For Shanghai on Friday 29th July at 20PM, the Now Cast AQI is reporting an AQI for 180 (Unhealthy) while the actual AQI is 50 (Good).
Similar overshoot patterns exist for the other cities. That's really bad for the Now Cast (seriously), since, when it comes to make a decision about, for instance, going out for a walk, if the published AQI does not reflect the current condition, then there is no point in calling it a "now" AQI...


--

Pokušaj finog podešavanja NowCast formule, kao što je to učinjeno za PM 2.5 Now Cast u Aziji, ne funkcionira dobro za Ozone (pogledajte donji grafikon za N=3 sata i minimalnu težinu=.1). Razlog je taj što ozon ima dnevni ciklus s vrhuncima u poslijepodnevnim satima (u korelaciji s vrhom temperature), tako da bi bilo kakva vrsta prosjeka samo pomaknula vrhunac za nekoliko sati. To bi bilo pogrešno, jer ono što je potrebno je prijaviti kvalitetu zraka kakva je sada, a ne kakva je bila prije nekoliko sati.

Modified NowCast for Asia (aka NowCast Asia AQI) (please do not use as reference - this graph contains incorrect AQI values)
NowCast weight factors
You can change the NowCast paramters for the above graphs:
Wmin = and N =

--

Slabe jednosatne granične točke ozona

Postoji, međutim, problem s trenutačnom formulom Instant Cast za ozon koja se koristi na waqi.info i aqicn.org: To je da se granične točke Instant Cast temelje na US EPA 1-satnom standardu kvalitete zraka, koji je još uvijek među najmanje sigurni standardi za ozon u usporedbi s drugim EPA standardima (vidi grafikon desno) za AQI ispod 200.

ID: Indonezija TH: Tajland CN: Kina IN: Indija US: SAD
Pretvorba iz ppb u mg/m3 pomoću STP US
Oprez: skale osi nisu linearne.

Postoji nekoliko razloga za ovaj nizak standard US EPA-e: prvo se USEPA prvo usredotočila na poboljšanje standarda od 8 sati, i to je nešto dobro - budući da se standard od 8 sati koristi za godišnja izvješća. To je ujedno i standard koji se sada koristi u eteru (zajedno s formulom koja se sada koristi), pa je imalo smisla prvo se usredotočiti na ovaj standard, i to unatoč svim problemima vezanim uz formulu koja je sada cast. Najvjerojatnije, US EPA sada radi na istom ažuriranju standarda od 1 sata, ali za to bi moglo trebati dosta vremena i dosta lobiranja.

Dakle, dok se čekalo da US EPA poboljša 1-satni standard i postavi standard koji ne zaostaje u usporedbi s drugim svjetskim standardima za ozon, svjetski projekt Indeksa kvalitete zraka razmatrao je postojeće standarde koji bi mogli bolje odražavati utjecaj kvalitete zraka na zdravlje, i to bez potrebe za korištenjem nevažne NowCast formule koja se temelji na 8-satnim prekidnim točkama.

Ažurirane prijelomne točke ozona Instant Cast

Jedna od opcija koja je razmatrana i koja je odmah odbačena bila je upotreba Instant Casta na temelju prekidnih točaka od 8 sati umjesto prekidnih točaka od 1 sata (kao što se zapravo radi za PM 2.5 , gdje se AQI prijavljuje uz pretpostavku 24 sata izlaganje). Razlog nekorištenja ove otopine za ozon je dnevni ciklus, zbog čega nije jednostavno procijeniti koliko može biti 8-satno izlaganje. Na primjer, ako je AQI 35 u 10 ujutro, što to znači za AQI u 14 popodne? Hoće li biti 80, 120, do 180? To je dosta drugačije od PM-a, gdje se može pretpostaviti da je AQI sličan tijekom dana, pod sličnim uvjetima vidljivosti i vlažnosti [6] .

Za ostale opcije, analiza je obuhvatila postojeće standarde za više od 20 EPA-a diljem svijeta, preporuke WHO -a, preliminarne nalaze svjetskih istraživača iz projekta TOAR i istraživačke radove iz kataloga UNEP CCA Coalition . Dodatno ograničenje za odabir standarda bilo je korištenje standarda koji je službeno odobren. kao i jedan blizu srednjeg standarda, jer ne bi pretjerano preuveličao Utjecaj na zdravlje, niti ga podcijenio.

Čini se da je najbolja opcija CN MEP 1-satni standard, koji je puno sigurniji od US-EPA 1-satnog standarda za AQI ispod 200 (iznad 200, dva su standarda ista). Dva grafikona u nastavku prikazuju Ozone Instant Cast AQI, na temelju starih prijelomnih točaka (gore) i novih prijelomnih točaka (dolje). Imajte na umu da budući da se granične točke ažuriraju samo za AQI između 50 i 200, jedina 'vidljiva' razlika na grafikonima u boji je za umjereni , USG i nezdravi AQI.

Former Ozone AQI Standard, using the US EPA 1-hour breakpoints (deprecated on August, 10th 2016)

New Ozone AQI Standard, using the CN MEP 1-hour breakpoints (in use starting from August, 11th 2016)

The table below summurize the new 1-hour Ozone breakpoints used for the Instant Cast Ozone calculation. The STP US is used for converting Ozone from mg to ppb.
Index Values
Color coding
AQI CategoryInstant Cast Ozone
breakpoints (ppm)
US EPA 1-hour Ozone
breakpoints (ppm)
0 - 50
Good0 - 62.5-
51 - 100
Moderate62.5 - 101.5-
101 – 152
Unhealthy
for Sensitive Groups
101.5 - 152.5125 - 165
151 – 200
Unhealthy152.5 - 205165 - 205
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405205 - 405
301 – 500
Hazardous405 - 605405 - 605

--

Zaključak

This updated Ozone instant cast breakpoint are effective from August 11th 2016.


[2] GOA is our GlObal Atmosphere real-time simulation tool suite, used to create, in real-time, visualization of large amount of climatic and atmospheric data for web. more...
[3] Global Forecast System - see wikipedia.org/wiki/Global_Forecast_System
[4] System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition (Silam) model by the Finnish Meteorological Institute - see forecast/world/silam/
[6] There are many research papers on the correlation between PM air pollution and visibility, for instance Regression Analyses between Recent Air Quality and Visibility Changes in Megacities at Four Haze Regions in China
Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius