Szél- és légszennyezési előrejelzés Quitóban
Wind and Air Pollution Forecast in Quito

Posted on June 8th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-06-08/wind-and-air-pollution-forecast-in-quito/hu/

Guagua Pichincha volcano in Ecuador (Attribution)

A pekingi polgárok régóta tudják, hogy a levegőszennyezés megtisztításának legjobb természetes módja az erős északi szél, míg a déli szelek éppen ellenkezőleg, még több szennyezést hozhatnak Hebeiből.

Az ecuadori Quitóban van egy hasonló probléma, kivéve, hogy a szennyezés az aktív vulkánokból származik. Szerencsére nem törnek ki olyan gyakran, de amikor kitörnek, jobb, ha kerüljük a robbanásveszélyes kitörések által alkotott nehéz hamufelhő alatt (lásd a képet).

It is actually the Air Quality team from Quito Ambiente, with whom we have been recently cooperating, that indicidated us that the 4 volcanos with most concerns are Cotopaxi, Reventador, Guagua Pichincha and Tungurahua.

Bár a vulkánok nincsenek olyan közel Quitóhoz, Guagua Pichincha és Reventador nemrégiben hamuval borította Quitót.

Az ősi jelentések azt is mutatják, hogy amikor legutóbb a Cotopaxi kitört, Quitót hamufelhő borította, amely egy egész hétig megmaradt!


--

Figyelembe véve, hogy a szél-előrejelzés, amely már elérhető Quitóban , és minden vulkán kitörésekor riasztást küldenek a Quito Ambiente csapatának, nyilvánvaló kérdés, hogy megjósolható-e a hamufelhő iránya, és ami még fontosabb. , hogy veszélyben lenne-e a Quitóban élő 1,5 millió polgár (ebben az esetben a Quito Ambiente megelőző riasztásokat küldene).


Wind forward trajectories
(attribution: Nanjing university)

Az alábbi térkép a 8 napos előrejelzést mutatja a szél irányára és sebességére (m/s-ban) 250 mb-nál (kb. 10 km) a fent említett 4 vulkán esetében. A szél-előrejelzési adatok a legutóbbi GFS 0,25° adatok, amelyek 6 óránként frissülnek, és 3 órás intervallumúak. A kék vízszintes és függőleges vonalak a 0,25° rács, így a rács közötti bármely pont a 4 sarok interpolációjaként kerül kiszámításra.

A szélpályák a következő 8 óra előrehaladási pályáját mutatják (10 perces pontossággal). A pálya minden egyes pontját a forrás helye helyett a pont saját helyének széladatai alapján számítják ki (ahogyan ez a cikk első verziójában történt). Sőt, mivel a GFS csak 3 órás felbontással érhető el, minden két 3 órás pont közötti adat lineárisan interpolálva van.

Ez persze elég messze van a tökéletestől, de ez már jó jelzés vulkánkitörés esetén. Természetesen folytatjuk az ezen a térképen használt szélmodell optimalizálását. Az egyik nyilvánvaló javulás a szél függőleges sebességének figyelembe vétele (amint a jobb oldali grafikon alsó részén látható), mivel a magasság megváltoztatásakor a szél irányát is megváltoztatja (a jelenlegi szimulációban állandó magasságot feltételezünk).


--



All the dates below are in UTC (GMT+0)
Ash Cloud Forecast map -- loading...

Wind trajectory colors:


--



Isobaric level 100mb: ~15KM.
Isobaric level 250mb: ~10KM.
Isobaric level 550mb: ~5KM.

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius