Quito'da Rüzgar ve Hava Kirliliği Tahmini
Wind and Air Pollution Forecast in Quito

Posted on June 8th 2015
Paylaşmak: aqicn.org/faq/2015-06-08/wind-and-air-pollution-forecast-in-quito/tr/

Guagua Pichincha volcano in Ecuador (Attribution)

Pekin vatandaşları havadaki kirliliği temizlemenin en iyi doğal yolunun kuzeyden gelen kuvvetli rüzgarlar olduğunu, güneyden gelen rüzgarların ise Hebei'den daha fazla kirlilik getirebileceğini uzun süredir biliyor.

Ekvador'un Quito kentinde de benzer bir sorun var; tek fark, kirliliğin aktif yanardağlardan kaynaklanması. Neyse ki bu kadar sık patlamazlar, ancak patlak verdiklerinde patlayıcı patlamaların oluşturduğu ağır kül bulutunun altında olmaktan kaçınsanız iyi olur (resme bakın).

It is actually the Air Quality team from Quito Ambiente, with whom we have been recently cooperating, that indicidated us that the 4 volcanos with most concerns are Cotopaxi, Reventador, Guagua Pichincha and Tungurahua.

Volkanlar Quito'ya çok yakın olmasa da Guagua Pichincha ve Reventador yakın zamanda Quito'yu küllerle kapladı.

Eski raporlar aynı zamanda Cotopaxi'nin son patlamasında Quito'nun bir hafta boyunca kalan bir kül bulutu ile kaplandığını gösteriyor!


--

Quito için hâlihazırda mevcut olan rüzgar tahminleri ve yanardağ patladığında Quito Ambiente ekibine bir uyarı gönderildiği göz önüne alındığında, kül bulutunun gideceği yönü tahmin etmenin mümkün olup olmadığı ve daha da önemlisi, açık soru ortaya çıkıyor. Quito'da yaşayan 1,5 milyon vatandaşın risk altında olup olmayacağı (bu durumda Quito Ambiente önleyici uyarılar gönderecektir).


Wind forward trajectories
(attribution: Nanjing university)

Aşağıdaki harita, yukarıda belirtilen 4 yanardağ için 250mb (yaklaşık 10KM) Rüzgar Yönü ve Hızı (m/s cinsinden) için 8 günlük tahminleri göstermektedir. Rüzgar tahmini verileri en son GFS 0,25°'ye dayanmaktadır; 6 saatte bir güncellenen ve 3 saatlik aralığa sahip veriler. Mavi renkli yatay ve dikey çizgiler 0,25°'lik açıyı göstermektedir; ızgara, böylece ızgara arasındaki herhangi bir nokta 4 köşenin enterpolasyonu olarak hesaplanır.

Rüzgar yolu önümüzdeki 8 saat boyunca (10 dakikalık hassasiyetle) ileri doğru gidişatı gösteriyor. Yörüngedeki her nokta, kaynak konumu yerine noktanın kendi konumundan alınan rüzgar verileri kullanılarak hesaplanır (bu makalenin ilk versiyonunda yapıldığı gibi). Ayrıca, GFS yalnızca 3 saatlik çözünürlükle mevcut olduğundan, 3 saatlik iki nokta arasındaki herhangi bir veri doğrusal olarak enterpolasyona tabi tutulur.

Bu elbette mükemmel olmaktan yeterince uzak, ancak bu zaten bir yanardağ patlaması durumunda iyi bir gösterge. Elbette bu haritada kullanılan rüzgar modelini optimize etmeye devam edeceğiz. Açık bir gelişme, rüzgarın dikey hızını hesaba katmaktır (sağdaki grafiğin alt kısmında gösterildiği gibi), çünkü rakım değiştiğinde rüzgarın yönü de değişir (mevcut simülasyonda sabit rakım varsayılır).


--



All the dates below are in UTC (GMT+0)
Ash Cloud Forecast map -- loading...

Wind trajectory colors:


--



Isobaric level 100mb: ~15KM.
Isobaric level 250mb: ~10KM.
Isobaric level 550mb: ~5KM.

Tüm SSS girişlerini görmek için burayı tıklayın
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Hava Kalitesi ve Kirlilik Ölçümü Hakkında:

    Hava Kalitesi Seviyeleri Hakkında

    -Hava Kalitesi İndeksi (AQI) DeğerleriSağlık Endişesinin Düzeyleri
    0 - 50İyiHava kalitesi tatmin edici kabul edilmekte ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmamakta.
    51 -100OrtaHava kalitesi kabul edilebilir; ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine karşı alışılmadık derecede hassas olan çok az sayıda insan için orta derecede sağlık sorunu oluşturabilir.
    101-150Sağlıksız hassas gruplar içinHassas gruplar sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın etkilenmesi olası değildir.
    151-200SağlıksızHerkesin sağlığı etkilenmeye başlayabilir; hassas gruptakiler daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir
    201-300Çok sağlıksızAcil durum sağlık uyarıları. Tüm nüfusun etkilenmesi daha olasıdır.
    300+TehlikeliSağlık uyarısı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir

    Hava Kalitesi ve Kirlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wikipedia Hava Kalitesi konusuna veya Airnow Hava Kalitesi ve Sağlığınız kılavuzuna bakın.

    Pekin Doktoru Richard Saint Cyr MD'nin çok faydalı sağlık tavsiyeleri için www.myhealthbeijing.com bloguna bakın.


    Kullanım Uyarısı: Hava Kalitesi verileri yayınlandıkları esnada doğrulanmamıştır ve kalite güvencesi nedeniyle bu veriler herhangi bir zamanda haber verilmeksizin değiştirilebilir. Dünya Hava Kalitesi Endeksi projesi, bu bilgilerin içeriğinin derlenmesinde tüm makul beceriyi ve özeni göstermiştir ve hiçbir koşulda Dünya Hava Kalitesi İndeksi proje ekibi veya temsilcileri, bu verilerin temininden doğrudan veya dolaylı olarak doğan herhangi bir kayıp, yaralanma veya hasar için taahhüt, tazmin veya başka bir şekilde sorumlu tutulamaz.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius