Prognoza vjetra i onečišćenja zraka u Quitu
Wind and Air Pollution Forecast in Quito

Posted on June 8th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-06-08/wind-and-air-pollution-forecast-in-quito/hr/

Guagua Pichincha volcano in Ecuador (Attribution)

Građani Pekinga odavno znaju da su najbolji prirodni način za čišćenje onečišćenja u zraku jaki vjetrovi sa sjevera, dok bi vjetrovi s juga mogli, naprotiv, donijeti više onečišćenja iz Hebeija.

U Quitu u Ekvadoru postoji sličan problem, samo što onečišćenje dolazi od aktivnih vulkana . Srećom, ne eruptiraju tako često, ali kada eruptiraju, bolje je izbjegavati da budete pod teškim oblakom pepela koji nastaju eksplozivnim erupcijama (vidi sliku).

It is actually the Air Quality team from Quito Ambiente, with whom we have been recently cooperating, that indicidated us that the 4 volcanos with most concerns are Cotopaxi, Reventador, Guagua Pichincha and Tungurahua.

Iako vulkani nisu tako blizu Quita, Guagua Pichincha i Reventador su nedavno prekrili Quito pepelom.

Drevni izvještaji također pokazuju da je prošli put kada je Cotopaxi eruptirao, Quito bio prekriven oblakom pepela koji je ostao cijeli tjedan!


--

Uzimajući u obzir da je prognoza vjetra koja je već dostupna za Quito i da se svaki put kada vulkan eruptira šalje upozorenje timu Quito Ambiente, očito je pitanje je li moguće predvidjeti smjer u kojem će se kretati oblak pepela, i što je još važnije , hoće li 1,5 milijuna građana koji žive u Quitu biti u opasnosti (u tom slučaju Quito Ambiente će poslati preventivna upozorenja).


Wind forward trajectories
(attribution: Nanjing university)

Karta ispod prikazuje 8-dnevnu prognozu za smjer i brzinu vjetra (u m/s) na 250mb (približno 10 km) za 4 gore navedena vulkana. Podaci o prognozi vjetra temelje se na najnovijem GFS 0,25° podaci koji se ažuriraju svakih 6 sati, a imaju interval od 3 sata. Vodoravne i okomite crte plave boje prikazuju 0,25° rešetke, tako da se svaka točka između mreže izračunava kao interpolacija 4 kuta.

Putanja vjetra pokazuje putanju naprijed za sljedećih 8 sati (s preciznošću od 10 minuta). Svaka točka na putanji izračunava se pomoću podataka o vjetru s vlastite lokacije točke umjesto izvorne lokacije (kao što je učinjeno u prvoj verziji ovog članka). Štoviše, budući da je GFS dostupan samo s rezolucijom od 3 sata, svi podaci između dvije točke od 3 sata linearno se interpoliraju.

To je naravno dovoljno daleko od savršenog, ali već je dobar pokazatelj u slučaju erupcije vulkana. Naravno, nastavit ćemo optimizirati model vjetra koji se koristi u ovoj karti. Jedno očito poboljšanje je uzimanje u obzir vertikalne brzine vjetra (kao što je prikazano u donjem dijelu grafikona desno), budući da pri promjeni visine vjetar također mijenja smjer (u trenutnoj simulaciji pretpostavlja se konstantna visina).


--



All the dates below are in UTC (GMT+0)
Ash Cloud Forecast map -- loading...

Wind trajectory colors:


--



Isobaric level 100mb: ~15KM.
Isobaric level 250mb: ~10KM.
Isobaric level 550mb: ~5KM.

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius