Прогноза за вятър и замърсяване на въздуха в Кито
Wind and Air Pollution Forecast in Quito

Posted on June 8th 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-06-08/wind-and-air-pollution-forecast-in-quito/bg/

Guagua Pichincha volcano in Ecuador (Attribution)

Гражданите на Пекин отдавна знаят, че най-добрият естествен начин за почистване на замърсяването във въздуха са силните ветрове от север, докато ветровете от юг могат, напротив, да донесат повече замърсяване от Хъбей.

В Кито , Еквадор, има подобен проблем, с изключение на това, че замърсяването идва от активните вулкани . За щастие те не изригват толкова често, но когато изригнат, по-добре избягвайте да сте под тежкия облак пепел , образуван от експлозивните изригвания (вижте снимката).

It is actually the Air Quality team from Quito Ambiente, with whom we have been recently cooperating, that indicidated us that the 4 volcanos with most concerns are Cotopaxi, Reventador, Guagua Pichincha and Tungurahua.

Въпреки че вулканите не са толкова близо до Кито, Гуагуа Пичинча и Ревентадор наскоро покриха Кито с пепел.

Древни доклади показват също, че последния път, когато Котопакси изригна, Кито беше покрит с облак пепел, който остана цяла седмица!


--

Като се има предвид, че прогнозата за вятъра, която вече е налична за Кито , и че всеки път, когато вулканът изригне, се изпраща предупреждение до екипа на Quito Ambiente, очевидният въпрос е дали е възможно да се предвиди посоката, в която облакът пепел ще поеме, и което е по-важно , дали 1,5 милиона граждани, живеещи в Кито, ще бъдат изложени на риск (в който случай Quito Ambiente ще изпрати превантивни сигнали).


Wind forward trajectories
(attribution: Nanjing university)

Картата по-долу показва прогнозата за 8 дни както за посоката, така и за скоростта на вятъра (в m/s) при 250mb (приблизително 10KM) за 4-те гореспоменати вулкана. Данните за прогнозата за вятъра се базират на най-новите GFS 0.25° данни, които се актуализират на всеки 6 часа и имат интервал от 3 часа. Хоризонталните и вертикалните линии в синьо показват 0,25°. мрежа, така че всяка точка между мрежата се изчислява като интерполация на 4-те ъгъла.

Траекторията на вятъра показва траекторията напред за следващите 8 часа (с 10 минути точност). Всяка точка от траекторията се изчислява, като се използват данните за вятъра от собственото местоположение на точката вместо местоположението на източника (както беше направено в първата версия на тази статия). Освен това, тъй като GFS е достъпен само с разделителна способност от 3 часа, всички данни между две точки от 3 часа се интерполират линейно.

Това, разбира се, е достатъчно далеч от идеалното, но вече е добра индикация в случай на изригване на вулкан. Разбира се, ще продължим да оптимизираме модела на вятъра, използван в тази карта. Едно очевидно подобрение е да се вземе предвид вертикалната скорост на вятъра (както е показано в долната част на графиката вдясно), тъй като при промяна на надморската височина вятърът също променя посоката (в текущата симулация се приема постоянна надморска височина).


--



All the dates below are in UTC (GMT+0)
Ash Cloud Forecast map -- loading...

Wind trajectory colors:


--



Isobaric level 100mb: ~15KM.
Isobaric level 250mb: ~10KM.
Isobaric level 550mb: ~5KM.

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius