Prognoza zagađenja vjetrom i zraka u Quito
Wind and Air Pollution Forecast in Quito

Posted on June 8th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-06-08/wind-and-air-pollution-forecast-in-quito/bs/

Guagua Pichincha volcano in Ecuador (Attribution)

Građani Pekinga odavno znaju da je najbolji prirodni način za čišćenje zagađenja u vazduhu jaki vetrovi sa severa, dok bi vetrovi sa juga mogli, naprotiv, doneti još zagađenja iz Hebeija.

U Kitu u Ekvadoru postoji sličan problem, osim što zagađenje dolazi od aktivnih vulkana . Srećom, ne izbijaju tako često, ali kada eruptiraju, bolje je izbjegavati da budete ispod teškog oblaka pepela nastalog eksplozivnim erupcijama (vidi sliku).

It is actually the Air Quality team from Quito Ambiente, with whom we have been recently cooperating, that indicidated us that the 4 volcanos with most concerns are Cotopaxi, Reventador, Guagua Pichincha and Tungurahua.

Iako vulkani nisu tako blizu Kita, Guagua Pichincha i Reventador su nedavno prekrili Quito pepelom.

Drevni izvještaji također pokazuju da je posljednji put kada je Cotopaxi eruptirao, Kito bio prekriven oblakom pepela koji je ostao cijelu sedmicu!


--

S obzirom na to da je prognoza vjetra koja je već dostupna za Quito , te da se svaki put kada vulkan eruptira šalje upozorenje timu Quito Ambiente, očigledno je pitanje da li je moguće predvidjeti smjer kojim će oblak pepela krenuti, i što je još važnije , da li bi 1,5 miliona građana koji žive u Kitu bili u opasnosti (u tom slučaju, Quito Ambiente bi slao preventivna upozorenja).


Wind forward trajectories
(attribution: Nanjing university)

Mapa ispod prikazuje 8-dnevnu prognozu za smjer vjetra i brzinu (u m/s) na 250mb (približno 10KM) za 4 gore navedena vulkana. Podaci o prognozi vjetra temelje se na najnovijem GFS 0.25° podaci, koji se ažuriraju svakih 6 sati, i imaju interval od 3 sata. Horizontalne i vertikalne linije u plavoj boji pokazuju 0,25° mreže, tako da se svaka tačka između mreže izračunava kao interpolacija 4 ugla.

Putanja vjetra prikazuje putanju naprijed za sljedećih 8 sati (sa preciznošću od 10 minuta). Svaka tačka na putanji se izračunava korišćenjem podataka o vetru sa sopstvene lokacije tačke umesto lokacije izvora (kao što je urađeno u prvoj verziji ovog članka). Štaviše, pošto je GFS dostupan samo sa rezolucijom od 3 sata, svi podaci između dve tačke od 3 sata se linearno interpoliraju.

Ovo je naravno dovoljno daleko od savršenog, ali to je već dobar pokazatelj u slučaju erupcije vulkana. Naravno, nastavićemo da optimizujemo model vetra koji se koristi na ovoj karti. Jedno očigledno poboljšanje je da se uzme u obzir vertikalna brzina vjetra (kao što je prikazano na donjem dijelu grafikona s desne strane), budući da, pri promjeni visine, vjetar također mijenja smjer (u trenutnoj simulaciji pretpostavlja se konstantna visina).


--



All the dates below are in UTC (GMT+0)
Ash Cloud Forecast map -- loading...

Wind trajectory colors:


--



Isobaric level 100mb: ~15KM.
Isobaric level 250mb: ~10KM.
Isobaric level 550mb: ~5KM.

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius