Водич за почетнике за Инстант-Цаст и Нов-Цаст квалитет ваздуха.
A Beginner's Guide to Air Quality Instant-Cast and Now-Cast.

Posted on March 15th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Објави: aqicn.org/faq/2015-03-15/air-quality-nowcast-a-beginners-guide/sr/
Typhoon and Dust on East Asia, Courtesy of NASA (attribution)

Још у марту 2015. имали смо прилику да се сретнемо у Пекингу са неколико стручњака за животну средину из америчког Стејт департмента, као и из Кинеске мисије ( чувени ентитет који управља ПМ 2.5 мониторима у америчкој амбасади у Пекингу ).

Међу свим темама које су обрађене, постоји једна о којој вреди писати, а то је систем „ садашњег времена “. Овај систем који користи УС ЕПА за претварање очитавања сирових загађивача, изражених у µг/м3 или ппб , у АКИ (скала од 0 до 500). Користи се за све АКИ вредности пријављене на веб локацији аирнов.гов .

Концепт који стоји иза садашњег приказа је да се компензује „ просечење за 24 сата “, које би требало да се користи приликом претварања концентрација у АКИ. Разлог за ово усредњавање је тај што АКИ скала наводи да сваки од нивоа забринутости за здравље (тј. Добар, Умерен,... Нездрав...) важи под изложеношћу од 24 сата [1] . На пример, када видите АКИ од 188 (нездраво), потребно је да га прочитате као „ ако останем вани 24 сата, а АКИ је 188 током та 24 сата , онда је здравствени ефекат нездрав “. Ово је сасвим другачије од тога да кажемо да „ ако је АКИ пријављен сада 188, онда је здравствени ефекат нездрав “.

Проблем је у томе што је просек од 24 сата веома лоша идеја и требало би га укинути [3] из најмање ова два разлога:

  • Прво, динамика загађења ваздуха је таква да ветар потпуно очисти ваздух за мање од 30 минута! Овај феномен се често виђа у Пекингу са јаким северним ветровима који могу да доведу ПМ 2,5 АКИ са више од 300 на мање од 50 за мање од једног сата [2] . Када се то догоди, нико не жели да чека 24 сата пре него што сазна да је квалитет ваздуха добар (и изаћи у шетњу да уживате на свежем ваздуху!)

  • Други разлог је када се квалитет ваздуха изненада погорша. Један познати случај је пожар у Индонезији који је изазвао смог у Сингапуру када ветрови иду ка северу, под којим околностима АКИ може да се спусти са испод 50 на више од 150 за само један сат. У ствари, имали смо много захтева од астматичара/осетљивих људи када је Сингапур још увек пружао само просечна очитавања за 24 сата.

Ово је из тих разлога због којих је Америчка агенција за заштиту животне средине увела садашњи систем: то је алтернативна формула за конверзију која се користи за равнотежу потребе за усредњавањем под променљивим условима квалитета ваздуха. Са Википедије је описано као:

НовЦаст се израчунава на основу најновијих 12-часовних података праћења ПМ-а, али НовЦаст тежи последњим сатима података више од обичног 12-часовног просека када се нивои загађивача мењају. НовЦаст се користи уместо 24-часовне просечне концентрације ПМ у израчунавању АКИ-а док се не прати цео календарски дан концентрација по сату."

Формула која се користи за израчунавање НовЦаст АКИ-а може изгледати варварска за ненаучнике.

and Wmin = 1/2 and N = 12

Али заправо је прилично једноставно када се погледа овај примењени пример квалитета ваздуха у Пекингу.

Instant AQI (no averaging, AQI converted directly from the 1 hour readings):

NowCast AQI:

Резултат из садашњег израчунатог АКИ-а је и даље веома изражен у смислу просечне вредности, барем много више од онога што би очекивао човек који живи у азијској прашини. Један од разлога је што фактор тежине, који се користи за одређивање нивоа промене, има праг постављен на минимум 0,5, док је у ствари његова вредност много нижа од 0,5 у многим случајевима. Следећи графикон приказује овај гранични фактор тежине, где се црвена боја користи да означи оне тежине испод 0,5

NowCast weight factors:

Формула садашњег времена, како се данас дефинише, плод је истраживања заснованог на нивоима квалитета ваздуха у Америци. Док за САД даје тачан извештај о тренутним условима, то можда није случај у Азији где је динамика квалитета ваздуха много јача. Из тог разлога, верујемо да формулу за садашње време треба прилагодити за сваки континент.

За Азију би се могло дефинисати као Wmin = 1/10 and N = 3 , што одговара следећем графикону:
Модификовани НовЦаст за Азију (ака НовЦаст Асиа АКИ):

Ако желите, можете сами директно да промените два параметра: Wmin = and N =
За референцу, Инстант АКИ:

За сада, формула за конверзију која се користи у пројекту Светског индекса квалитета ваздуха, као и АКИ кинеске мисије (ака амбасада САД у Пекингу, конзулат САД у Шангају, итд.) се и даље заснива на „ Инстант АКИ “, званом „ИнстантЦаст“ (тј. уопште нема усредњавања). Али, на основу исхода овог предлога „Асиан Новцаст“, ово би могло бити ажурирано ускоро.



...

[1] Трајање од 24 сата је засновано на деценијама епидемиолошких студија које су коришћене за повезивање изложености загађењу ваздуха и повећаног ризика по здравље. У току су нове епидемиолошке студије које повезују ефекат тренутне изложености (тј. излагање од око 1 сат или мање), али може проћи неколико година пре него што се њихови резултати конвертују у нову званичну „инстант АКИ скалу“.
[2] Јак ветар прилично често утиче на повећање ПМ 10 АКИ због поновног суспендовања прашине.
[3] У време писања овог текста, у марту 2015. године, многе земље су још увек пружале само 24-часовни просек. Данас, у септембру 2016, једине две познате земље које још увек пружају само 24-часовни просек су Малезија и Брунеј . Све остале земље дају не само податке о малолетницима (по сату), већ и појединачне концентрације за сваки загађивач.

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius