Un ghid pentru începători pentru calitatea aerului Instant-Cast și Now-Cast.
A Beginner's Guide to Air Quality Instant-Cast and Now-Cast.

Posted on March 15th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Acțiune: aqicn.org/faq/2015-03-15/air-quality-nowcast-a-beginners-guide/ro/
Typhoon and Dust on East Asia, Courtesy of NASA (attribution)

În martie 2015, am avut șansa să întâlnim la Beijing câțiva specialiști de mediu din cadrul Departamentului de Stat al SUA, precum și al Misiunii Chinei ( renumita entitate care gestionează monitoarele PM 2.5 în ambasada SUA din Beijing ).

Dintre toate subiectele care au fost abordate, există una despre care merită să scriem, și anume sistemul „ nowcast ”. Acest sistem folosit de US EPA pentru a converti citirile de poluanți bruti, exprimate în µg/m3 sau ppb , în AQI (scara de la 0 la 500). Este folosit pentru toate valorile AQI raportate pe site-ul web airnow.gov .

Conceptul din spatele actualizării este de a compensa „ media de 24 de ore ”, care ar trebui utilizată la transformarea concentrațiilor în AQI. Motivul pentru această medie este că scala AQI specifică că fiecare dintre Nivelurile de Preocupare a Sănătății (adică Bun, Moderat,... Nesănătos...) este valabil sub o expunere de 24 de ore [1] . De exemplu, când vedeți un AQI 188 (Nesănătos), trebuie să îl citiți ca „ dacă stau afară timp de 24 de ore, iar AQI este 188 în acele 24 de ore , atunci efectul asupra sănătății este Nesănătos ”. Acest lucru este destul de diferit de a spune că „ dacă AQI raportat acum este 188, atunci efectul asupra sănătății este nesănătos ”.

Problema este că media pe 24 de ore este o idee foarte proastă și ar trebui eliminată [3] din cel puțin aceste două motive:

  • În primul rând, dinamica poluării aerului este de așa natură încât vântul curăță complet aerul în mai puțin de 30 de minute! Acest fenomen este observat frecvent la Beijing, cu vânturile puternice din nord, capabile să aducă PM 2,5 AQI de la mai mult de 300 la mai puțin de 50 în mai puțin de o oră [2] . Când se întâmplă acest lucru, nimeni nu vrea să aștepte 24 de ore înainte de a ști că calitatea aerului este bună (și să iasă la plimbare pentru a se bucura de aerul curat!)

  • Al doilea motiv este atunci când calitatea aerului se înrăutățește brusc. Un caz celebru este incendiul din Indonezia care provoacă smogul din Singapore atunci când vânturile se îndreaptă spre nord, circumstanțe în care AQI poate merge de la sub 50 la mai mult de 150 este de doar o oră. De fapt, am primit multe solicitări de la persoane astmatice/sensibile, când Singapore încă oferea citiri medii de doar 24 de ore.

Din aceste motive, US EPA a introdus sistemul nowcast : este o formulă alternativă de conversie utilizată pentru a contrabalansa nevoia de a face o medie în condițiile schimbătoare de calitate a aerului. Din Wikipedia , este descris ca:

NowCast este calculat din cele mai recente 12 ore de date de monitorizare PM, dar NowCast cântărește cele mai recente ore de date mai mult decât o medie obișnuită de 12 ore atunci când nivelurile poluanților se schimbă. NowCast este utilizat în locul unei concentrații medii de PM pe 24 de ore în calculul AQI până când a fost monitorizată o întreagă zi calendaristică de concentrații orare.”

Formula folosită pentru a calcula AQI NowCast ar putea părea barbară pentru cei care nu sunt de știință.

and Wmin = 1/2 and N = 12

Dar, de fapt, este destul de simplu când ne uităm la acest exemplu aplicat pentru calitatea aerului la Beijing.

Instant AQI (no averaging, AQI converted directly from the 1 hour readings):

NowCast AQI:

Rezultatul AQI calculat acum este încă foarte pronunțat în termeni de medie, cel puțin mult mai mult decât s-ar aștepta cineva care trăiește în praful asiatic. Unul dintre motive este că factorul de pondere, care obișnuia să determine nivelul de schimbare, are un prag setat la un minim de 0,5, în timp ce, de fapt, valoarea sa este mult mai mică decât 0,5 în multe cazuri. Următorul grafic arată acest factor de greutate de prag, unde roșu este folosit pentru a desemna acele greutăți sub 0,5

NowCast weight factors:

Formula nowcast, așa cum este definită în prezent, este rodul cercetării bazate pe nivelurile de calitate a aerului din America. În timp ce pentru SUA oferă o raportare precisă a condițiilor actuale, s-ar putea să nu fie cazul Asiei, unde dinamica calității aerului este mult mai puternică. Din acest motiv, credem că formula nowcast ar trebui adaptată pentru fiecare continent.

Pentru Asia, ar putea fi definită ca Wmin = 1/10 and N = 3 , corespunzătoare următorului grafic:
NowCast modificat pentru Asia (alias NowCast Asia AQI):

Dacă doriți, puteți modifica direct cei doi parametri: Wmin = and N =
Pentru referință, AQI instantaneu:

Deocamdată, formula de conversie folosită în proiectul World Air Quality Index, precum și în China Mission AQI (alias ambasada SUA la Beijing, consulatul SUA din Shanghai etc.) se bazează încă pe „ Instant AQI ”, alias „InstantCast” (adică fără o medie). Dar, pe baza rezultatului acestei propuneri „Asian Nowcast”, aceasta ar putea fi actualizată destul de curând.



...

[1] Durata de 24 de ore se bazează pe zeci de ani de studii epidemiologice utilizate pentru a corela expunerea la poluarea aerului și riscul crescut pentru sănătate. Există noi studii epidemiologice în curs de desfășurare pentru a corela efectul expunerii instantanee (adică expunerea de aproximativ 1 oră sau mai puțin), dar poate dura câțiva ani până când rezultatele lor pot fi convertite la o nouă „scală AQI instantanee” oficială.
[2] Vântul puternic are destul de des un efect asupra creșterii AQI PM 10 din cauza resuspensiei de praf.
[3] La momentul redactării acestui articol, în martie 2015, existau multe țări care încă oferă doar o medie de 24 de ore. În prezent, în septembrie 2016, singurele două țări cunoscute care oferă încă doar 24 de ore în medie sunt Malaezia și Brunei . Toate celelalte țări oferă nu numai date pentru minori (orare), ci și concentrația individuală pentru fiecare poluant.

Faceți clic aici pentru a vedea toate întrebările frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius