Útmutató kezdőknek a levegőminőség azonnali és most leadott közvetítéséhez.
A Beginner's Guide to Air Quality Instant-Cast and Now-Cast.

Posted on March 15th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-03-15/air-quality-nowcast-a-beginners-guide/hu/
Typhoon and Dust on East Asia, Courtesy of NASA (attribution)

Még 2015 márciusában találkozhattunk Pekingben az Egyesült Államok külügyminisztériumának és a Kínai Missziónak ( az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén a PM 2.5 monitorokat üzemeltető híres szervezet ) környezetvédelmi szakértőivel.

A tárgyalt témák között van egy, amiről érdemes írni, mégpedig a " nowcast " rendszer. Ezt a rendszert az US EPA használja a µg/m3-ben vagy ppb- ben kifejezett nyers szennyezőanyag-leolvasások AQI-vé (0-tól 500-ig terjedő skála) történő konvertálására. Az airnow.gov webhelyen közölt összes AQI-értékhez ezt használják.

A nowcast mögötti koncepció a „ 24 órás átlagolás ” kompenzálása, amelyet a koncentrációk AQI-re való konvertálásakor kell használni. Ennek az átlagolásnak az az oka, hogy az AQI skála azt határozza meg, hogy az egészségügyi aggályok mindegyik szintje (azaz jó, közepes,... egészségtelen...) 24 órás expozíció alatt érvényes [1] . Például, ha egy 188-as AQI-t (Egészségtelen) látunk, azt úgy kell olvasni, hogy " ha 24 órán keresztül kint maradok, és az AQI 188 ezalatt a 24 órában , akkor az egészségre gyakorolt hatás egészségtelen ". Ez egészen más, mint azt mondani, hogy " ha a most jelentett AQI 188, akkor az egészségre gyakorolt hatás egészségtelen ".

A probléma az, hogy a 24 órás átlagolás nagyon rossz ötlet , és legalább a következő két okból el kell törölni [3] :

  • Először is, a légszennyezés dinamikája olyan, hogy a szél kevesebb, mint 30 perc alatt teljesen megtisztítja a levegőt! Ez a jelenség gyakran megfigyelhető Pekingben, ahol az erős északi szél kevesebb, mint egy óra alatt képes a PM 2,5 AQI-t több mint 300-ról 50 alá csökkenteni [2] . Amikor ez megtörténik, senki sem akar 24 órát várni, mielőtt megtudná, hogy a levegő minősége jó (és menjen ki sétálni élvezni a friss levegőt!)

  • A második ok az, amikor a levegő minősége hirtelen romlik. Az egyik híres eset az indonéz futótűz, amely a szingapúri szmogot okozza, amikor a szél észak felé tart, és ilyen körülmények között az AQI 50 alatti értékről 150 fölé emelkedhet, mindössze egy óra. Ami azt illeti, sok kérést kaptunk asztmás/érzékeny emberektől, amikor Szingapúr még csak 24 órás átlagértékeket adott.

Ez az oka annak, hogy az US EPA bevezette a nowcast rendszert: Ez egy alternatív átváltási képlet, amelyet az átlagolás iránti igény ellensúlyozására használnak változó levegőminőségi feltételek mellett. A Wikipédiából a következőképpen írják le:

A NowCast a legfrissebb 12 órás PM megfigyelési adatokból számítható ki, de a NowCast a szennyezőanyag-szintek változása esetén a legfrissebb órák adatait jobban súlyozza, mint egy átlagos 12 órás átlag. A NowCast a 24 órás átlagos PM-koncentráció helyett az AQI kiszámításánál használatos mindaddig, amíg az óránkénti koncentrációk egész naptári napját nem figyelik meg."

A NowCast AQI kiszámításához használt képlet barbárnak tűnhet nem tudósok számára.

and Wmin = 1/2 and N = 12

De valójában ez meglehetősen egyszerű, ha ezt a pekingi levegőminőségre vonatkozó példát nézzük.

Instant AQI (no averaging, AQI converted directly from the 1 hour readings):

NowCast AQI:

A mostani számított AQI eredménye még mindig nagyon markáns az átlagolás szempontjából, legalábbis sokkal több, mint amit az ázsiai porban élő ember elvárna. Ennek egyik oka, hogy a változás mértékét meghatározó súlytényezőnek minimum 0,5-re van beállítva a küszöbértéke, míg valójában 0,5-nél jóval alacsonyabb értéke sok esetben. A következő grafikon ezt a küszöbsúlytényezőt mutatja, ahol a piros a 0,5 alatti súlyokat jelöli

NowCast weight factors:

A mostani képlet, ahogyan manapság definiálják, az amerikai levegőminőségi szinteken alapuló kutatás gyümölcse. Míg az Egyesült Államok esetében ez pontos jelentést ad a jelenlegi állapotokról, Ázsia esetében nem biztos, hogy ez a helyzet, ahol a levegőminőség dinamikája sokkal erősebb. Emiatt úgy gondoljuk, hogy a nowcast formulát minden kontinenshez hozzá kell igazítani.

Ázsia esetében így lehetne meghatározni Wmin = 1/10 and N = 3 , megfelel a következő grafikonnak:
Ázsia számára módosított NowCast (más néven NowCast Asia AQI):

Ha szeretné, közvetlenül saját maga is módosíthatja a két paramétert: Wmin = and N =
Referenciaként az Instant AQI:

Egyelőre a World Air Quality Index projektnél, valamint a China Mission AQI-nél (más néven a pekingi amerikai nagykövetség, a sanghaji amerikai konzulátus stb.) használt konverziós képlet továbbra is az " Instant AQI "-en, azaz "InstantCast"-en alapul. (azaz egyáltalán nincs átlagolás). De ennek az "ázsiai Nowcast" javaslatnak az eredménye alapján ez hamarosan frissítésre kerülhet.



...

[1] A 24 órás időtartam több évtizedes epidemiológiai tanulmányokon alapul, amelyeket a légszennyezettségi expozíció és a fokozott egészségügyi kockázat összefüggésére használtak. Folyamatban lévő új epidemiológiai vizsgálatok folynak az azonnali expozíció (azaz körülbelül 1 órás vagy rövidebb expozíció) hatásának korrelálására, de évekbe telhet, mire az eredményeket át lehet alakítani egy új, hivatalos "azonnali AQI skálára".
[2] Az erős szél gyakran növeli a PM 10 AQI-értékét a por reszuszpendálása miatt.
[3] A cikk írásakor, 2015 márciusában sok ország még mindig csak 24 órás átlagot biztosított. Manapság, 2016 szeptemberében az egyetlen két ismert ország, amely még mindig csak 24 órás átlagot biztosít, Malajzia és Brunei . Az összes többi ország nem csak a kiskorúak (óránkénti) adatait szolgáltatja, hanem az egyes szennyező anyagok egyedi koncentrációját is.

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius