Ένας οδηγός για αρχάριους για την ποιότητα του αέρα Instant-Cast και Now-Cast.
A Beginner's Guide to Air Quality Instant-Cast and Now-Cast.

Posted on March 15th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2015-03-15/air-quality-nowcast-a-beginners-guide/el/
Typhoon and Dust on East Asia, Courtesy of NASA (attribution)

Τον Μάρτιο του 2015, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε στο Πεκίνο αρκετούς περιβαλλοντικούς ειδικούς από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς και την αποστολή της Κίνας ( η διάσημη οντότητα που διαχειρίζεται τις οθόνες PM 2.5 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο ).

Μεταξύ όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν, υπάρχει ένα για το οποίο αξίζει να γράψουμε, συγκεκριμένα το σύστημα " nowcast ". Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται από την EPA των ΗΠΑ για τη μετατροπή των ακατέργαστων μετρήσεων ρύπων, εκφρασμένων σε μg/m3 ή ppb , σε AQI (κλίμακα από 0 έως 500). Χρησιμοποιείται για όλες τις τιμές AQI που αναφέρονται στον ιστότοπο airnow.gov .

Η ιδέα πίσω από το nowcast είναι η αντιστάθμιση του " μέσου όρου 24 ωρών ", ο οποίος θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη μετατροπή των συγκεντρώσεων σε AQI. Ο λόγος για αυτόν τον μέσο όρο είναι ότι η κλίμακα AQI προσδιορίζει ότι καθένα από τα Επίπεδα Ανησυχίας για την Υγεία (δηλαδή Καλό, Μέτριο,... Ανθυγιεινό...) ισχύει υπό 24ωρη έκθεση [1] . Για παράδειγμα, όταν βλέπει κανείς ένα 188 AQI (ανθυγιεινό), πρέπει να το διαβάσει ως " αν μένω έξω για 24 ώρες και το AQI είναι 188 κατά τη διάρκεια αυτών των 24 ωρών , τότε η επίδραση στην υγεία είναι Ανθυγιεινή ". Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να πούμε ότι « αν το AQI που αναφέρεται τώρα είναι 188, τότε η επίδραση στην υγεία είναι Ανθυγιεινή ».

Το πρόβλημα είναι ότι ο μέσος όρος 24 ωρών είναι μια πολύ κακή ιδέα και θα πρέπει να καταργηθεί [3] για τουλάχιστον αυτούς τους δύο λόγους:

  • Πρώτον, η δυναμική της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τέτοια που ο άνεμος καθαρίζει πλήρως τον αέρα σε λιγότερο από 30 λεπτά! Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συχνά στο Πεκίνο με τους ισχυρούς βόρειους ανέμους να μπορούν να φέρουν το PM 2,5 AQI από περισσότερο από 300 σε λιγότερο από 50 σε λιγότερο από μία ώρα [2] . Όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν θέλει να περιμένει για 24 ώρες πριν μάθει ότι η ποιότητα του αέρα είναι καλή (και βγείτε έξω για μια βόλτα για να απολαύσετε τον καθαρό αέρα!)

  • Ο δεύτερος λόγος είναι όταν η ποιότητα του αέρα χειροτερεύει ξαφνικά. Μια διάσημη περίπτωση είναι η πυρκαγιά στην Ινδονησία που προκαλεί την αιθαλομίχλη της Σιγκαπούρης όταν οι άνεμοι κατευθύνονται προς τα βόρεια, υπό τις οποίες το AQI μπορεί να πάει από κάτω από 50 σε περισσότερο από 150 είναι μόλις μία ώρα. Στην πραγματικότητα, είχαμε πολλά αιτήματα από άτομα με άσθμα/ευαισθησία όταν η Σιγκαπούρη εξακολουθούσε να παρέχει μόνο 24 ώρες κατά μέσο όρο.

Αυτό συμβαίνει για αυτούς τους λόγους που η EPA των ΗΠΑ εισήγαγε το σύστημα nowcast : Πρόκειται για μια εναλλακτική φόρμουλα μετατροπής που χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει την ανάγκη υπολογισμού μέσου όρου υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες ποιότητας αέρα. Από τη Wikipedia , περιγράφεται ως εξής:

Το NowCast υπολογίζεται από τα πιο πρόσφατα δεδομένα παρακολούθησης 12 ωρών PM, αλλά το NowCast σταθμίζει τις πιο πρόσφατες ώρες δεδομένων περισσότερο από έναν συνηθισμένο μέσο όρο 12 ωρών όταν αλλάζουν τα επίπεδα ρύπων. Το NowCast χρησιμοποιείται αντί της μέσης συγκέντρωσης PM 24 ωρών στον υπολογισμό του AQI μέχρι να παρακολουθηθεί μια ολόκληρη ημερολογιακή ημέρα ωριαίων συγκεντρώσεων."

Ο τύπος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του NowCast AQI μπορεί να φαίνεται βάρβαρος για μη επιστήμονες.

and Wmin = 1/2 and N = 12

Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ απλό όταν εξετάζουμε αυτό το εφαρμοσμένο παράδειγμα για την ποιότητα αέρα του Πεκίνου.

Instant AQI (no averaging, AQI converted directly from the 1 hour readings):

NowCast AQI:

Το αποτέλεσμα από την υπολογιζόμενη τώρα εκπομπή AQI εξακολουθεί να είναι πολύ έντονο ως προς τον μέσο όρο, τουλάχιστον πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κάποιος που ζει στην ασιατική σκόνη. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο συντελεστής βάρους, που χρησιμοποιούσε για τον προσδιορισμό του επιπέδου της αλλαγής, έχει ένα όριο που ορίζεται στο ελάχιστο 0,5, ενώ στην πραγματικότητα, η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη από το 0,5 είναι πολλές περιπτώσεις. Το παρακάτω γράφημα δείχνει αυτόν τον συντελεστή βάρους κατωφλίου, όπου το κόκκινο χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει αυτά τα βάρη κάτω από 0,5

NowCast weight factors:

Η φόρμουλα nowcast, όπως ορίζεται στις μέρες μας, είναι ο καρπός της έρευνας που βασίζεται στα επίπεδα ποιότητας αέρα στην Αμερική. Ενώ για τις ΗΠΑ παρέχει μια ακριβή αναφορά των τρεχουσών συνθηκών, μπορεί να μην είναι η περίπτωση της Ασίας όπου η δυναμική της Ποιότητας Αέρα είναι πολύ πιο έντονη. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι η φόρμουλα nowcast θα πρέπει να προσαρμοστεί για κάθε ήπειρο.

Για την Ασία, θα μπορούσε να οριστεί ως Wmin = 1/10 and N = 3 , που αντιστοιχεί στο παρακάτω γράφημα:
Τροποποιημένο NowCast για την Ασία (γνωστός και ως NowCast Asia AQI):

Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να αλλάξετε απευθείας τις δύο παραμέτρους μόνοι σας: Wmin = and N =
Για αναφορά, Instant AQI:

Προς το παρόν, ο τύπος μετατροπής που χρησιμοποιείται στο έργο World Air Quality Index καθώς και στο China Mission AQI (γνωστός και ως η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, το προξενείο των ΗΠΑ στη Σαγκάη, κ.λπ..) εξακολουθεί να βασίζεται στο " Instant AQI ", γνωστό και ως "InstantCast" (δηλαδή καθόλου μέσος όρος). Όμως, με βάση το αποτέλεσμα αυτής της πρότασης "Asian Nowcast", αυτό ενδέχεται να ενημερωθεί πολύ σύντομα.



...

[1] Η διάρκεια των 24 ωρών βασίζεται σε δεκαετίες επιδημιολογικών μελετών που χρησιμοποιούνται για να συσχετίσουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Υπάρχουν νέες εν εξελίξει επιδημιολογικές μελέτες για τη συσχέτιση της επίδρασης της στιγμιαίας έκθεσης (δηλαδή έκθεση περίπου 1 ώρας ή λιγότερο), αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να μετατραπούν τα αποτελέσματά τους σε μια νέα επίσημη "instant AQI κλίμακα".
[2] Ο δυνατός άνεμος έχει πολύ συχνά επίδραση στην αύξηση του PM 10 AQI λόγω της εκ νέου ανάρτησης της σκόνης.
[3] Τη στιγμή της σύνταξης, τον Μάρτιο του 2015, υπήρχαν πολλές χώρες που εξακολουθούσαν να παρέχουν μόνο 24 ώρες κατά μέσο όρο. Σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, οι μόνες δύο γνωστές χώρες που εξακολουθούν να παρέχουν μόνο 24 ώρες κατά μέσο όρο είναι η Μαλαισία και το Μπρουνέι . Όλες οι άλλες χώρες παρέχουν όχι μόνο δεδομένα για ανηλίκους (ωριαία), αλλά και ατομική συγκέντρωση για κάθε ρύπο.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις FAQ καταχωρήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius