Yeni Başlayanlar İçin Hava Kalitesi Anında Yayın ve Şimdi Yayın Kılavuzu.
A Beginner's Guide to Air Quality Instant-Cast and Now-Cast.

Posted on March 15th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Paylaşmak: aqicn.org/faq/2015-03-15/air-quality-nowcast-a-beginners-guide/tr/
Typhoon and Dust on East Asia, Courtesy of NASA (attribution)

Mart 2015'te, Pekin'de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ve Çin Misyonu'ndan ( Pekin ABD büyükelçiliğinde PM 2.5 monitörlerini çalıştıran ünlü kuruluş ) birçok çevre uzmanıyla tanışma şansımız oldu.

Ele alınan tüm konuların arasında yazmaya değer bir konu da var: " nowcast " sistemi. Bu sistem, µg/m3 veya ppb cinsinden ifade edilen ham kirletici madde okumalarını AQI'ye (0'dan 500'e kadar ölçek) dönüştürmek için US EPA tarafından kullanılır. airnow.gov web sitesinde rapor edilen tüm AQI değerleri için kullanılır.

Şimdi tahminin arkasındaki konsept, konsantrasyonları AQI'ye dönüştürürken kullanılması gereken " 24 saatlik ortalamayı " telafi etmektir. Bu ortalamanın nedeni, AQI ölçeğinin, Sağlık Endişesi Düzeylerinin (yani İyi, Orta,... Sağlıksız...) her birinin 24 saatlik maruz kalma altında geçerli olduğunu belirtmesidir [1] . Örneğin 188 AQI (Sağlıksız) görüldüğünde bunu " Eğer 24 saat dışarıda kalırsam ve bu 24 saat boyunca AQI 188 olursa, o zaman sağlık etkisi Sağlıksız olur " şeklinde okumak gerekir. Bu, " şu anda rapor edilen AQI 188 ise sağlık etkisi Sağlıksızdır " demekten oldukça farklıdır.

Sorun şu ki, 24 saatlik ortalama alma çok kötü bir fikir ve en azından şu iki nedenden dolayı kaldırılmalıdır [3] :

  • Birincisi, Hava Kirliliğinin dinamiği öyledir ki rüzgar 30 dakikadan daha kısa bir sürede havayı tamamen temizler! Bu olay, PM 2,5 AQI'yi bir saatten kısa sürede 300'ün üzerinde bir seviyeden 50'nin altına indirebilen güçlü kuzey rüzgarları ile Pekin'de sıklıkla görülmektedir [2] . Böyle bir durumda hiç kimse Hava Kalitesinin iyi olduğunu öğrenmek için 24 saat beklemek (ve temiz havanın tadını çıkarmak için yürüyüşe çıkmak) istemez.

  • İkinci sebep ise Hava Kalitesinin aniden kötüleşmesidir. Ünlü bir örnek, rüzgarlar kuzeye doğru ilerlediğinde Singapur Smog'una neden olan Endonezya'daki orman yangınıdır; bu koşullar altında AQI, yalnızca bir saat içinde 50'nin altından 150'nin üzerine çıkabilir. Aslına bakılırsa Singapur henüz sadece 24 saatlik ortalama ölçümler sağlarken astımlı/hassas kişilerden çok sayıda talep aldık.

Bu, ABD EPA'nın şimdi tahmin sistemini uygulamaya koymasının sebeplerindendir: Bu, değişen Hava Kalitesi koşulları altında ortalama alma ihtiyacını dengelemek için kullanılan alternatif bir dönüştürme formülüdür. Vikipedi'de şöyle anlatılıyor:

NowCast, en son 12 saatlik PM izleme verilerinden hesaplanır, ancak NowCast, kirletici seviyeleri değiştiğinde en son saatlerdeki verilere sıradan 12 saatlik ortalamadan daha fazla ağırlık verir. NowCast, saatlik konsantrasyonların tüm takvim günü izlenene kadar AQI'nin hesaplanmasında 24 saatlik ortalama PM konsantrasyonunun yerine kullanılır."

NowCast AQI'yi hesaplamak için kullanılan formül, bilim insanı olmayanlar için barbar görünebilir.

and Wmin = 1/2 and N = 12

Ama aslında Pekin Hava Kalitesi için uygulanan bu örneğe bakıldığında her şey oldukça basit.

Instant AQI (no averaging, AQI converted directly from the 1 hour readings):

NowCast AQI:

Şimdilik hesaplanan AQI'den elde edilen sonuç, ortalama açısından hala oldukça belirgindir; en azından Asya tozluluğunda yaşayan birinin bekleyebileceğinden çok daha fazladır. Bunun nedenlerinden biri, değişimin düzeyini belirlemek için kullanılan ağırlık faktörünün minimum 0,5 olarak belirlenmiş bir eşiğe sahip olmasıdır, oysa gerçekte değeri birçok durumda 0,5'in çok altındadır. Aşağıdaki grafikte bu eşik ağırlık faktörü gösterilmektedir; burada kırmızı, 0,5'in altındaki ağırlıkları belirtmek için kullanılır

NowCast weight factors:

Günümüzde tanımlandığı şekliyle Nowcast formülü, Amerika'daki Hava Kalitesi seviyelerine dayanan araştırmanın meyvesidir. ABD için mevcut koşullar hakkında doğru bir raporlama sağlarken, Hava Kalitesi dinamiğinin çok daha güçlü olduğu Asya için durum böyle olmayabilir. Bu nedenle şimdi tahmin formülünün her kıtaya uyarlanması gerektiğine inanıyoruz.

Asya için şu şekilde tanımlanabilir: Wmin = 1/10 and N = 3 , aşağıdaki grafiğe karşılık gelir:
Asya için değiştirilmiş NowCast (diğer adıyla NowCast Asia AQI):

İsterseniz iki parametreyi doğrudan kendiniz de değiştirebilirsiniz: Wmin = and N =
Referans olarak Anlık AQI:

Şimdilik, Dünya Hava Kalitesi Endeksi projesinde ve Çin Misyonu AQI'sinde (diğer adıyla Pekin ABD büyükelçiliği, Şanghay ABD konsolosluğu vb.) kullanılan dönüşüm formülü hâlâ " Instant AQI ", diğer adıyla "InstantCast" temeline dayanıyor. (yani ortalama alma yok). Ancak bu "Asya Nowcast" teklifinin sonucuna göre bu, çok yakında güncellenebilir.



...

[1] 24 saatlik süre, hava kirliliğine maruz kalma ile artan sağlık riskini ilişkilendirmek için onlarca yıldır kullanılan epidemiyolojik çalışmalara dayanmaktadır. Anında maruz kalmanın etkisini (yani yaklaşık 1 saat veya daha az maruz kalma) ilişkilendirmek için devam eden yeni epidemiyolojik çalışmalar mevcuttur, ancak sonuçlarının yeni bir resmi "anlık AQI ölçeğine" dönüştürülmesi birkaç yıl alabilir.
[2] Kuvvetli rüzgarın, tozun yeniden süspansiyonu nedeniyle PM 10 AQI'yi artırmada sıklıkla etkisi vardır.
[3] Mart 2015'te bu yazının yazıldığı sırada hâlâ yalnızca 24 saatlik ortalama sağlayan birçok ülke vardı. Bugünlerde, Eylül 2016'da, yalnızca 24 saatlik ortalamayı sağlayan bilinen iki ülke Malezya ve Brunei'dir . Diğer tüm ülkeler yalnızca reşit olmayan (saatlik) verileri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda her kirletici için bireysel konsantrasyonları da sağlıyor.

Tüm SSS girişlerini görmek için burayı tıklayın
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Hava Kalitesi ve Kirlilik Ölçümü Hakkında:

    Hava Kalitesi Seviyeleri Hakkında

    -Hava Kalitesi İndeksi (AQI) DeğerleriSağlık Endişesinin Düzeyleri
    0 - 50İyiHava kalitesi tatmin edici kabul edilmekte ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmamakta.
    51 -100OrtaHava kalitesi kabul edilebilir; ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine karşı alışılmadık derecede hassas olan çok az sayıda insan için orta derecede sağlık sorunu oluşturabilir.
    101-150Sağlıksız hassas gruplar içinHassas gruplar sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın etkilenmesi olası değildir.
    151-200SağlıksızHerkesin sağlığı etkilenmeye başlayabilir; hassas gruptakiler daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir
    201-300Çok sağlıksızAcil durum sağlık uyarıları. Tüm nüfusun etkilenmesi daha olasıdır.
    300+TehlikeliSağlık uyarısı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir

    Hava Kalitesi ve Kirlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wikipedia Hava Kalitesi konusuna veya Airnow Hava Kalitesi ve Sağlığınız kılavuzuna bakın.

    Pekin Doktoru Richard Saint Cyr MD'nin çok faydalı sağlık tavsiyeleri için www.myhealthbeijing.com bloguna bakın.


    Kullanım Uyarısı: Hava Kalitesi verileri yayınlandıkları esnada doğrulanmamıştır ve kalite güvencesi nedeniyle bu veriler herhangi bir zamanda haber verilmeksizin değiştirilebilir. Dünya Hava Kalitesi Endeksi projesi, bu bilgilerin içeriğinin derlenmesinde tüm makul beceriyi ve özeni göstermiştir ve hiçbir koşulda Dünya Hava Kalitesi İndeksi proje ekibi veya temsilcileri, bu verilerin temininden doğrudan veya dolaylı olarak doğan herhangi bir kayıp, yaralanma veya hasar için taahhüt, tazmin veya başka bir şekilde sorumlu tutulamaz.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius