Јужна Азија Пројекат праћења квалитета ваздуха у реалном времену
South Asia Real-time Air Quality Monitoring Project

Posted on February 23rd 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-02-23/south-asia-real-time-air-quality-monitoring-project/sr/

Управо смо закорачили у лунарну Нову годину козе (у комбинацији са елементом дрвета за 2015.), а за пројектни тим Светског индекса квалитета ваздуха то значи да радимо пуном брзином на проширењу праћења квалитета ваздуха на нове земље на југоистоку Азија. Наиме: Филипини , Камбоџа и Индонезија (и још много тога, нпр. Мјанмар и Лаос, ускоро ће уследити).

Пошто такође постоји огромна потражња за праћењем ПМ 2.5 за Тајланд (посебно Чијанг Мај и Бангкок), или за више станица у Вијетнаму (Хо Ши Мин), проширење ће такође покрити одабране земље са постојећом мрежом.

Али, овога пута, за разлику од претходних земаља, потребна нам је помоћ свих, а посебно ваша ако живите у некој од тих земаља. Разлог је тај што ће, овог пута, пошто информације о квалитету ваздуха у реалном времену нису јавно доступне од агенција за заштиту животне средине (ЕПА) тих земаља, пројекат Светског индекса квалитета ваздуха ће почети да користи станице за праћење квалитета ваздуха у главним градовима. горе наведених земаља 1 .


Visible Air Pollution on the Manilla and Jakarta Skylines (attribution & attribution)

Истраживања и експерименти које смо спроводили на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха током протекле 2 године довели су до тога да схватимо како да развијемо полуиндустријске станице за праћење, много приступачније од БАМ-а и ТЕОМ-а, али са еквивалентним нивоом квалитета података и много супериорнија енергетска ефикасност, отпоран на спољашњу употребу, лак за одржавање и фактор облика. То је било могуће захваљујући магији шенженског новости .

Као што је раније поменуто, за овај пројекат који функционише на основу праћења гужве потребна нам је свачија помоћ, а посебно ваша помоћ . Било да сте грађанин оних земаља у којима подаци о квалитету ваздуха још увек нису доступни, да ли сте грађанин који само жели да добије информације у реалном времену, да ли сте инвеститор заинтересован за оснаживање и убрзање нашег пројекта, било да сте из невладине организације и желите да сарађујете на овом пројекту или да ли сте из медија и желите да сазнате више о овом пројекту, онда погледајте један од линкова испод:


Ако сте заинтересовани за праћење података о квалитету ваздуха за другу земљу (чак и изван Јужне Азије), или ако желите да добијете више информација уопште о пројекту Светског индекса квалитета ваздуха, можете се распитати и путем доњег обрасца:

The South Asian Air Quality monitoring project - inquiry form
Enter your name (eg John Doe):
Enter your email address (eg john.doe@mail.com):
Write few words about you (eg I live in Dhaka, and would like to help for a hosting monitoring station):
Confirm that you
are a human:
Then click on
this submit button:

Срећна Нова година дрвене козе,
Пројектни тим за Светски индекс квалитета ваздуха.



Note 1: The US State Department and US EPA might also be able to provide a huge support on this project. Check the article from the New York times: "US Expands Air Quality Monitoring to Include Some Embassies".
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius