Сателитски мониторинг квалитета ваздуха: Увод у НАСА ВорлдВиев
Satellite Air Quality monitoring: Introduction to the NASA WorldView

Posted on February 15th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-02-15/satellite-air-quality-monitoring-introduction-to-the-nasa-worldview/sr/

Недавно смо имали привилегију да започнемо сарадњу са НАСА-иним програмом за праћење даљинског сензора .;

Циљ је да се користи даљински сензор квалитета ваздуха заснован на НАСА сателитима за одређивање квалитета ваздуха у областима где сензори нису доступни (нпр. изнад мора, али и за земље у којима сензори још нису доступни).


На први поглед, теорија даљинског сателитског сензора и алгоритми потребни за обраду ових огромних података изгледају помало варварски за ненаучнике, јер морају да рукују, на пример, скуповима података као што су оптичка дубина аеросола ( ака АОД) и оптичка дебљина аеросола ( ака АОТ). Али, заправо, НАСА је урадила одличан посао на томе да податке учини веома лаким за коришћење и разумевање од стране свих, али и слободно доступним (у јавном домену)!

Много је тема о којима ћемо писати о коришћењу сателитских података, уз нашу сарадњу са НАСА АРСЕТ програмом. Али за почетак, желимо да представимо један од њихових производа који се зове поглед на свет , који је тако лак и интуитиван за употребу, и толико вредан да га сви знају. Веома лепа карактеристика погледа на свет је могућност пружања историјског погледа, тако да можете проверити податке за било који дан у последњих неколико година (и опет, бесплатно).

Слика испод је датирана од 14. јануара и приказује слој Модис Акуа заједно са пожарним и термалним аномалијама (исцртаним као црвене мрље). За људе који одлазе у Сингапур, овај поглед би могао бити уобичајен јер Сингапурска ЕПА обезбеђује сателитско праћење жаришта, посебно за праћење пожара из Индонезије.



Иста слика доступна са НАСА сервера за приказ света:https://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/

Ово је други сет снимака који приказује упоредни поглед на Тајланд и Камбоџу за два дана. Један са скоро ведрим небом (лево), а други са видљивом измаглицом (десно). Коришћењем преклапања оптичке дубине аеросола (АОД) (снимци на дну), зоне које су откривене као најзамућеније су истакнуте црвеном до жутом бојом. Упоређујући горње и доње снимке, нема сумње да је коришћење АОД-а прави начин да се открије загађење, а самим тим и одреди количина ПМ 2,5 у ваздуху. То је нешто о чему ћемо ускоро писати.


Januray 16th 2015 - Clear sky over Cambodia
February 11th 2015 - Visible Haze over Cambodia

Same images with the AOD overlay (yellow: thick haze - red: medium haze - blue: light haze)

Имајте на уму да оно што изгледа као измаглица није увек честице – загађење ПМ2,5. Маглица може бити мешавина дима, прашине и загађења. У неким случајевима (погледајте овај чланак ) то може бити и због влаге.

oOo

Једно ограничење сателитских података је то што су доступни само на дневној бази (уместо по сату за праћење тла), и што не ради са облачном небом (очигледно, сателит не види кроз облаке, барем за Аква и Тера). Али чак и, упркос тим ограничењима, то је одличан алат са толико могућности: пружање података за земље без сензора, пружање извора за глобалну и глобалну прогнозу квалитета ваздуха , ...

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius