Satelitski nadzor kvalitete zraka: Uvod u NASA WorldView
Satellite Air Quality monitoring: Introduction to the NASA WorldView

Posted on February 15th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-02-15/satellite-air-quality-monitoring-introduction-to-the-nasa-worldview/hr/

Nedavno smo imali privilegiju započeti suradnju s NASA-inim programom za praćenje daljinskih istraživanja .;

Cilj je koristiti daljinsko očitavanje kvalitete zraka na temelju NASA satelita za određivanje kvalitete zraka u područjima gdje senzori nisu dostupni (npr. iznad mora, ali i za zemlje u kojima senzori još nisu dostupni).


Na prvi pogled, teorija daljinskog satelitskog detektiranja i algoritmi potrebni za obradu ovih golemih podataka izgledaju pomalo barbarski za neznanstvenike koji moraju baratati, na primjer, skupovima podataka kao što su optička dubina aerosola ( aka AOD) i optička debljina aerosola ( aka AOT). No, zapravo, NASA je napravila izvrstan posao kako bi podaci bili vrlo jednostavni za korištenje i razumljivi svima, ali i besplatno dostupni (u javnoj domeni)!

Mnogo je tema o kojima ćemo pisati o korištenju satelitskih podataka, uz našu suradnju s NASA ARSET programom. No, za početak, želimo predstaviti jedan od njihovih proizvoda pod nazivom pogled na svijet , koji je tako jednostavan i intuitivan za korištenje, i toliko vrijedan da ga svi znaju. Vrlo lijepa značajka svjetonazora je mogućnost pružanja povijesnog pregleda, tako da možete provjeriti podatke za bilo koji dan u posljednjih nekoliko godina (i opet besplatno).

Slika ispod datira iz 14. siječnja i prikazuje sloj Modis Aqua zajedno s vatrenim i toplinskim anomalijama (ucrtanim kao crvene točke). Za ljude koji odlaze u Singapur ovo bi gledište moglo biti uobičajeno jer singapurska EPA osigurava satelitsko praćenje žarišnih točaka, posebno za praćenje požara iz Indonezije.



Ista slika dostupna s NASA-inog poslužitelja za prikaz svijeta:https://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/

Ovo je drugi set snimaka koji prikazuje usporedni prikaz Tajlanda i Kambodže za dva dana. Jedan s gotovo vedrim nebom (lijevo), a drugi s vidljivom izmaglicom (desno). Korištenjem preklapanja optičke dubine aerosola (AOD) (snimke na dnu), zone koje su otkrivene kao najzamagljenije istaknute su crvenom do žutom bojom. Uspoređujući gornju i donju snimku, nema sumnje da je korištenje AOD-a pravi način za otkrivanje onečišćenja, a time i za određivanje količine PM 2,5 u zraku. O tome ćemo vrlo brzo pisati.


Januray 16th 2015 - Clear sky over Cambodia
February 11th 2015 - Visible Haze over Cambodia

Same images with the AOD overlay (yellow: thick haze - red: medium haze - blue: light haze)

Imajte na umu da ono što izgleda kao izmaglica nije uvijek čestica - onečišćenje PM2.5. Izmaglica može biti mješavina dima, prašine i onečišćenja. U nekim slučajevima (pogledajte ovaj članak ) to može biti i zbog vlage.

oOo

Jedno ograničenje satelitskih podataka je da su dostupni samo na dnevnoj bazi (umjesto svakog sata za praćenje s zemlje) i da ne rade s oblačnim nebom (očito satelit ne može vidjeti kroz oblake, barem za Aqua i Terra). Ali čak i unatoč tim ograničenjima, to je izvrstan alat s toliko mnogo mogućnosti: pružanje podataka za zemlje bez senzora, pružanje izvora za globalnu i svjetsku prognozu kvalitete zraka , ...

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius