Сателитен мониторинг на качеството на въздуха: Въведение в NASA WorldView
Satellite Air Quality monitoring: Introduction to the NASA WorldView

Posted on February 15th 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-02-15/satellite-air-quality-monitoring-introduction-to-the-nasa-worldview/bg/

Наскоро имахме привилегията да започнем сътрудничество с програмата за наблюдение на НАСА за дистанционно наблюдение .;

Целта е да се използва дистанционното наблюдение на качеството на въздуха, базирано на сателитите на НАСА, за да се определи качеството на въздуха в райони, където няма налични сензори (напр. над морето, но също и за страни, където сензори все още не са налични).


На пръв поглед теорията за отдалечено сателитно наблюдение и алгоритмите, необходими за обработката на тези огромни данни, изглеждат малко варварски за неучен, който трябва да борави например с набори от данни като оптична дълбочина на аерозол ( известен още като AOD) и оптична дебелина на аерозол ( известен още като AOT). Но всъщност НАСА свърши отлична работа, за да направи данните много лесни за използване и разбиране от всеки, но и свободно достъпни (публично достояние)!

Има много теми, които ще пишем за използването на сателитните данни, заедно с нашето сътрудничество с програмата ARSET на НАСА. Но като начало искаме да ви представим един от техните продукти, наречен world-view , който е толкова лесен и интуитивен за използване и толкова си струва да бъде познат на всеки. Много хубавата характеристика на мирогледа е възможността да предоставите исторически изглед, така че да можете да проверявате данните за всеки ден през последните няколко години (и отново безплатно).

Картината по-долу е датирана от 14 януари и показва слоя Modis Aqua заедно с огъня и топлинните аномалии (начертани като червени петна). За хората, които заминават в Сингапур, тази гледна точка може да е често срещана, тъй като EPA на Сингапур осигурява сателитно наблюдение на горещи точки, особено за наблюдение на пожари от Индонезия.



Същото изображение, достъпно от сървъра за световен изглед на НАСА:https://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/

Това е друг набор от моментни снимки, които показват сравнителен изглед на Тайланд и Камбоджа за два дни. Едната с почти чисто небе (вляво), а другата с видима мъгла (вдясно). Чрез използване на наслагването на аерозолната оптична дълбочина (AOD) (моментни снимки в долната част), зоните, открити като най-замъглени, се подчертават с червен до жълт цвят. Сравнявайки горната и долната снимка, няма съмнение, че използването на AOD е правилният начин за откриване на замърсяването и по този начин за определяне на количеството PM 2,5 във въздуха. Това е нещо, за което ще пишем съвсем скоро.


Januray 16th 2015 - Clear sky over Cambodia
February 11th 2015 - Visible Haze over Cambodia

Same images with the AOD overlay (yellow: thick haze - red: medium haze - blue: light haze)

Моля, имайте предвид, че това, което изглежда като мъгла, не винаги е прахообразна материя - замърсяване с PM2,5. Мъглата може да бъде смес от дим, прах и замърсяване. В някои случаи (вижте тази статия ) може да се дължи и на влажност.

oOo

Едно ограничение на сателитните данни е, че те са достъпни само на дневна база (вместо почасово за наземно наблюдение) и че не работят при облачно небе (очевидно сателитът не може да види през облаците, поне за Аква и Тера). Но дори въпреки тези ограничения, това е страхотен инструмент с толкова много възможности: Предоставяне на данни за страни без сензори, предоставяне на източник за глобална и световна прогноза за качеството на въздуха , ...

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius