Műholdas levegőminőség-figyelés: Bevezetés a NASA WorldView-be
Satellite Air Quality monitoring: Introduction to the NASA WorldView

Posted on February 15th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-02-15/satellite-air-quality-monitoring-introduction-to-the-nasa-worldview/hu/

Nemrég abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy együttműködést kezdhettünk a NASA Remote Sensing megfigyelőprogrammal .;

A cél az, hogy a NASA műholdakon alapuló távoli levegőminőség-érzékelőt használjuk a levegőminőség meghatározására olyan területeken, ahol nem állnak rendelkezésre érzékelők (például a tenger felett, de olyan országokban is, ahol még nem állnak rendelkezésre érzékelők).


Első pillantásra a távműhold-érzékelés elmélete és az e hatalmas adatok feldolgozásához szükséges algoritmusok kissé barbárnak tűnnek a nem tudósok számára, mivel például olyan adatkészleteket kell kezelniük, mint az Aerosol Optical Depth ( más néven AOD) és az Aerosol Optical Thickness. ( más néven AOT). Valójában azonban a NASA kiváló munkát végzett annak érdekében, hogy az adatokat bárki számára nagyon könnyen használhatóvá és érthetővé tegye, ugyanakkor szabadon hozzáférhetővé (nyilvánosan)!

Sok témát fogunk írni a műholdas adatok felhasználásáról, valamint a NASA ARSET programmal való együttműködésünkről. Kezdésként azonban szeretnénk bemutatni az egyik terméküket, a világnézetet , amely olyan könnyen és intuitív módon használható, és nagyon megéri, hogy mindenki ismerje. A világnézet nagyon szép tulajdonsága, hogy képes történelmi nézetet adni, így az elmúlt évek bármely napjára vonatkozóan ellenőrizheti az adatokat (és ismételten ingyenesen).

Az alábbi kép január 14-i keltezésű, és a Modis Aqua réteget mutatja a tűz- és termikus anomáliákkal együtt (vörös foltként ábrázolva). A Szingapúrból távozók számára ez a nézet általános lehet, mivel a szingapúri EPA műholdas hotspot-felügyeletet biztosít, különösen az Indonéziából származó tüzek megfigyelésére.



Ugyanez a kép elérhető a NASA világnézeti szerveréről:https://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/

Ez egy másik pillanatfelvétel, amely Thaiföld és Kambodzsa összehasonlító képét mutatja két napon keresztül. Az egyik majdnem tiszta égbolttal (bal oldalon), a másik pedig látható köddel (jobb oldalon). Az Aerosol Optical Depth (AOD) fedvény (pillanatfelvételek alul) használatával a legködösebbnek észlelt zónák pirostól sárgáig kiemelve jelennek meg. Összehasonlítva a felső és alsó pillanatfelvételeket, kétségtelen, hogy az AOD használata a megfelelő módszer a szennyezés kimutatására, és ezáltal a levegőben lévő PM 2,5 mennyiségének meghatározására. Erről hamarosan írunk.


Januray 16th 2015 - Clear sky over Cambodia
February 11th 2015 - Visible Haze over Cambodia

Same images with the AOD overlay (yellow: thick haze - red: medium haze - blue: light haze)

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ami homályosnak tűnik, az nem mindig részecskék – PM2.5-szennyezés. A köd lehet füst, por és szennyeződés keveréke. Bizonyos esetekben (lásd ezt a cikket ) a páratartalom is okozhatja.

oOo

A műholdadatok egyik korlátja, hogy csak napi rendszerességgel érhetők el (földi megfigyelés helyett óránként), és nem működik felhős égbolton (nyilvánvalóan a műhold nem lát át a felhőkön, legalábbis Aqua és Terra). De még a korlátok ellenére is nagyszerű eszköz, rengeteg lehetőséggel: Adatszolgáltatás érzékelők nélküli országok számára, forrás biztosítása globális és világméretű levegőminőségi előrejelzésekhez , ...

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius