Ажурирање индекса квалитета ваздуха приземног озона уз Инстант Цаст
Ground Ozone Air Quality Index update with Instant Cast

Posted on May 18th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-05-18/ground-ozone-air-quality-index-update-with-instant-cast/sr/

(Attribution: Houston Clean Air Network )

Калкулација индекса квалитета ваздуха озонског слоја на земљи је управо ажурирана како би пратила концепт Инстант Цаст, односно да би пријавио загађење управо сада уместо загађења из претходних сати. За више информација о Инстант Цаст-у, погледајте овај чланак .

Израчунавање индекса озона сада користи очитавање по сату, уместо просека претходних 8 сати, али и даље примењује исту формулу граничних тачака за 8 сати за АКИ испод 100. Претходни поступак за израчунавање 8-часовних просечних концентрација се не користи више за тренутно извештавање. Изнад АКИ 100, користе се нормалне граничне тачке за озон од 1 сата (док је раније АКИ изнад 100 дефинисан као максимум очитавања од 1 сата и 8 сати).


Графикон са десне стране сумира тачке прекида које се користе. Зелена линија је она која одговара тачкама прекида „Озоне Инстант Цаст“ које се користе на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха

Index Values
Color coding
AQI Category1-hour
breakpoints
(ppm)
8-hours
breakpoints
(ppm)
8-hours breakpoints
proposed new
standard from US EPA
0 - 50
Good-0 - 600 - 50
51 - 100
Moderate-60 - 7550 - 65
101 – 150
Unhealthy
for Sensitive Groups
125 - 16575 – 9565 - 85
151 – 200
Unhealthy165 - 20595 – 11585 - 105
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405115 – 375105 - 200
301 – 500
Hazardous405 - 505--

Америчка ЕПА ЕПА предлаже јачање националних стандарда квалитета амбијенталног ваздуха (НААКС) за приземни озон, на основу опсежних научних доказа о ефектима озона ( више информација ). Овај нови стандард (исцртан сивом бојом на горњем графикону) је само за просечне тачке прекида од 8 сати, а пошто још није одобрен – не користи се за „Озоне Инстант Цаст“ тачке прекида.

oOo

За оне који су заинтересовани да разумеју како се ова скала пореди са скалом коју користе друге земље, прва важна тачка на коју треба обратити пажњу је да јединица концентрације која се користи за скале може да варира: За УС ЕПА, концентрације озона су изражене у ппм (честица на милион) док се за многе друге земље, укључујући Индију и Кину, изражава у µг/м 3 ;

Стога је први корак за поређење вага коришћење примарне јединице концентрације. У овом случају, ппм се чува као примарна јединица. Конверзија из µг/м 3 ; је донекле једноставан и састоји се у множењу броја честица са молекулском масом озона помноженом са густином ваздуха.

Густина ваздуха зависи од температуре околине и атмосферског притиска, али, да би се поједноставило, користи се уобичајена претпоставка о температури околине од 25 степени Целзијуса и 1 атмосферском притиску. Под тим условима, следећа формула се користи за конверзију:

Ozone Concentration (ppb) = 2.1414 x Ozone Concentration (µg/m3)

Скале се сада могу упоредити на истој ппм скали, а два графикона испод приказују одговарајуће скале за 8 сати и 1 сат. Дакле, још једном, као што се видело много пута раније, ваге које се користе ван САД су заправо много безбедније од оне у САД!



Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius