Актуализация на индекса за качество на въздуха на земния озон с Instant Cast
Ground Ozone Air Quality Index update with Instant Cast

Posted on May 18th 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-05-18/ground-ozone-air-quality-index-update-with-instant-cast/bg/

(Attribution: Houston Clean Air Network )

Изчислението на наземния индекс за качество на озоновия въздух току-що беше актуализирано, за да следва концепцията за незабавно предаване, т.е. да докладва замърсяването точно сега, вместо замърсяването от предишните часове. За повече информация относно Instant Cast, моля, вижте тази статия .

Изчислението на озоновия индекс вече използва почасовото отчитане, вместо предишната средна стойност за 8 часа, но все още се прилага същата формула за точки на прекъсване на AQI за 8 часа за AQI под 100. Предишната процедура за изчисляване на средните 8-часови концентрации не се използва повече за незабавно отчитане. Над AQI 100 се използват нормалните гранични стойности на озона за 1 час (докато преди това AQI над 100 се определяше като максимум от показанията за 1 час и 8 часа).


Графиката вдясно обобщава използваните точки на прекъсване. Зелената линия е тази, която съответства на граничните точки на "Ozone Instant Cast", използвани в проекта за Световния индекс на качеството на въздуха

Index Values
Color coding
AQI Category1-hour
breakpoints
(ppm)
8-hours
breakpoints
(ppm)
8-hours breakpoints
proposed new
standard from US EPA
0 - 50
Good-0 - 600 - 50
51 - 100
Moderate-60 - 7550 - 65
101 – 150
Unhealthy
for Sensitive Groups
125 - 16575 – 9565 - 85
151 – 200
Unhealthy165 - 20595 – 11585 - 105
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405115 – 375105 - 200
301 – 500
Hazardous405 - 505--

EPA на САЩ предлага засилване на националните стандарти за качество на атмосферния въздух (NAAQS) за приземния озон въз основа на обширни научни доказателства за ефектите на озона ( повече информация ). Този нов стандарт (начертан в сиво на горната графика) е само за 8-часови средни точки на прекъсване и тъй като все още не е одобрен, не се използва за точки на прекъсване „Ozone Instant Cast“.

oOo

За тези, които се интересуват да разберат как тази скала се сравнява със скалата, използвана в други страни, първата важна точка, на която трябва да се обърне внимание, е, че единицата за концентрация, използвана за скалите, може да варира: За EPA на САЩ концентрациите на озон се изразяват в ppm (частици на милион), докато за много други страни, включително Индия и Китай, се изразява в µg/m 3 ;

Следователно, първата стъпка за сравняване на скалите е да се използва единица за първична концентрация. В този случай ppm се запазва като основна единица. Преобразуването от µg/m 3 ; е донякъде проста и се състои в умножаване на броя на частиците по молекулната маса на озона, умножена по плътността на въздуха.

Плътността на въздуха зависи от температурата на околната среда и атмосферното налягане, но за опростяване се използва общо предположение за 25 градуса по Целзий на околната среда и 1 атмосферно налягане. При тези условия за преобразуване се използва следната формула:

Ozone Concentration (ppb) = 2.1414 x Ozone Concentration (µg/m3)

Скалите вече могат да се сравняват в една и съща скала на ppm, а двете графики по-долу показват съответните скали за 8 часа и 1 час. И така, още веднъж, както се вижда много пъти преди, везните, използвани извън САЩ, всъщност са много по-безопасни от тези в САЩ!



Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius