Ažuriranje indeksa kvalitete zraka prizemnog ozona uz Instant Cast
Ground Ozone Air Quality Index update with Instant Cast

Posted on May 18th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-05-18/ground-ozone-air-quality-index-update-with-instant-cast/bs/

(Attribution: Houston Clean Air Network )

Izračun indeksa kvalitete zraka ozonskog zraka na zemlji je upravo ažuriran kako bi pratio koncept Instant Cast, tj. da bi prijavio zagađenje upravo sada umjesto zagađenja iz prethodnih sati. Za više informacija o Instant Castu, pogledajte ovaj članak .

Izračun indeksa ozona sada koristi očitavanje po satu, umjesto prosječne vrijednosti prethodnih 8 sati, ali i dalje primjenjuje istu formulu graničnih tačaka AQI za 8 sati za AQI ispod 100. Prethodni postupak za izračunavanje 8-satnih prosječnih koncentracija se ne koristi više za trenutno izvještavanje. Iznad AQI 100, koriste se normalne granične tačke za ozon od 1 sata (dok je prije AQI iznad 100 definiran kao maksimum očitavanja od 1 sata i 8 sati).


Grafikon sa desne strane sumira granične tačke u upotrebi. Zelena linija je ona koja odgovara tačkama prekida "Ozone Instant Cast" koje se koriste na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka

Index Values
Color coding
AQI Category1-hour
breakpoints
(ppm)
8-hours
breakpoints
(ppm)
8-hours breakpoints
proposed new
standard from US EPA
0 - 50
Good-0 - 600 - 50
51 - 100
Moderate-60 - 7550 - 65
101 – 150
Unhealthy
for Sensitive Groups
125 - 16575 – 9565 - 85
151 – 200
Unhealthy165 - 20595 – 11585 - 105
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405115 – 375105 - 200
301 – 500
Hazardous405 - 505--

Američka EPA EPA predlaže jačanje nacionalnih standarda kvaliteta ambijentalnog vazduha (NAAQS) za prizemni ozon, na osnovu opsežnih naučnih dokaza o efektima ozona ( više informacija ). Ovaj novi standard (iscrtan sivom bojom na gornjem grafikonu) je samo za prosječne granične tačke od 8 sati, a pošto još nije odobren - ne koristi se za "Ozone Instant Cast" granične tačke.

oOo

Za one koji žele razumjeti kako se ova skala upoređuje sa skalom koju koriste druge zemlje, prva važna stvar na koju treba obratiti pažnju je da jedinica koncentracije koja se koristi za vagu može varirati: Za US EPA, koncentracije ozona izražene su u ppm (čestica na milion) dok se za mnoge druge zemlje, uključujući Indiju i Kinu, izražava u µg/m 3 ;

Stoga je prvi korak za poređenje vaga korištenje primarne jedinice koncentracije. U ovom slučaju, ppm se zadržava kao primarna jedinica. Pretvorba iz µg/m 3 ; je donekle jednostavan i sastoji se u množenju broja čestica sa molekulskom masom ozona pomnoženom sa gustinom vazduha.

Gustoća zraka ovisi o temperaturi okoline i atmosferskom pritisku, ali se, radi pojednostavljenja, koristi uobičajena pretpostavka o temperaturi okoline od 25 stepeni Celzijusa i 1 atmosferskom pritisku. Pod tim uslovima, sljedeća formula se koristi za konverziju:

Ozone Concentration (ppb) = 2.1414 x Ozone Concentration (µg/m3)

Vage se sada mogu porediti na istoj skali u ppm, a dva grafikona ispod prikazuju odgovarajuće skale za 8 sati i 1 sat. Dakle, još jednom, kao što se moglo vidjeti mnogo puta ranije, vage koje se koriste van SAD su zapravo mnogo sigurnije od one u SAD!



Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius