Levegőminőség Afrikában és a Közel-Keleten
Air Quality in Africa and Middle East

Posted on April 8th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-04-08/air-quality-in-africa-and-middle-east/hu/


Flag of the African Union

Ha a levegőminőségről beszélünk, az első országok, amelyek az emberek eszébe jutnak, Kína és India, illetve általánosabban Ázsia. Még a World Air Quality Index projektben is Ázsia volt a kezdetektől fogva a mi erős fókuszunk (valószínűleg azért, mert itt található a főhadiszállásunk!).

Néhány évvel ezelőtt, 2012-ben úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük hatókörünket a másik hét kontinensre is, kezdve Óceániával , majd Európával , Észak-Amerikával és Dél-Amerikával .

De a hét kontinens egyike, nevezetesen Afrika , meglepően lemaradt. Sok megkeresést kaptunk az adatok hiányával kapcsolatban, és az utolsók egyike Said E.-től érkezett, aki ezt írta:

Köszönjük, hogy létrehozta a World Air Quality Index projekt oldalát. Nagyon hasznos információkat ad.
Az egyetlen gondom az, hogy Afrikát miért nem veszik figyelembe.
Tájékoztatásul marokkói állampolgár vagyok.

Valójában jó okunk van aggódni a levegő minősége miatt Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, a szaharai por miatt. Ez a pormennyiség olyan hatalmas, hogy akár kontinenseket is átszelhet, és Dél-Amerika, de Európa felé is eljuthat.


--

Rengeteg kutatást végeztünk az Afrikában (és a Közel-Keleten) elérhető levegőminőség-figyeléssel kapcsolatban, és az eredmény az, hogy csak két afrikai ország szolgáltat valós idejű adatokat Afrikában: Ez a két ország Szenegál és Dél-Afrika .

Szerencsére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagyon jó munkát végzett a kültéri levegőminőség frissített, 2014-es leltárának elkészítésében, amely elérhető a who.int/phe/health_topics/outdoorair/en/ oldalon.

Leltárukból úgy tűnik, hogy a Szenegáli és Dél-Afrikai Köztársaság kivételével, amelyeket a World Air Quality Index projektben már leltárba vettünk, 4 másik ország is ad leolvasást, nevezetesen Ghána, Libéria, Tanzánia és Mauritius.

Meglepő módon nem említik Marokkót , ahol bizonyítékokat találtunk meglévő megfigyelőállomásokra. A másik meglepetés Kenyát érinti, amely az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) központja. Az ember azt várná, hogy az UNEP kezdeményezzen egy megfigyelőállomás felállítását az épületük tetején, ahogyan az amerikai tanácsadók is teszik szerte a világon.

A WHO jelentésében említett országok közül nem mindegyik biztosít folyamatos leolvasást: némelyikük esetében a monitorozás átmeneti projekt, és az adatok csak korlátozott ideig állnak rendelkezésre. Mindenesetre, amint kézhez kapjuk a 4 új ország adatait, frissítjük a World Air Quality Index projekt weboldalát. Mindeközben képet kaphat az aktuális levegőminőségi állapotról az alábbi térképen, amely a valós idejű, napi átlagos távoli műholdak leolvasásán alapul.

Africa map with PM2.5 AQI overlay, forecasted on - Markers in blue are for Africa, and in violet for Middle East.
GhanaAccra - 4 residential and 1 roadside station in Accra
LiberiaBuchanan (rural) - 1 station: rural, 500m away from community, Osris Sanniquellie (rural) - 1 station: rural, within the community, Osiris monitors
MauritiusBeau Bassin/Rose Hill, Coromandel - 1 station: in town of Beau Bassin/Rose Hill Bramsthan, Flacq - 1 station: in Placq (rural) Midlands - 1 station: rural Port Louis - 1 station: urban St Louis city
SenegalDakar - 3 stations in capital city: 2 traffic, 1 urban for PM10; 1 station traffic for PM2.5
South AfricaCape Town (urban, total) - 7 stations: 6 urban (incl regional urban), 1 industrial Durban - 5 stations: urban, mostly residential Highveld Priority Area Network - 5 stations: residential Johannesburg - 6 stations: 2 no info, 3 background, 1 urbna/commercial/industrial Tshwane (Pretoria) (total, urban) - 6 stations: 3 no info, 3 residential/industrial Vaal Priority Area - 5 stations: urban, mostly residential Waterberg - 3 stations: residential
Unit. Rep. of TanzaniaMorogoro - 1 station, 2 measurement (during dry and wet season)

--

A Közel-Kelet iránt érdeklődő olvasók számára a WHO jó néhány országot számba vesz a rendelkezésre álló megfigyelési adatokkal. A World Air Quality Index projektben már nyilvántartásba vettek az Egyesült Arab Emírségek , Irán , Katar és Libanon .

Felhívjuk figyelmét, hogy a cikk írásakor az Abu Dhabi / Egyesült Arab Emírségek levegőminőség-ellenőrző rendszere nem működik, és több hónapig karbantartás alatt áll (2014 nyara óta). A Dubai felügyeleti rendszere azonban működik.

AfghanistanKabul - ISAF HQ - 1 station: urban Mazar-e Sharif - Camp Northern Lights - 1 station: urban outskirts
EgyptCairo - 48 stations (8 industrial, 9 urban, 5 residential, 10 traffic, 4 remote, 12 mixed) Delta cities - 13 stations (4 industrial, 4 urban, 2 residential, 1 remote, 2 mixed)
IranAhvaz - 1 station (residential) Khoramabad - 8 stations, covering the metropolis area Tehran - 7 stations with valid data: no information given about sites
JordanAmman - 4 stations: 2 high and 2 low pollution areas
LebanonBeirut - 3 stations in 1 city Tripoli - 01/2008-06/2008 (6 months)
PakistanKarachi - 3 stations in various location: 1 unknown, 1 industrial/residential, 1 commercial/residential Lahore - Johar Town - 1 station: residential Peshwar - 1 station: N/A Rawalpindi - 1 station: residential
BahrainHamad Town - 1 Residential urban station Hidd - 1 Residential urban station Ma'ameer - 1 Residential Industrial station (Mixed) Nabih Saleh - 1 Urban background station Ras Hayan - 1 Rural background station
OmanMuscat - 4 stations in 1 city: 1 commercial, 2 industrial, 1 unknown
QatarAl Wakrah - Mobile Station Doha - 3 stations
Saudi ArabiaJeddah - 7 stations: 3 residential, 3 urban and 1 suburban
United Arab EmiratesAbu Dhabi - 2 stations: 2 urban/residential Al Ain - Urban/ Residential -Al Ain School - 1 station: urban/residential Al Gharbia - Biya Zayed - 1 station: no information given

--



Extract of the World Health Organization Ambient (outdoor) air pollution in cities database

...
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius