Ποιότητα αέρα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή
Air Quality in Africa and Middle East

Posted on April 8th 2015
(re-edited on January 12th 2020)
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2015-04-08/air-quality-in-africa-and-middle-east/el/


Flag of the African Union

Όταν μιλάμε για την ποιότητα του αέρα, οι πρώτες χώρες που έρχονται στο μυαλό των ανθρώπων είναι η Κίνα και η Ινδία και γενικότερα η Ασία. Ακόμη και στο έργο World Air Quality Index , η Ασία ήταν πάντα, από την αρχή, η ισχυρή μας εστίαση (πιθανότατα επειδή εδώ βρίσκεται η έδρα μας!).

Πριν από λίγα χρόνια, το 2012, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής μας για να καλύψουμε τις άλλες επτά ηπείρους , ξεκινώντας από την Ωκεανία και στη συνέχεια με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική , τη Νότια Αμερική .

Όμως, μια από τις επτά ηπείρους, δηλαδή η Αφρική , υστερούσε εκπληκτικά. Λάβαμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την έλλειψη δεδομένων, και ένα από τα τελευταία ήταν από τον Said E. που έγραψε:

Ευχαριστούμε που δημιουργήσατε τον ιστότοπο του έργου World Air Quality Index. Δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Η μόνη μου ανησυχία είναι γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη η Αφρική .
Για πληροφορίες είμαι μαροκινός πολίτης.

Υπάρχει πραγματικά ένας καλός λόγος ανησυχίας για την ποιότητα του αέρα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, λόγω της σκόνης της Σαχάρας . Αυτή η ποσότητα σκόνης είναι τόσο τεράστια που μπορεί να διασχίσει ακόμη και ηπείρους και να κινηθεί προς τη Νότια Αμερική αλλά και την Ευρώπη .


--

Κάναμε πολλή έρευνα σχετικά με τη διαθέσιμη παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Αφρική (και τη Μέση Ανατολή) και το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο δύο χώρες στην Αφρική παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην Αφρική: Αυτές οι δύο χώρες είναι η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική .

Ευτυχώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να καταστήσει τον ενημερωμένο κατάλογο του 2014 για την ποιότητα του εξωτερικού αέρα, διαθέσιμο από το who.int/phe/health_topics/outdoorair/en/ .

Από τον κατάλογό τους, φαίνεται ότι εκτός από τις Δημοκρατίες της Σενεγάλης και της Νότιας Αφρικής , τις οποίες ήδη καταγράψαμε στο έργο World Air Quality Index, 4 άλλες χώρες παρέχουν επίσης αναγνώσεις, συγκεκριμένα: Γκάνα, Λιβερία, Τανζανία και Μαυρίκιος.

Παραδόξως, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Μαρόκο για το οποίο βρήκαμε στοιχεία για υπάρχοντες σταθμούς παρακολούθησης. Η άλλη έκπληξη είναι για την Κένυα, η οποία είναι η χώρα όπου βρίσκεται η έδρα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Θα περίμενε κανείς ότι το UNEP θα αναλάβει την πρωτοβουλία να εγκαταστήσει έναν σταθμό παρακολούθησης στην ταράτσα του κτιρίου του, όπως ακριβώς κάνουν τώρα οι συμβουλευτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Δεν παρέχουν όλες οι χώρες που αναφέρονται στην έκθεση του ΠΟΥ συνεχείς αναγνώσεις: για ορισμένες από αυτές, η παρακολούθηση είναι ένα προσωρινό έργο και τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τέλος πάντων, μόλις λάβουμε τα δεδομένα από τις 4 νέες χώρες, θα ενημερώσουμε τον ιστότοπο του έργου World Air Quality Index. Εν τω μεταξύ, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για την τρέχουσα κατάσταση της ποιότητας του αέρα με τον παρακάτω χάρτη, ο οποίος βασίζεται στις μέσες ημερήσιες απομακρυσμένες δορυφορικές ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο.

Africa map with PM2.5 AQI overlay, forecasted on - Markers in blue are for Africa, and in violet for Middle East.
GhanaAccra - 4 residential and 1 roadside station in Accra
LiberiaBuchanan (rural) - 1 station: rural, 500m away from community, Osris Sanniquellie (rural) - 1 station: rural, within the community, Osiris monitors
MauritiusBeau Bassin/Rose Hill, Coromandel - 1 station: in town of Beau Bassin/Rose Hill Bramsthan, Flacq - 1 station: in Placq (rural) Midlands - 1 station: rural Port Louis - 1 station: urban St Louis city
SenegalDakar - 3 stations in capital city: 2 traffic, 1 urban for PM10; 1 station traffic for PM2.5
South AfricaCape Town (urban, total) - 7 stations: 6 urban (incl regional urban), 1 industrial Durban - 5 stations: urban, mostly residential Highveld Priority Area Network - 5 stations: residential Johannesburg - 6 stations: 2 no info, 3 background, 1 urbna/commercial/industrial Tshwane (Pretoria) (total, urban) - 6 stations: 3 no info, 3 residential/industrial Vaal Priority Area - 5 stations: urban, mostly residential Waterberg - 3 stations: residential
Unit. Rep. of TanzaniaMorogoro - 1 station, 2 measurement (during dry and wet season)

--

Για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τη Μέση Ανατολή, ο ΠΟΥ καταγράφει αρκετές χώρες με διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης. Αυτό που έχει ήδη απογραφεί στο έργο World Air Quality Index είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Ιράν , το Κατάρ και ο Λίβανος .

Λάβετε υπόψη ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Αέρα για το Άμπου Ντάμπι / ΗΑΕ δεν λειτουργεί και βρίσκεται σε συντήρηση εδώ και αρκετούς μήνες (από το καλοκαίρι του 2014). Ωστόσο, το σύστημα παρακολούθησης για το Ντουμπάι λειτουργεί.

AfghanistanKabul - ISAF HQ - 1 station: urban Mazar-e Sharif - Camp Northern Lights - 1 station: urban outskirts
EgyptCairo - 48 stations (8 industrial, 9 urban, 5 residential, 10 traffic, 4 remote, 12 mixed) Delta cities - 13 stations (4 industrial, 4 urban, 2 residential, 1 remote, 2 mixed)
IranAhvaz - 1 station (residential) Khoramabad - 8 stations, covering the metropolis area Tehran - 7 stations with valid data: no information given about sites
JordanAmman - 4 stations: 2 high and 2 low pollution areas
LebanonBeirut - 3 stations in 1 city Tripoli - 01/2008-06/2008 (6 months)
PakistanKarachi - 3 stations in various location: 1 unknown, 1 industrial/residential, 1 commercial/residential Lahore - Johar Town - 1 station: residential Peshwar - 1 station: N/A Rawalpindi - 1 station: residential
BahrainHamad Town - 1 Residential urban station Hidd - 1 Residential urban station Ma'ameer - 1 Residential Industrial station (Mixed) Nabih Saleh - 1 Urban background station Ras Hayan - 1 Rural background station
OmanMuscat - 4 stations in 1 city: 1 commercial, 2 industrial, 1 unknown
QatarAl Wakrah - Mobile Station Doha - 3 stations
Saudi ArabiaJeddah - 7 stations: 3 residential, 3 urban and 1 suburban
United Arab EmiratesAbu Dhabi - 2 stations: 2 urban/residential Al Ain - Urban/ Residential -Al Ain School - 1 station: urban/residential Al Gharbia - Biya Zayed - 1 station: no information given

--



Extract of the World Health Organization Ambient (outdoor) air pollution in cities database

...
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius