Експериментисање против честица ваздуха Дилос, 1. део.
Dylos Air Particule counter experimentation, part 1.

Posted on September 8th 2013
Објави: aqicn.org/faq/2013-09-08/dylos-air-particule-counter-experimentation-part-1/sr/

Најчешћи начин за мерење квалитета ваздуха, што се тиче ПМ 10 и ПМ 2,5 честица, је коришћење такозваних Бета Аттенуатион Монитора , познатих као БАМ (погледајте слику десно). То су професионална опрема, а уједно и једина званична опрема која се користи за праћење квалитета ваздуха у Кини, САД и већем делу света. Најпознатији произвођач је америчка компанија Мет-Оне .

Принцип рада БАМ-а је прилично једноставан: мери смањење броја бета честица (електрона) који се преносе кроз танак слој честице (ПМ). Како се дебљина ПМ слоја повећава, то је мањи број бета честица кроз који може проћи.





Једини проблем са овом врстом БАМ опреме је што се цијена процјењује на 120.000 ЦНИ (15.000 ЕУР). Само у Кини их има око 500 (око 10 станица за сваки град), а ипак, то није довољно јер још увек има много градова без очитавања ПМ 2,5 . На Тајланду постоји 21 аутоматска (тј. са сатним очитавањем) станица, али ниједна од њих не даје податке ПМ 2,5 . А у Вијетнаму постоје само 3 станице за целу земљу.

Дакле, док чекамо да све светске владе инвестирају у потпуно нове бета мониторе за слабљење, да ли постоји нешто што би се могло учинити? Онда је одговор да ! У ствари, постоји релативно приступачна опрема која се може користити за мерење квалитета ваздуха заснованог на ПМ 10 и ПМ 2.5 . Најпознатији је Дилос бројач ваздушних честица:






Ако желите да знате како ради Дилос бројач ваздушних честица, погледајте одличан рад Матије о обрнутом инжењерингу са воодгеарс.ца , или једноставно са Дилос-ове веб странице ( ввв.дилоспродуцтс.цом/ ). Такође можете погледати истраживачки рад Јефтини инструмент за анализу честица животне средине заснован на оптичком расејању да бисте разумели теорију која стоји иза мерења.

Напомена: овај чланак је написан 2013. Иако је Дилос монитор и даље добар производ, данас постоје много бољи и приступачни производи за праћење, тако да више не препоручујемо куповину Дилос производа.

Можете, на пример, проверити асортиман ГАИА станица за праћење квалитета ваздуха од ЕС Лабс.


--



Да бисмо доказали да таква Дилос опрема може да се користи као привремено решење за мерење квалитета ваздуха, поставили смо мали експеримент у нашим лабораторијама, заснован на Дилос ДЦ 1100 Про, са ПЦ интерфејсом . Дилос ПЦ 1000 про је релативно јефтин и може се купити од Амазона за 319 долара.

Имајте на уму да морате добити професионалну верзију са ПЦ интерфејсом . Про је потребан да би могао да мери честице мале као ПМ 2,5 , пошто непрофесионална верзија може да детектује само честице ПМ10 или веће. Верзија ПЦ интерфејса је обавезна јер обезбеђује серијски интерфејс, потребан за аутоматско издвајање података са дилос монитора на рачунар.

Ако купујете опрему из Кине, са таобао-а или јндонг-а (јд.цом), будите пажљиви и обавезно наручите праву верзију. Најчешћа верзија у ДЦ 1100 без ПЦ интерфејса. Само неколико продавница на таобао-у нуди ову праву верзију, а у овом тренутку писања, јд.цом чак ни не нуди исправну верзију. Ако вам је потребна помоћ за куповину опреме из Кине, можете нас контактирати са темом „Наручивање опреме Дилос“, а ми ћемо Вам помоћи око наручивања.


--

Да би се аутоматски издвојили подаци за слање на сервер, користи се Распберри ПИ (56 УСД) и серијски на УСБ кабл (9 УСД), што укупно износи 375 УСД. (Можете купити сав овај материјал од Амазона кликом на слике испод)



Dylos DC1100 pro
with PC interface
Serial to USB cable Raspberry PI


Документација и скрипте за повезивање бројача Дилос честица са Распберри ПИ и аутоматско учитавање дилос података на сервер пројекта Ворлд Аир Куалити Индек су бесплатно доступни на гитхуб-у: гитхуб.цом . Ако имате било каквих питања, можете нас контактирати са темом „Дилос експеримент“.

Такође, имајте на уму да када постављате свој Дилос бројач честица напољу, морате бити пажљиви где га лоцирате. У идеалном случају, требало би да буде на месту које није превише ветровито, јер ветар може имати значајан утицај на очитавања (Разлог је тај што Дилос бројач користи једноставан вентилатор да би добио доток ваздуха и запремину дотока ваздуха у минути треба да буде константан да би се имала тачна очитавања ~ Овај једноставан вентилатор је један од разлога зашто је ова врста материјала тако приступачна у поређењу са професионалним МетОне БАМ сензорима).


--

Да бисмо упоредили Дилос очитавање са очитањем БАМ-а, користимо податке о БАМ-у које је дала Пољопривредна изложбена дворана у Пекингу Цхаоианг (朝阳农展馆), пошто се наша станица налази у области Санлитун Сохо.

И ево резултата у реалном времену: Плава линија је очитавање дилоса (ажурира се сваког минута), а линија у црвеној БАМ подаци (ажурира се сваких сат времена). Први графикон је да упореди очитавање ПМ 10 , док други графикон упоређује ПМ 2.5 . Такође, имајте на уму да се БАМ подаци дају директно у µг, тј. да се не претварају у АКИ оцене.





(Click on the picture to open the real time version)



Као што видите, сличност између читања дилоса и БАМ-а је прилично велика, али ипак није увијек у потпуности упоредива. У другом делу овог поста (који ћемо написати после два месеца, када прикупимо довољно података), даћемо више статистичких података о очитањима.

Такође, ако сте заинтересовани да се придружите овом експерименту, постављањем сопствене Дилос станице, контактирајте нас . Ми ћемо обезбедити све скрипте и детаљна подешавања, као и да вам додамо базу података сензора, тако да можете да видите своја очитавања у реалном времену.


--

Као наставак овог поста, можете погледати нови пост о одржавању експеримента Дилос Аир Партицуле Цонтер .



oOo
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius