Eksperimenti protiv Dylos Air Particule, 1. dio.
Dylos Air Particule counter experimentation, part 1.

Posted on September 8th 2013
Dijeli: aqicn.org/faq/2013-09-08/dylos-air-particule-counter-experimentation-part-1/bs/

Najčešći način mjerenja kvaliteta zraka, što se tiče PM 10 i PM 2,5 čestica, je korištenje takozvanih Beta Attenuation Monitora , poznatih kao BAM (vidi sliku desno). To su profesionalna oprema, a ujedno i jedina zvanična oprema koja se koristi za praćenje kvaliteta vazduha u Kini, SAD i većem delu sveta. Najpoznatiji proizvođač je američka kompanija Met-One .

Princip rada BAM-a je prilično jednostavan: mjeri smanjenje broja beta čestica (elektrona) koji se prenose kroz tanak sloj čestice (PM). Kako se debljina PM sloja povećava, to je manji broj beta čestica kroz koji može proći.





Jedini problem sa ovakvom opremom u KM je cijena koja se procjenjuje na 120.000 CNY (15.000 EUR). Samo u Kini ih ima oko 500 (oko 10 stanica za svaki grad), a ipak, to nije dovoljno jer još uvijek ima mnogo gradova bez očitavanja PM 2.5 . Na Tajlandu postoji 21 automatska (tj. sa satnim očitavanjem) stanica, ali nijedna od njih ne daje podatke PM 2,5 . A u Vijetnamu postoje samo 3 stanice za cijelu zemlju.

Dakle, dok čekamo da sve svetske vlade investiraju u potpuno nove beta monitore za slabljenje, da li postoji nešto što bi se moglo učiniti? Onda je odgovor da ! Zapravo postoji relativno pristupačna oprema koja se može koristiti za mjerenje kvaliteta zraka na bazi PM 10 i PM 2,5 . Najpoznatiji je Dylos Air Particule brojač:






Ako želite znati kako radi Dylos brojač zračnih čestica, pogledajte odličan rad Matije o obrnutom inženjeringu sa woodgears.ca ili jednostavno sa Dylosove web stranice ( www.dylosproducts.com/ ). Takođe možete pogledati istraživački rad Jeftini instrument za analizu čestica životne sredine zasnovan na optičkom rasejanju da biste razumeli teoriju koja stoji iza merenja.

Napomena: ovaj članak je napisan 2013. godine. Iako je Dylos monitor još uvijek dobar proizvod, danas postoje mnogo bolji i pristupačni proizvodi za praćenje, tako da više ne preporučujemo kupovinu Dylos proizvoda.

Možete, na primjer, provjeriti asortiman GAIA stanica za praćenje kvaliteta zraka od ES Labs.


--



Kako bismo dokazali da se takva Dylos oprema može koristiti kao privremeno rješenje za mjerenje kvalitete zraka, postavili smo mali eksperiment u našim laboratorijama, baziran na Dylos DC 1100 Pro, sa PC interfejsom . Dylos PC 1000 pro je relativno jeftin i može se kupiti od Amazona za 319 dolara.

Imajte na umu da morate nabaviti pro, sa verzijom PC interfejsa . Pro je potreban da bi mogao izmjeriti čestice male kao PM 2,5 , jer ne-pro verzija može otkriti samo čestice PM10 ili veće. Verzija PC interfejsa je obavezna jer obezbeđuje serijski interfejs, potreban za automatsko izdvajanje podataka sa dylos monitora na PC.

Ako kupujete opremu iz Kine, sa taobao-a ili jndong-a (jd.com), budite oprezni i obavezno naručite pravu verziju. Najčešća verzija u DC 1100 bez PC sučelja. Samo nekoliko trgovina na taobao-u nudi ovu pravu verziju, a u ovom trenutku pisanja jd.com čak ne nudi ni ispravnu verziju. Ukoliko Vam je potrebna pomoć za kupovinu opreme iz Kine, možete nas kontaktirati sa temom "Narudžba Dylos opreme", a mi ćemo Vam pomoći oko naručivanja.


--

Da bi se automatski izdvojili podaci za slanje na server, koristi se Raspberry PI (56 USD) i serijski na USB kabl (9 USD), što ukupno iznosi 375 USD. (Sav ovaj materijal možete kupiti od Amazona klikom na slike ispod)



Dylos DC1100 pro
with PC interface
Serial to USB cable Raspberry PI


Dokumentacija i skripte za povezivanje brojača Dylos čestica sa Raspberry PI i automatsko učitavanje dylos podataka na server projekta World Air Quality Index su besplatno dostupni na github-u: github.com . Ako imate bilo kakvih pitanja, možete nas kontaktirati sa temom "Dylos eksperiment".

Također, imajte na umu da kada postavljate svoj Dylos brojač čestica vani, morate biti pažljivi gdje ga locirate. U idealnom slučaju, trebalo bi da bude na mestu koje nije previše vetrovito, jer vetar može imati značajan uticaj na očitavanja (Razlog je taj što Dylos brojač koristi jednostavan ventilator da bi obezbedio dotok vazduha i zapreminu dotoka vazduha po minuti mora biti konstantna da bi se imala tačna očitanja ~ Ovaj jednostavan ventilator je jedan od razloga zašto je ova vrsta materijala tako pristupačna u poređenju sa profesionalnim MetOne BAM senzorima).


--

Da bismo uporedili Dylos očitavanje sa očitanjem BAM-a, koristimo podatke o BAM-u koje je dostavila Poljoprivredna izložbena dvorana u Pekingu (朝阳农展馆), budući da se naša stanica nalazi u oblasti Sanlitun Soho.

I evo rezultata u stvarnom vremenu: Plava linija je očitavanje dylosa (ažurira se svake minute), a linija u crvenoj BAM podaci (ažurira se svakih sat vremena). Prvi grafikon služi za upoređivanje očitanja PM 10 , dok drugi grafikon upoređuje PM 2.5 . Također, imajte na umu da se BAM podaci daju u µg direktno, tj. ne pretvaraju se u AQI ocjene.





(Click on the picture to open the real time version)



Kao što vidite, sličnost između čitanja dylosa i BAM-a je prilično velika, ali ipak nije uvijek u potpunosti uporediva. U drugom dijelu ovog posta (koji ćemo napisati nakon dva mjeseca, nakon što prikupimo dovoljno podataka), daćemo više statističkih podataka o očitanjima.

Također, ako ste zainteresirani da se pridružite ovom eksperimentu, postavljanjem vlastite Dylos stanice, kontaktirajte nas . Obezbedićemo sve skripte i detaljna podešavanja, kao i da vam dodamo bazu podataka senzora, tako da možete da vidite svoja očitavanja u realnom vremenu.


--

Kao nastavak ovog posta, možete pogledati novi post o eksperimentalnom održavanju Dylos Air Particule Conter .



oOo
Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius