Dylos légi részecskeszámláló kísérlet, 1. rész.
Dylos Air Particule counter experimentation, part 1.

Posted on September 8th 2013
Ossza meg: aqicn.org/faq/2013-09-08/dylos-air-particule-counter-experimentation-part-1/hu/

A levegőminőség mérésének legelterjedtebb módja a PM 10 és PM 2,5 részecskék tekintetében az úgynevezett Beta Attenuation Monitors , más néven BAM (lásd a jobb oldali képet). Ezek professzionális berendezések, és egyben az egyetlen hivatalos berendezés, amelyet a levegőminőség monitorozására használnak Kínában, az Egyesült Államokban és a világ nagy részén. A leghíresebb gyártó az amerikai székhelyű Met-One cég.

A BAM működési elve meglehetősen egyszerű: méri a béta részecskék (elektronok) számának csökkenését egy vékony részecskerétegen (PM) keresztül. A PM-réteg vastagságának növelésével a béta-részecskék száma annál kisebb mértékben mehet át.





Az egyetlen probléma az ilyen típusú BAM berendezésekkel az, hogy a becsült költség 120 000 CNY (15 000 EUR). Csak Kínában körülbelül 500 ilyen van (körülbelül 10 állomás városonként), de ez még mindig nem elég, mivel még mindig sok olyan város van, ahol nincs PM 2,5 mérés. Thaiföldön 21 automatikus (vagyis óránkénti leolvasású) állomás működik, de egyik sem szolgáltat PM 2,5 adatot. Vietnamban pedig csak 3 állomás van az egész országban.

Tehát, miközben arra vár, hogy a világ összes kormánya befektessen vadonatúj béta csillapítási monitorokba, van bármi, amit tenni? Akkor a válasz igen ! Valójában vannak viszonylag megfizethető berendezések, amelyekkel a PM 10 és PM 2,5 alapú levegőminőség mérhető. A leghíresebb a Dylos Air Particule számláló:






Ha szeretné tudni, hogyan működik a Dylos Air Particule számláló, kérjük, tekintse meg Matthias kiváló visszafejtési munkáját a woodgears.ca oldalról , vagy egyszerűen a Dylos weboldaláról ( www.dylosproducts.com/ ). A mérés mögött meghúzódó elmélet megértéséhez tekintse meg az Optikai szóráson alapuló, alacsony költségű környezeti részecskeelemzési eszközt is.

Megjegyzés: ez a cikk 2013-ban készült. Bár a Dylos monitor még mindig jó termék, manapság sokkal jobb és megfizethető monitorozási termékek vannak, ezért a továbbiakban nem javasoljuk a Dylos termék vásárlását.

Megtekintheti például az ES Labs GAIA levegőminőség-figyelő állomásainak termékkínálatát.


--



Annak bizonyítására, hogy az ilyen Dylos berendezések ideiglenes megoldásként használhatók a levegőminőség mérésére, laboratóriumainkban egy kis kísérletet hajtottunk végre a Dylos DC 1100 Pro alapján, PC interfésszel . A Dylos PC 1000 pro viszonylag olcsó, és 319 dollárért megvásárolható az Amazon-tól.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy meg kell szereznie a profi verziót PC-s interfésszel . A Pro-ra azért van szükség, hogy a PM 2,5- ös részecskéket is mérni tudja, mivel a nem profi verzió csak a PM10-es vagy annál nagyobb részecskéket képes észlelni. A PC interfész verziója kötelező, mivel soros interfészt biztosít, ami az adatok automatikus kinyeréséhez szükséges a dylos monitorról a PC-re.

Ha Kínából, a taobao-tól vagy a jndong-tól (jd.com) vásárolja a berendezést, legyen óvatos, és ügyeljen arra, hogy a megfelelő verziót rendelje meg. A DC 1100 leggyakoribb verziója PC interfész nélkül . Csak kevesen vásárolnak a taobaon, amelyek ezt a megfelelő verziót kínálják, és a cikk írásának pillanatában a jd.com még csak nem is a megfelelő verziót kínálja. Ha segítségre van szüksége a Kínából származó berendezések vásárlásához, forduljon hozzánk a "Dylos Equipment Order" témában, és mi segítünk a rendelésben.


--

Az adatok automatikus kinyeréséhez a szerverre való elküldéshez egy Raspberry PI-t (56 USD) és egy soros USB-kábelt (9 USD) használnak, ami összesen 375 USD-t tesz ki. (Minden anyagot megvásárolhat az Amazon-tól az alábbi képekre kattintva)



Dylos DC1100 pro
with PC interface
Serial to USB cable Raspberry PI


A Dylos részecskeszámláló Raspberry PI-vel való összekapcsolásához és a dylos adatoknak a World Air Quality Index projektszerverre való automatikus feltöltéséhez szükséges dokumentáció és szkriptek ingyenesen elérhetők a githubról: github.com . Ha kérdése van, forduljon hozzánk a "Dylos kísérlet" témával.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy amikor a Dylos részecskeszámlálót kívülről állítja be, óvatosnak kell lennie, hol helyezi el. Ideális esetben nem túl szeles helyen kell lennie, mivel a szél jelentősen befolyásolhatja a leolvasott értékeket (az az oka, hogy a Dylos számláló egyszerű ventilátort használ a levegő beáramlására és a beáramló levegő mennyiségére A percenkénti árnak állandónak kell lennie a pontos leolvasás érdekében ~ Ez az egyszerű ventilátor az egyik oka annak, hogy ez a fajta anyag olyan megfizethető, mint a professzionális MetOne BAM érzékelők).


--

A Dylos-leolvasás és a BAM-leolvasás összehasonlításához a Pekingi Chaoyang Mezőgazdasági Kiállítási Csarnok (朝阳农展馆) BAM-adatait használjuk, mivel állomásunk a Sanlitun Soho területén található.

És íme, a valós idejű eredmény: A kék vonal a dylos-leolvasást (percenként frissül), a piros vonal pedig a BAM-adatokat (óránként frissítve). Az első grafikon a PM 10 értékét, míg a második a PM 2,5 értéket hasonlítja össze. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a BAM-adatokat közvetlenül µg-ban adják meg, azaz nem konvertálják át AQI fokozatokra.





(Click on the picture to open the real time version)



Mint látható, a dylos és a BAM olvasás közötti hasonlóság meglehetősen nagy, de mégsem mindig teljesen összehasonlítható. A bejegyzés második részében (melyet két hónap múlva írunk, ha már elegendő adatot gyűjtöttünk) további statisztikai adatokat közölünk a leolvasásokról.

Továbbá, ha szeretne csatlakozni ehhez a kísérlethez, és létrehozza saját Dylos állomását, lépjen kapcsolatba velünk . Biztosítjuk az összes szkriptet és részletes beállítást, valamint hozzáadjuk az érzékelő adatbázist, hogy valós időben lássa a leolvasásokat.


--

A bejegyzés folytatásaként megtekintheti az új bejegyzést a Dylos Air Particule Conter kísérleti karbantartásáról .



oOo
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius