Dylos Air Particule Counter-experimenten, deel 1.
Dylos Air Particule counter experimentation, part 1.

Posted on September 8th 2013
Deel: aqicn.org/faq/2013-09-08/dylos-air-particule-counter-experimentation-part-1/nl/

De meest gebruikelijke manier om de luchtkwaliteit te meten, voor zover het PM 10 en PM 2,5 fijnstof betreft, is het gebruik van de zogenaamde Beta Attenuation Monitors , ook wel BAM genoemd (zie afbeelding rechts). Dit is professionele apparatuur en ook de enige officiële apparatuur die wordt gebruikt voor het monitoren van de luchtkwaliteit in China, de VS en het grootste deel van de wereld. De bekendste fabrikant is het in de VS gevestigde bedrijf Met-One .

Het werkingsprincipe van BAM is vrij eenvoudig: het meet de afname van het aantal bètadeeltjes (elektronen) dat door een dunne laag fijn stof (PM) wordt doorgelaten. Naarmate de dikte van de PM-laag toeneemt, kan er minder bètadeeltjes doorheen.





Het enige probleem met dit soort BAM-apparatuur zijn de kosten, die worden geschat op 120.000 CNY (15.000 euro). Alleen al in China zijn er ongeveer 500 daarvan (ongeveer 10 stations voor elke stad), en toch is dit niet genoeg omdat er nog steeds veel steden zijn zonder PM 2,5- metingen. In Thailand zijn er 21 automatische (dat wil zeggen met uurmeting) stations, maar geen daarvan levert PM 2,5- gegevens. En in Vietnam zijn er slechts 3 stations voor het hele land.

Is er, terwijl we wachten tot alle regeringen in de wereld investeren in gloednieuwe Beta Attenuation Monitors, iets dat gedaan kan worden? Dan is het antwoord ja ! Er bestaat feitelijk relatief betaalbare apparatuur waarmee de luchtkwaliteit op basis van PM 10 en PM 2,5 kan worden gemeten. De bekendste is de Dylos Air Particule-teller:






Als u wilt weten hoe de Dylos Air Particule-teller werkt, raadpleeg dan het uitstekende reverse engineering-werk van Matthias van woodgears.ca , of eenvoudigweg op de website van Dylos ( www.dylosproducts.com/ ). U kunt ook het onderzoeksartikel A low-cost instrument for Environment Particulate Analysis Based on Optical Distriction raadplegen om de theorie achter de meting te begrijpen.

Let op: dit artikel is geschreven in 2013. Hoewel de Dylos-monitor nog steeds een goed product is, zijn er tegenwoordig veel betere en betaalbare monitoringproducten, dus we raden aan om het Dylos-product niet meer te kopen.

U kunt bijvoorbeeld het assortiment GAIA-luchtkwaliteitsmeetstations van ES Labs bekijken.


--



Om te bewijzen dat dergelijke Dylos-apparatuur kan worden gebruikt als tijdelijke oplossing voor het meten van de luchtkwaliteit, hebben we in onze laboratoria een klein experiment opgezet, gebaseerd op de Dylos DC 1100 Pro, met pc-interface . De Dylos PC 1000 pro is relatief goedkoop en kan voor $ 319 bij Amazon worden gekocht.

Houd er rekening mee dat u de pro met pc-interfaceversie moet aanschaffen. De Pro is nodig om deeltjes zo klein als PM 2,5 te kunnen meten, aangezien de niet-pro-versie alleen PM10-deeltjes of groter kan detecteren. De pc- interfaceversie is verplicht omdat deze een seriële interface biedt, die nodig is om de gegevens automatisch van de dylos-monitor naar de pc te extraheren.

Als u de apparatuur uit China, van taobao of jndong (jd.com) koopt, wees dan voorzichtig en zorg ervoor dat u de juiste versie bestelt. De meest voorkomende versie in de DC 1100 zonder PC-interface. Slechts weinig winkels op Taobao bieden deze juiste versie, en op het moment dat wij dit schrijven biedt jd.com niet eens de juiste versie. Als u hulp nodig heeft bij het kopen van apparatuur uit China, kunt u contact met ons opnemen met het onderwerp "Dylos Equipment Order", en wij helpen u bij het bestellen.


--

Om de gegevens automatisch te extraheren en naar de server te sturen, wordt een Raspberry PI ($56) en een serieel-naar-USB-kabel ($9) gebruikt, wat in totaal een BOM van $375 oplevert. (Je kunt al dit materiaal bij Amazon kopen door op de onderstaande afbeeldingen te klikken)



Dylos DC1100 pro
with PC interface
Serial to USB cable Raspberry PI


De documentatie en scripts voor het verbinden van de Dylos-deeltjesteller met de Raspberry PI en het automatisch uploaden van de dylos-gegevens naar de World Air Quality Index-projectserver zijn gratis verkrijgbaar via github: github.com . Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen met als onderwerp "Dylos Experiment".

Houd er ook rekening mee dat wanneer u uw Dylos-deeltjesteller buiten opstelt, u voorzichtig moet zijn waar u deze plaatst. Idealiter zou het op een plaats moeten staan waar het niet te winderig is, aangezien de wind een aanzienlijke invloed kan hebben op de metingen (de reden is dat de Dylos-teller een eenvoudige ventilator gebruikt om de luchtinstroom te verkrijgen en het volume van de luchtinstroom per minuut moet constant zijn om nauwkeurige metingen te krijgen (Deze eenvoudige ventilator is een van de redenen waarom dit soort materiaal zo betaalbaar is in vergelijking met de professionele MetOne BAM-sensoren).


--

Om de Dylos-meting te vergelijken met de BAM-meting, gebruiken we de BAM-gegevens van Beijing Chaoyang Agricultural Exhibition Hall (朝阳农展馆), aangezien ons station zich in het Sanlitun Soho-gebied bevindt.

En hier is het realtime resultaat: de blauwe lijn is de dylos-waarde (elke minuut bijgewerkt), en de rode lijn de BAM-gegevens (elk uur bijgewerkt). De eerste grafiek is bedoeld om de PM 10 -waarde te vergelijken, terwijl de tweede grafiek de PM 2,5 vergelijkt. Houd er ook rekening mee dat de BAM-gegevens rechtstreeks in µg worden verstrekt, dwz niet worden omgezet naar de AQI-cijfers.





(Click on the picture to open the real time version)



Zoals u kunt zien, is de gelijkenis tussen dylos en BAM-waarde vrij hoog, maar toch niet altijd volledig vergelijkbaar. In het tweede deel van dit bericht (dat we na twee maanden zullen schrijven, zodra we voldoende gegevens hebben verzameld), zullen we meer statistische gegevens over de metingen verstrekken.

Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan dit experiment, door uw eigen Dylos-station op te zetten, neem dan contact met ons op . We zullen alle scripts en gedetailleerde instellingen leveren, en u ook de sensordatabase toevoegen, zodat u uw metingen in realtime kunt zien.


--

Als vervolg op dit bericht kun je het nieuwe bericht over het onderhoud van het Dylos Air Particule Conter-experiment bekijken.



oOo
Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius