Платформа историјских података о квалитету ваздуха
Регистрација институција и универзитета

Објави: aqicn.org/data-platform/register/sr/

Скуп података ЦОВИД-19

Кликните овде ако тражите скуп података који покрива многе градове/земље током периода ЦОВИД-19 (2015. до сада). Можете ли пронаћи више од 500М бајтова ЦСВ скупа података који покривају више од 380 градова.


Програмски АПИ

Кликните овде ако вам је потребан програмски приступ подацима преко нашег бесплатног Рест АПИ-ја


Од самог почетка, пројектни тим Светског индекса квалитета ваздуха (ВАКИ) је увек желео да грађанима света пружи транспарентне информације о квалитету ваздуха.

Унитед Еффорт

Пројекат ВАКИ је такође увек био заинтересован за пружање историјских података о квалитету ваздуха релевантним институцијама и организацијама које раде у области еколошке свести, праћења квалитета ваздуха, као и здравствених и епидемиолошких студија. Ево неколико наших партнера и колега којима смо пружали историјске податке о квалитету ваздуха:


Унитед ФрамеворкДа би дисеминација историјских података о квалитету ваздуха била још релевантнија, тим за Светски индекс квалитета ваздуха истражује са најрелевантнијим међународним институцијама могућност постављања оквира за отворене податке. Ево неколико институција које смо ангажовали:

 • WHO - СЗО: Светска здравствена организација
 • UNEP - УНЕП: Програм Уједињених нација за животну средину
 • UNIDO - УНИДО: Организација Уједињених нација за индустријски развој
 • WMO - СМО: Светска метеоролошка организација
 • GEO - ГЕО: Група за посматрање Земље
 • WRI - ВРИ: Светски институт за ресурсе
 • CCAC - ЦЦАЦ: Коалиција за климу и чист ваздух
 • UNFCCC - УНФЦЦЦ: Оквирна конвенција Уједињених нација о климатским променама

Унитед Дата

Циљ „Отвореног оквира података“ је да обезбеди неограничен и слободан приступ светским историјским подацима о квалитету ваздуха у реалном времену из више од 100 земаља обухваћених на акицн.орг и ваки.инфо

Сви – и институције и грађани – сагласни су да је ово не само добра идеја, већ да се једноставно деси.

Да бисмо даље ојачали уједињену платформу података о квалитету ваздуха, тражимо фискалног домаћина који би могао да помогне у хостовању овог пројекта. Ако знате организацију која би нам могла помоћи, пошаљите нам поруку преко странице за допринос

Јединствена база података која се може бесплатно преузети

Database Download

Захваљујући свим нашим колегама у УН за заштиту животне средине, СЗО и ЦЦАЦ, просечни дневни подаци о квалитету ваздуха са свих станица за праћење квалитета ваздуха сада су доступни за бесплатно преузимање.--

АКИ прорачун

Све вредности из горње базе података су већ конвертоване из сирове концентрације (у мг/м3, ппм или ппб) у „АКИ појединачног загађивача“, према УС ЕПА стандарду ( калкулатор ). На пример, ако проверите бројке за ПМ 2.5 , оне одговарају појединачном АКИ ПМ 2.5 (означеном као АКИ ПМ 2.5 ). Ако желите да израчунате укупни АКИ, звани композитни АКИ, потребно је да узмете максимум свих појединачних АКИ:

AQI = max( AQIPM2.5, AQIPM10, AQIO3, ...)

Доступне године

Подаци о квалитету ваздуха тренутно су доступни само од ~2012. Ако су вам потребни подаци пре овог периода, препоручујемо да контактирате ЕПА или да размислите о коришћењу процена података даљинског истраживања, као што је она коју користи СЗО: вхо.инт/аирполлутион /дата/моделлед-естиматес/ен/ Можете, на пример, проверити каталог из ИЦАРЕ пројекта, који архивира сателитске податке од 2000. године.

Необрађена концентрација и подаци по сату

Ако вам горе наведени подаци не раде, онда региструјте свој детаљан упит са ове везе: aqicn.org/data-platform/query

Допринос или подршка овом пројекту

Светски пројекат квалитета ваздуха може изгледати као један од оних великих пројеката који долазе из организација као што су УН, АДБ или ВРИ, али заправо је само мали тим који стоји иза њега.

Ипак, упркос нашем широком домету, наш пројекат никада није добио никакву финансијску подршку од таквих организација, било да су то невладине организације или владе.

Приходи долазе од оглашавања на мрежи, као и од наших ГАИА станица за праћење квалитета ваздуха, али довољно је да платите инфраструктуру у облаку.

Међутим, радимо на добијању средстава за регрутовање тима посвећеног подршци и побољшању платформе података о квалитету ваздуха.

Ако желите да помогнете, било тако што ћете постати члан нашег тима, било пружањем финансијске подршке, или обоје, контактирајте нас преко ове странице: акицн.орг/цонтрибуте

❤️❤️❤️

Заинтересовани сте за праћење сопственог квалитета ваздуха?

ГАИА монитор квалитета ваздуха користи ласерске сензоре честица за мерење у реалном времену загађења ПМ2,5 и ПМ10 честицама, које су један од најштетнијих загађивача ваздуха.

Веома је једноставан за подешавање: захтева само ВИФИ приступну тачку и УСБ компатибилно напајање. Када се повежете, ваши нивои загађења ваздуха у реалном времену су тренутно доступни на нашим мапама.

Станица долази заједно са водоотпорним кабловима за напајање од 10 метара, напајањем, опремом за монтажу и опционим соларним панелом.

Дата Цредитс

Оквир отворених података не би био могућ без рада светских агенција за заштиту животне средине (ЕПА) које би требало да добију кредите за своје програме мониторинга.

Услови коришћења

Изјава о коришћењу података пројекта Светског индекса квалитета ваздуха примењује се на податке доступне са платформе података. Сврха ових смерница је да све заинтересоване стране упознају са природом и циљем података.

 1. Изјава о употреби
  1. Подаци посматрања платформе података нису у потпуности верификовани или валидирани; ови подаци су подложни променама, грешкама и исправкама. Подаци и информације ни на који начин нису званични.
  2. Опсервацијски подаци платформе података не могу се користити за било какво званично поређење, рангирање, извештај или анализу података. Званични и потврђени подаци морају се добити директно од ЕПА.
  3. Ако се подаци посматрања користе за анализе, приказују на веб страницама или се користе за друге програме или производе, резултати анализе, прикази или производи морају указивати да ови подаци нису у потпуности верификовани или валидирани.
  4. Публикације, анализе, производи, презентације и/или изведене информације које се ослањају на ове податке морају да дају приписивање изворној ЕПА као и пројекту Светског индекса квалитета ваздуха:
  5. Пројекат Светског индекса квалитета ваздуха је показао сву разумну вештину и пажњу у прикупљању садржаја ових информација и ни под којим околностима пројектни тим Светског индекса квалитета ваздуха или његови заступници неће бити одговорни уговором, деликтом или на други начин за било какав губитак, повреду или штету који директно или индиректно произилазе из достављања ових података. Сви ови историјски подаци о квалитету ваздуха засновани су на непотврђеним, и због обезбеђења квалитета ови подаци могу бити измењени, без обавештења, у било ком тренутку.
  6. Подаци и информације које је пријавио пројекат Светског индекса квалитета ваздуха дају се у изричиту сврху пружања грађанима корисних здравствених информација у вези са загађењем ваздуха.
 2. Додатна ограничења
  1. Подаци се не могу продати или укључити у продате пакете.
  2. Подаци се не могу користити у плаћеним апликацијама или услугама.
  3. Подаци се не могу редистрибуирати као кеширани или архивирани подаци.
 3. Копија ових услова коришћења услуге може се наћи на акицн.орг/дата-платформ/тос/.

О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

О нивоима квалитета ваздуха

- Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
0 - 50 Добро Квалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
51 -100 Умерено Квалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
101-150 Нездраво за осетљиве групе Чланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
151-200 Нездрави Свако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
201-300 Веома нездравим Здравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
300+ Опасно Здравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius