Levegőminőség történeti adatplatform
Intézményi és egyetemi regisztráció

Ossza meg: aqicn.org/data-platform/register/hu/

COVID-19 adatkészlet

Kattintson ide, ha olyan adatkészletet keres, amely számos várost/országot lefed a COVID-19 időszakban (2015-től mostanáig). Találhat több mint 500 millió bájtnyi CSV-adatkészletet, amely több mint 380 várost fed le.


Programozott API

Kattintson ide, ha programozott hozzáférésre van szüksége az adatokhoz az ingyenes Rest API-n keresztül


A World Air Quality Index (WAQI) projektcsapata a kezdetek óta mindig is arra törekedett, hogy átlátható levegőminőségi információkat nyújtson a világ polgárainak.

Egységes Erőfeszítés

A WAQI projekt mindig is törekedett arra, hogy történelmi levegőminőségi adatokat közöljön a környezettudatosság, a levegőminőség-monitoring, valamint az egészségügyi és epidemiológiai tanulmányok területén dolgozó releváns intézmények és szervezetek számára. Íme néhány partnerünk és kollégánk, akiknek történelmi levegőminőségi adatokat szolgáltatunk:


Egyesült KeretrendszerAnnak érdekében, hogy a történelmi levegőminőségi adatok terjesztését még relevánsabbá tegyék, a World Air Quality Index csapata a legrelevánsabb nemzetközi intézményekkel együtt vizsgálja egy nyílt adatkeret létrehozásának lehetőségét. Íme néhány az általunk bevont intézmény:

 • WHO - WHO: Egészségügyi Világszervezet
 • UNEP - UNEP: Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja
 • UNIDO - UNIDO: az Egyesült Nemzetek Iparfejlesztési Szervezete
 • WMO - WMO: Meteorológiai Világszervezet
 • GEO - GEO: Föld-megfigyelési csoport
 • WRI - WRI: World Resource Institute
 • CCAC - CCAC: Climate & Clean Air Coalition
 • UNFCCC - UNFCCC: az Egyesült Nemzetek éghajlatváltozási keretegyezménye

Egyesült adatok

Az "Open Data Framework" célja, hogy korlátlan és ingyenes hozzáférést biztosítson a világ történelmi és valós idejű levegőminőségi adataihoz az aqicn.org és a waqi.info oldalakon található több mint 100 országból.

Mindenki – mind az intézmények, mind a polgárok – egyetért abban, hogy ez nem csak jó ötlet, hanem egyszerűen meg kell történnie.

Az egységes levegőminőségi adatplatform kezdeményezésének további erősítése érdekében fiskális gazdát keresünk, aki segíthetne ennek a projektnek a lebonyolításában. Ha tud olyan szervezetet, amely segíthet nekünk, kérjük, küldjön üzenetet a közreműködő oldalon

Ingyenesen letölthető egyesített adatbázis

Database Download

Az ENSZ környezetvédelmi, a WHO és a CCAC munkatársainak köszönhetően az összes levegőminőség-figyelő állomás átlagos napi levegőminőségi adatai ingyenesen letölthetők.--

AQI számítás

A fenti adatbázisban szereplő összes érték a nyers koncentrációból (mg/m3-ben, ppm-ben vagy ppb-ben) már át van konvertálva az "egyedi szennyezőanyag AQI"-re, az US EPA szabvány szerint ( kalkulátor ). Például, ha ellenőrzi a PM 2,5 értékeit, akkor azok megfelelnek a PM 2,5 egyedi AQI-nek (AQI PM 2,5 néven jegyezve). Ha ki szeretné számítani a teljes AQI-t, más néven összetett AQI-t, akkor az összes egyedi AQI maximumát kell vennie:

AQI = max( AQIPM2.5, AQIPM10, AQIO3, ...)

Rendelkezésre álló évek

A levegőminőségi adatok jelenleg csak ~2012 óta állnak rendelkezésre. Ha adatokra van szüksége ezen időszak előtt, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az eredeti EPA-val, vagy fontolja meg a távérzékelési adatbecslések alkalmazását, például a WHO által használt adatot: who.int/airpollution/data/modelled-estimates/en/ Megtekintheti például az ICARE projekt katalógusát, amely 2000 óta archiválja a műholdas adatokat.

Nyers koncentráció és óránkénti adatok

Ha a fenti adatok nem felelnek meg Önnek, akkor ezen a linken regisztrálja részletes lekérdezését: aqicn.org/data-platform/query

Hozzájárulás vagy támogatás ehhez a projekthez

A World Air Quality projekt úgy tűnhet, mint az egyik olyan nagy projekt, amely olyan szervezetektől érkezik, mint az ENSZ, az ADB vagy a WRI, de valójában csak egy kis csapat áll mögötte.

Mégis, kiterjedt fellépésünk ellenére projektünk soha nem kapott semmilyen pénzügyi támogatást ilyen szervezetektől, legyenek azok civil szervezetek vagy kormányok.

A bevétel az online hirdetésekből, valamint a GAIA levegőminőség-figyelő állomásainkból származik, de ez éppen elég a felhő infrastruktúrájának kifizetésére.

Dolgozunk azonban azon, hogy finanszírozást szerezzünk a levegőminőségi adatplatform támogatásával és fejlesztésével foglalkozó csapat toborzásához.

Ha szeretne segíteni, akár csapatunk egyik tagjává válva, akár anyagi támogatással, akár mindkettővel, akkor lépjen velünk kapcsolatba ezen az oldalon: aqicn.org/contribute

❤️❤️❤️

Érdekli saját levegőminőségét?

A GAIA levegőminőség-figyelő lézeres részecske-érzékelőket használ a PM2,5 és PM10 részecskeszennyezés valós idejű mérésére, amely az egyik legkárosabb légszennyező anyag.

Beállítása nagyon egyszerű: csak WIFI hozzáférési pontra és USB-kompatibilis tápegységre van szükség. Miután csatlakoztatta, a valós idejű légszennyezettségi szintjei azonnal elérhetők a térképeinken.

Az állomás 10 méteres vízálló tápkábelekkel, tápegységgel, szerelési eszközökkel és opcionális napkollektorral érkezik.

Adatkreditek

A nyíltadat-keretrendszer nem jöhetne létre a világméretű környezetvédelmi ügynökségek (EPA) munkája nélkül, amelyeknek meg kellene kapniuk a monitoringprogramjaik jóváírását.

Szolgáltatás feltételei

A World Air Quality Index projekt Adathasználati nyilatkozat az adatplatformról elérhető adatokra vonatkozik. Ezen iránymutatások célja, hogy minden érdekelt fél tudomást szerezzen az adatok természetéről és céljáról.

 1. Használati nyilatkozat
  1. Az adatplatform megfigyelési adatai nincsenek teljesen ellenőrizve vagy validálva; ezek az adatok változhatnak, tévedhetnek és javíthatók. Az adatok és információk semmilyen módon nem hivatalosak.
  2. Az adatplatform megfigyelési adatai hivatalos összehasonlításra, rangsorolásra, jelentésre vagy adatelemzésre nem használhatók fel. A hivatalos és hitelesített adatokat közvetlenül a kibocsátó EPA-tól kell beszerezni.
  3. Ha a megfigyelési adatokat elemzésekhez használjuk, weboldalakon jelenítik meg, vagy más programokhoz vagy termékekhez használjuk, az elemzési eredményeknek, kijelzőknek vagy termékeknek jelezniük kell, hogy ezek az adatok nem teljesen ellenőriztek vagy validáltak.
  4. Az ezekre az adatokra támaszkodó kiadványoknak, elemzéseknek, termékeknek, prezentációknak és/vagy származtatott információknak az eredeti EPA-hoz, valamint a World Air Quality Index Projecthez kell utalniuk:
  5. A World Air Quality Index projekt minden ésszerű hozzáértést és gondosságot megtett ezen információk tartalmának összeállítása során, és a World Air Quality Index projektcsapata vagy ügynökei semmilyen körülmények között nem vállalnak felelősséget szerződéses, jogsértési vagy egyéb módon semmilyen veszteségért, sérülésért vagy kárért. amelyek közvetlenül vagy közvetve ezen adatok átadásából erednek. Mindezek a történelmi levegőminőségi adatok nem hitelesített adatokon alapulnak, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók.
  6. A World Air Quality Index projekt által jelentett adatok és információk kifejezetten abból a célból származnak, hogy a polgárok számára hasznos egészségügyi információkat nyújtsanak a levegőszennyezéssel kapcsolatban.
 2. További korlátozások
  1. Az adatok nem értékesíthetők, illetve nem szerepeltethetők az eladott csomagokban.
  2. Az adatok fizetős alkalmazásokban vagy szolgáltatásokban nem használhatók fel.
  3. Az adatok nem terjeszthetők újra gyorsítótárazott vagy archivált adatként.
 3. A jelen szolgáltatási feltételek egy példánya az aqicn.org/data-platform/tos/ címen található.

A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

A levegőminőségi szintekről

- Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
0 - 50 A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
51 -100 Mérsékelt A levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
101-150 Egészségtelen az érzékeny csoportok számára Az érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
151-200 Egészségtelen A teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
201-300 Nagyon egészségtelen Egészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
300+ Veszélyes Egészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius